Pikantný kuskus s kuraťom [Recept]

Tvrdá pšenica (Triticum durum) pochádza z Abesínska, dnešnej Etiópie. Postupne sa rozšírila na sever, až k pobrežiu Stredozemného mora. Jej drobné, naparené a vysušené zrnká sú známe ako kuskus a patria medzi tradičné ingrediencie severoafrickej kuchyne. Kuskus je skvelým základom pre rýchlu a zdravú večeru alebo obed. Vyskúšajte tento Marokom inšpirovaný recept na pikantný kuskus s kuracím mäsom a jogurtovým dressingom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Kuskus je zaujímavou a nesmierne rýchlou alternatívou k ryži alebo klasickým cestovinám. Môžte ho použiť ako prílohu k mäsu alebo zeleninovým jedlám alebo ako základ šalátov. Chuťovo je pomerne nevýrazný, no správne dochutený však dokáže výborne nasať chute i vône ostatných ingrediencií. Môžte ho konzumovať teplý alebo studený. Kuskus je tak vhodnou alternatívou k balenému obedu alebo tradičnému listovému šalátu.

Ingrediencie:

  • 250 g kuskusu

  • slepačí vývar; ideálne čerstvý, postačí aj vývar z koncentrátu alebo bujónovej kocky

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájaná

  • 2 kuracie prsia, zbavené kože a nakrájané na tenké pásiky

  • 85 g lúpaných mandlí alebo kešu orechov, nie pražených

  • 1 polievková lyžica pikantnej pasty Harissa alebo pasty na prípravu marockého tažínu (predáva ich napr. Marks&Spencer)

  • 100 g sušených marhúľ, nakrájaných na pásiky

  • hrsť koriandrovej vňate

  • hrsť čerstevej mäty

  • biely, grécky jogurt

Postup:

  1. Pri príprave kuskusu postupujte podľa inštrukcií na balení. Zväčša stačí kuskus zaliať vriacou vodou; v tomto prípade použijeme horúci slepačí vývar.

  2. V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a na miernom ohni pražte 2 - 3 minúty až kým nezmäkne.

  3. Pridajte na tenké pásiky nakrájané kuracie prsia a za stáleho miešania ich pražte približne 5 - 6 minút.

  4. Pridajte mandle alebo kešu orechy a opečte ich dozlata. Vmiešajte lyžicu Harissy.

  5. Pridajte sparený kuskus, nakrájané marhule a najemno nakrájanú koriandrovú vňať. Zmes premiešajte aby sa kuskus prehrial. V prípade potreby dochuťte trochou citrónovej šťavy.

  6. Podávajte s bielym jogurtom s nadrobno nakrájanou čerstvou mätou alebo samostatne.

Počet porcií: 4,  Čas potrebný na prípravu: cca 25 minút
Variácia: K marhuliam pridajte zopár hrozienok (Sultana), prípadne sušené marhule môžte nahradiť aj sušenými, vykôstkovanými slivkami, prípadne ich použiť vo vzájomnej kombinácii.

Matúš Benža

Matúš Benža

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Culture vulture. Zoznam autorových rubrík:  DivadloRecepty a varenieReštaurácieNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

139 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INESS

INESS

107 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu