Post Covid Príhodka #13 - Boršč od mamky

Moje raňajkové a obedové inšpirácie pre priateľov na Facebooku si možno zaslúžia samostatný článok, no musím vypichnúť jednu polievku, na ktorú boli mimoriadne ohlasy a požiadavky na recept - BORŠČ.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tí, ktorí očakávajú normálny recept, možno budú trochu sklamaní. Neviem množstvá a ani som ich presne nezisťoval. Myslím, že to je tak “podľa chuti”, čo má kto rád. Skôr som si zaznamenal poznámky z rozhovoru s mamkou o postupe a pokúsim sa to popísať do zopakovateľnej podoby. Téma boršču prišla nejak náhodou, keď sme sa bavili, kam som chodieval z práce na obed a s kým. Spomenul som si na obedy v Lakuke so Samom a nejak ma napadlo, že tam zvykli mať aj skvelý boršč. Na to mamka zareagovala, že to je super nápad a že ona mi boršč navarí. Ja som nenamietal…

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Nachystala si čosi doma a prišla s dvoma sedemdecovými fľašami s niečim predvareným. Nejakú potrebnú zeleninu sme mali aj doma, niečo si asi ešte priniesla a dokončila to u nás. Výsledok bol famózny. Skvelá polievka a na vrch kyslá smotana. 

No poďme na to, ako ho uvariť. Bude na to treba:

- dva druhy mäsa - hovädzie a bravčové

- cibuľu

- fazuľu

- sladkú a kyslú kapustu

- mrkvu a zemiaky

- cviklu

- paradajkový pres

- na dochutenie soľ, čierne korenie, červenú papriku, mletú rascu, možno aj bobkový list

Fazuľa, ideálne tá veľká - nechá sa namočiť, najlepšie cez noc pred tým. Potom sa uvarí “do polomäkka”. Nevylievať vodu. To platí aj neskôr, vždy sa zleje všetko vrátane vody, v ktorej sa to varilo.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzie mäso - najlepšie kližka (nožina), vyčistená, odblanená, nakrájaná na malé kúsky, radšej plátky ako kocky. Mamka najprv mäso dá na trošku oleja a keď zmení farbu, tak pridá trochu na drobno porezanej cibule. Hovädzina sa potom varí, podusí spolu s tou fazuľou v kuchte (tlakový hrniec) cca pol hodiny, dochutené soľou, čiernym korením, červenou paprikou a mletou rascou.

Bravčové mäso - najlepšie stehno (korekcia 24.6. - v poznámkach mám pliecko) - takisto dochutené, porezané na kúsky, podobne môže byť trochu na oleji a potom pridať cibuľu. Tak sa dusí spolu s posekanou kyslou kapustou (zo dve hrste) v kuchte cca 20 minút, lebo bravčové sa uvarí skôr ako hovädzie, stačí kratšie. Mimochodom to boli tie dve fľaše, čo si priniesla urobené už z domu, uvarené každé zvlášť vopred.

SkryťVypnúť reklamu

Do tretice varené zvlášť - sladká kapusta (malá hlávka, alebo pol hlávky podľa veľkosti) mierne osolená, spolu s mrkvou na krúžky, k tomu zemiaky porezané na kúsky. Ku koncu sa pridá na rezančeky porezaná predvarená cvikla. Ak nemáte predvarenú cviklu, tak si musíte predtým surovú predvariť a očistiť. Tu má jednu fintu - keď sladká kapusta zavrie, tak zleje prvú vodu preč a naleje novú vodu. Vraj aby z kapusty nenafukovalo. No vraj sa to nemusí :) Ak je to všetko skoro hotové, tak sa to celé pridá do tej uvarenej bravčoviny s kyslou kapustou, do ktorej sa pridala hovädzina s fazuľou. Všetko je spolu v jednom hrnci, podľa potreby sa to ešte ochutí a pridá sa trochu paradajkového presu (passata v tetrapackovej krabičke). Ak nemáte pres, tak môžu byť aj očistené pasírované paradajky bez šupky. Celé sa to už len trochu dovarí, cca 5 minút. Môže sa pridať bobkový list, ak nebol v kapuste. Potom už len šup na tanier a pridať za lyžicu kyslej smotany na vrch, ako na obrázku. Ja to jem aj s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

Poznámky z rozhovoru o príprave boršču
Poznámky z rozhovoru o príprave boršču (zdroj: Igi)

P.S.: Aby bolo jasno, mamka je mamka Helenka, v skutončosti Vierkina mamka.

Igor Bilák

Igor Bilák

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  161x

Som fanúšik nových technológií a Applu. Maratónsky bežec, ktorý aj rád bicykluje, lyžuje. Venujem sa geocachingu. No to je minulosť, lebo mi ťažký Covid reštartoval život. Učím sa chodiť a verím, že sa vrátim do pôvodného stavu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu