reklama

A čo ak hnusobe pomáhajú nepresné testy?

Každý to pozná. Na Slovensku sa testujeme celoplošne, pravidelne už niekoľko týždňov, popri tom máme lockdown, ale nemocnice praskajú a čísla nie a nie padať. Nebolo by načase sa zamyslieť nad tým, či sú testy potreba?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Situácia je žalostná, už pred tromi týždňami sa hovorilo, ako prežívame vrchol pandémie, ale pád krivky je stále v nedohľadne. Asi je na čase priznať chybu a konečne prestať s celoplošným skríningom. Toto opatrenie sa ukázalo absolútne neefektívne a opakovať niečo, čo nefunguje, nezmeniť nič a skúsiť to isté, je sčasti znakom nerozumu, sčasti bláznovstvo.

 Dostali sme sa do štádia, keď je potrebné sa zamyslieť, či nás nelámu nepresné antigénové testy. Človek je tvor, ktorý sa rád uisťuje. A uistením v tomto čase môže byť nepresný antigénový test „z hračkárstva“. Koľkí si povedia – „veď som negatívny, skočím na kávu ku kamoške, skočím pozrieť rodičov.“ Premiér Igor Matovič ani minister zdravotníctva Marek Krajčí, či dokonca žiaden iný predstaviteľ vlády nespomenul nepresnosť testov, ktoré majú úspešnosť asi 60, maximálne 70 percent. Naozaj sa deje, že 40 percent falošne otestovaných, a teda potenciálnych prenášačov, behá po krajine s tým, že sú antigénovo zdraví.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Celoplošný skríning napáchal viac škody, než úžitku. Toto tvrdenie podporuje situácia v okolitých krajinách, kde sa podarilo zlomiť negatívny vývoj pandémie aj bez povestnej atómovky. „Veď už keď sa trepem na tie testy, nebudem negatívny sedieť doma.“ Vláda absolútne nepochopila psychiku národa. Negatívny antigénový test je vyslovene pokušením porušovať opatrenia a stretávať sa. Na riziká skríningu upozorňovali vedci, ktorí si namiesto poďakovania vyslúžili od premiéra hanu ako vlastne takmer ktokoľvek, kto okolo neho prešiel a nebol zo Sme Rodina. Ale, má to aj svoje pozitíva, aspoň sme sa konečne dopracovali k relevantným dátam a zistili sme, kde sa vírus šíri a vôbec, ani pri najmenšom, nie sme stratení v dátovom pekle. Pretože veci sa tu riadia zásadne podľa dát a nie podľa emócií a nálad. Jedine, že by nie.

Miroslav Binčík

Miroslav Binčík

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  5x

"Všetci stojíme na jednom javisku veľkého sveta a čokoľvek sa tu koná, dotýka sa všetkých." Povedal J. A. Komenský a už v sedemnástom storočí trafil klinček po hlavičke. Som študentom žurnalistiky a vo svete emócií chcem prinášať čo možno najtriezvejší pohľad na udalosti okolo nás. Na veci sa pozerám optikou mladého človeka, ktorý chce v tejto krajine ostať žiť a nie je mu ľahostajný jej osud. Okrem spoločenských tém sa rád venujem športu, no v širších súvislostiach, než je len strohé komentovanie výsledkov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu