Poklady slovenskej kuchyne

Stretnutie so sympatickou zberateľkou receptov, Silviou Pilkovou- Slaninákovou, banskoštiavnickou rodáčkou a autorkou mimoriadne úspešnej knižnej série ,,Poklady slovenskej kuchyne", ktorú na pulty našich kníhkupectiev prináša vydavateľstvo Ikar.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu

Čo je podľa Vás jedlo?

Jedlo je súčasťou nášho bytia. Bez správnej výživy by sme nevedeli fungovať. No keď opomenieme racionálny význam jedla, jeho spoločenský význam je tiež veľmi dôležitý a hlavne príjemný. Ľudia sa od nepamäti stretávali pri jedle, či ako rodina pri spoločnom stole, susedia pri spoločných oslavách, obchodníci zajedali a zapíjali uzatvorené obchody, no a štátnici si rozdeľovali svoje právomoci nad chutným kusom mäska.

A čím je pre Vás varenie?

Varím od malička vďaka mojej starkej Margaréte Buzalkovej zo Štiavnice a mojej maminke Gitke. V detstve som sa začala učiť základy dobrej kuchyne a vášeň pre dobré jedlo sa so mnou nesie až doteraz. Na prázdninách v Štiavnici ma starká neraz nechala ťahať cesto na štrúdľu, či vaľkať podymníky, ktoré sme piekli na šporáku. Ako 9 ročná som upiekla svoju prvú bábovku a ako dospelá som viedla dve reštaurácie v Bratislave. Prešla som rôznymi mestami ako Moskva, Kyjev, Budapešť, či Viedeň, až som zakotvila v Bratislave. Reštaurácie už nevediem, zato píšem knižky o varení a veľmi ma to baví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odkiaľ čerpáte námety pre svoje knihy?

Snažím sa navštíviť čo najviac miest a dedín, aby som pozbierala tie naj recepty z danej lokality. Často sa zastavujem v múzeách, či spolkoch, ktoré zachovávajú miestne tradície. Ľudia sú veľmi milí a hlavne babičky rady odovzdávajú svoje gastronomické poklady ďalej, aby sa zachovali aspoň v písomnej forme. Recepty priebežne aj varím, no všetky som zatiaľ vyskúšať nestihla.

Aký je Váš vzťah k Banskej Štiavnici?

Je to moje rodné mesto a moja srdcovka. Chodím tam od narodenia skoro každé leto a často aj na Vianoce a Veľkú noc. Starká býva na Povrazníku a ja milujem, keď sa ráno zobudím a z mojej rožnej izby vidím Sitno. Prababička bývala na Hornej Resle a odtiaľ bol Klinger, moje milované jazero, len na skok.

SkryťVypnúť reklamu

Nájdeme v niektorej z Vašich kníh aj banskoštiavnické recepty?

Práve vyšla 4. časť Pokladov Slovenskej kuchyne a je tam aj Hont, a teda Banská Štiavnica a okolie. Nájdete tam recepty mojej starkej ako Nudlfanc, či Podymníky.

Ktoré najznámejšie ,,jazýčky" ste potešili svojím kulinárskym umením?

Ja sama som v reštauráciách nevarila, ale chodili k nám známi politici, či umelci a verím, že im chutilo a hladní neodchádzali.

Nádherne sa usmievate, pokladáte úsmev, radosť a lásku za tajné ingrediencie?

Bez lásky, či radosti z varenia, by jedlá boli len obyčajnou stravou. No tá radosť, že niečo človek vytvára pre seba, či druhých ľudí, sa pretavuje v lahodný pokrm, ktorý poteší telo aj dušu. A keď to jedlo servírujete aj s úsmevom, určite bude chutiť všetkým.

Janka Bernáthová

Janka Bernáthová

Bloger 
  • Počet článkov:  274
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Sme darom svetla, ktoré rozdávame,aj ktorého sme odrazom... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,085 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu