Chilli je ideálne jedlo na dlhý zimný večer, na pinknik alebo na posedenie s priateľmi pri televízore a fľaške studeného piva. Chilli môžte podávať aj samostatne s veľkou lyžicou kyslej smotany, trochou pikantnej salsy a hrsťou nastrúhaného syru Cheddar alebo ho môžte zabaliť do pšeničnej tortilly. Ja ho mám najradšej v hlbokej miske s uvarenou ryžou a guacamole - mexickým dipom pripraveným z avokáda.
Ingrediencie:
1 polievková lyžica oleja
1 veľká cibuľa, biela alebo červená
1 červená paprika
1 chilli paprička
2 strúčiky cesnaku, ošúpané
1-2 čajové lyžička práškového chilli, podľa chuti
1 čajová lyžička papriky
1 čajová lyžička mletej rasce
štipka majoránu
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 kocka hovädzieho vývaru
400 g konzerva drvených paradajok vo vlastnej šťave
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
1 väčšia kocka horkej čokolády [aspoň 70% kakaa]
410 g konzerva červenej fazule
Na guacamole potrebujeme:
2 zrelé avokáda
1 menšiu červenú cibuľu
1 červenú chilli papričku
1 strúčik cesnaku
1 väčšiu paradajku
1 limetu
hrsť čerstvých koriandrových lístkov
Postup:
Začnite zeleninou. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Papriku prekrojte na polovicu, očistite od jadierok a nakrájajte na kocky. Chilli papričku prekrojte a vyberte jadierka, nakrájajte ju na drobné kúsky.
Do veľkého hrcna dáme olej a necháme ho rozohriať pri stredne silnom plameni. Do oleja pridáme nakrájanú cibuľu. Cibuľu dusíme asi 5 minút, až kým nezmäkne. Pridáme cesnak, červenú papriku, chilli papričku, chilli, papriku a mletú rascu. Za občasného miešania dusíme ďalších 5 minút.
Zvýšime teplotu a do hrca pridáme mleté hovädzie mäso. Pomocou varechy ho rozbijeme na menšie kúsky a necháme ho zhnednúť. Nezabudnite sa presvediť, že hrniec je dostatočne horúci - mäso sa musí sprudka opiecť, nesmie sa dusiť.
Rozrobte kocku hovädzieho vývaru v asi 300 ml horúcej vody. Vývar vlejte k mäsu, pridajte drvené paradajky, majorán a kúsok horkej čokolády. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pridajte 2 poliekové lyžice paradajkového pretlaku. Zamiešajte.
Priveďte do varu a zakryte. Zoslabte plameň a nechajte zmes jemne bublať asi tak 20 minút. Príležitostne premiešajte, aby sa chilli nepripálilo. V prípade, že sa vám zdá chilli suché, zoslabte plameň a pridajte do hrnca niekoľko polievkových lyžíc vlažnej vody. Zmes by mala byť hustá a šťavnatá.
Fazuľu scedíme a opláchneme pod tečúcou vodou. Fazuľu zamiešame k mäsu a bez porkývky privedieme k varu, varíme ďaľších 10 minút. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Chilli zakryjeme a necháme ho aspoň ďalších 10 minút odpočinúť. Podávame s bielou, dlhozrnnou ryžou a čerstvým guacamole.
Guacamole pripravíme nasledovne:
Guacamole pripravujeme až tesne pred podávaním, keďže avokádo pri dlhšom kontakte so vzduchom hnedne.
Avokádo pozdĺžne rozrežeme, vyberieme kôstku (najjednoduchšie je do nej zaťať nožom a vytiahnúť) a mäkkú dužinu vydlabeme do misky lyžicou. Dužinu pomocou vidličky roztlačíme.
Chilli papričku zbavíme semienok a najemno nakrájame. Pradajku prekrojíme, jadierka vyhodíme a pevnú dužinu nakrájame na kocky. Červenú cibuľu nakrájame na drobné kocky. Cesnak roztlačíme. Pridáme k avokádu.
Všetko zmiešame, dochutíme šťavou z jednej limety, soľou a čiernym korením. Podávame ozdobené koriandrovými lístkami.
Počet porcií: 4, Čas potrebný na prípravu: cca 1 hodina