Chilli con carne a guacamole [Recept]

Chilli con carne je nesmierne chutné a pikatné jedlo inšpirované mexickou a americkou kuchyňou. Zároveň je pomerne nenáročné na čas a prípravu. Väčšinu ingrediencií buď máte v komore alebo v mrazničke a pri varení zašpiníte len jeden veľký hrniec. Ak ho nechtiac uvaríte viac, môžte ho zamraziť, ohriate chutí ešte lepšie ako čerstvé...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Chilli je ideálne jedlo na dlhý zimný večer, na pinknik alebo na posedenie s priateľmi pri televízore a fľaške studeného piva. Chilli môžte podávať aj samostatne s veľkou lyžicou kyslej smotany, trochou pikantnej salsy a hrsťou nastrúhaného syru Cheddar alebo ho môžte zabaliť do pšeničnej tortilly. Ja ho mám najradšej v hlbokej miske s uvarenou ryžou a guacamole - mexickým dipom pripraveným z avokáda.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica oleja

  • 1 veľká cibuľa, biela alebo červená

  • 1 červená paprika

  • 1 chilli paprička

  • 2 strúčiky cesnaku, ošúpané

  • 1-2 čajové lyžička práškového chilli, podľa chuti

  • 1 čajová lyžička papriky

  • 1 čajová lyžička mletej rasce

  • štipka majoránu

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 kocka hovädzieho vývaru

  • 400 g konzerva drvených paradajok vo vlastnej šťave

  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku

  • 1 väčšia kocka horkej čokolády [aspoň 70% kakaa]

  • 410 g konzerva červenej fazule

Na guacamole potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda

  • 1 menšiu červenú cibuľu

  • 1 červenú chilli papričku

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 väčšiu paradajku

  • 1 limetu

  • hrsť čerstvých koriandrových lístkov

Postup:

  1. Začnite zeleninou. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Papriku prekrojte na polovicu, očistite od jadierok a nakrájajte na kocky. Chilli papričku prekrojte a vyberte jadierka, nakrájajte ju na drobné kúsky.

  2. Do veľkého hrcna dáme olej a necháme ho rozohriať pri stredne silnom plameni. Do oleja pridáme nakrájanú cibuľu. Cibuľu dusíme asi 5 minút, až kým nezmäkne. Pridáme cesnak, červenú papriku, chilli papričku, chilli, papriku a mletú rascu. Za občasného miešania dusíme ďalších 5 minút.

  3. Zvýšime teplotu a do hrca pridáme mleté hovädzie mäso. Pomocou varechy ho rozbijeme na menšie kúsky a necháme ho zhnednúť. Nezabudnite sa presvediť, že hrniec je dostatočne horúci - mäso sa musí sprudka opiecť, nesmie sa dusiť.

  4. Rozrobte kocku hovädzieho vývaru v asi 300 ml horúcej vody. Vývar vlejte k mäsu, pridajte drvené paradajky, majorán a kúsok horkej čokolády. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pridajte 2 poliekové lyžice paradajkového pretlaku. Zamiešajte.

  5. Priveďte do varu a zakryte. Zoslabte plameň a nechajte zmes jemne bublať asi tak 20 minút. Príležitostne premiešajte, aby sa chilli nepripálilo. V prípade, že sa vám zdá chilli suché, zoslabte plameň a pridajte do hrnca niekoľko polievkových lyžíc vlažnej vody. Zmes by mala byť hustá a šťavnatá.

  6. Fazuľu scedíme a opláchneme pod tečúcou vodou. Fazuľu zamiešame k mäsu a bez porkývky privedieme k varu, varíme ďaľších 10 minút. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Chilli zakryjeme a necháme ho aspoň ďalších 10 minút odpočinúť. Podávame s bielou, dlhozrnnou ryžou a čerstvým guacamole.

Guacamole pripravíme nasledovne:

  1. Guacamole pripravujeme až tesne pred podávaním, keďže avokádo pri dlhšom kontakte so vzduchom hnedne.

  2. Avokádo pozdĺžne rozrežeme, vyberieme kôstku (najjednoduchšie je do nej zaťať nožom a vytiahnúť) a mäkkú dužinu vydlabeme do misky lyžicou. Dužinu pomocou vidličky roztlačíme.

  3. Chilli papričku zbavíme semienok a najemno nakrájame. Pradajku prekrojíme, jadierka vyhodíme a pevnú dužinu nakrájame na kocky. Červenú cibuľu nakrájame na drobné kocky. Cesnak roztlačíme. Pridáme k avokádu.

  4. Všetko zmiešame, dochutíme šťavou z jednej limety, soľou a čiernym korením. Podávame ozdobené koriandrovými lístkami.

Počet porcií: 4,  Čas potrebný na prípravu: cca 1 hodina

Matúš Benža

Matúš Benža

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Culture vulture. Zoznam autorových rubrík:  DivadloRecepty a varenieReštaurácieNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu