Kuskus je zaujímavou a nesmierne rýchlou alternatívou k ryži alebo klasickým cestovinám. Môžte ho použiť ako prílohu k mäsu alebo zeleninovým jedlám alebo ako základ šalátov. Chuťovo je pomerne nevýrazný, no správne dochutený však dokáže výborne nasať chute i vône ostatných ingrediencií. Môžte ho konzumovať teplý alebo studený. Kuskus je tak vhodnou alternatívou k balenému obedu alebo tradičnému listovému šalátu.
Ingrediencie:
250 g kuskusu
slepačí vývar; ideálne čerstvý, postačí aj vývar z koncentrátu alebo bujónovej kocky
3 polievkové lyžice olivového oleja
1 cibuľa, nadrobno nakrájaná
2 kuracie prsia, zbavené kože a nakrájané na tenké pásiky
85 g lúpaných mandlí alebo kešu orechov, nie pražených
1 polievková lyžica pikantnej pasty Harissa alebo pasty na prípravu marockého tažínu (predáva ich napr. Marks&Spencer)
100 g sušených marhúľ, nakrájaných na pásiky
hrsť koriandrovej vňate
hrsť čerstevej mäty
biely, grécky jogurt
Postup:
Pri príprave kuskusu postupujte podľa inštrukcií na balení. Zväčša stačí kuskus zaliať vriacou vodou; v tomto prípade použijeme horúci slepačí vývar.
V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a na miernom ohni pražte 2 - 3 minúty až kým nezmäkne.
Pridajte na tenké pásiky nakrájané kuracie prsia a za stáleho miešania ich pražte približne 5 - 6 minút.
Pridajte mandle alebo kešu orechy a opečte ich dozlata. Vmiešajte lyžicu Harissy.
Pridajte sparený kuskus, nakrájané marhule a najemno nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes premiešajte aby sa kuskus prehrial. V prípade potreby dochuťte trochou citrónovej šťavy.
Podávajte s bielym jogurtom s nadrobno nakrájanou čerstvou mätou alebo samostatne.
Počet porcií: 4, Čas potrebný na prípravu: cca 25 minút
Variácia: K marhuliam pridajte zopár hrozienok (Sultana), prípadne sušené marhule môžte nahradiť aj sušenými, vykôstkovanými slivkami, prípadne ich použiť vo vzájomnej kombinácii.