reklama

Riešenia Váhostavu a tragikomédia slovenského parlamentarizmu

Momentálne slovenskou politickou scénou poriadne zamávala téma Váhostavu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Reštrukutralizácia spoločnosti Váhostav sa stala témou číslo jeden. Momentálne sú vládnou stranou Smer navrhnuté dve riešenia a to, buď z dlhodobého hľadiska 100% pre veriteľov alebo z krátkodobého 50%. Pri prvej možnosti 15% viac-menej hneď a 85 % neskôr. Avšak je dôležité podotknúť akou formou majú dostať tých 50%. Jednoducho povedané, vláda plánuje skúpiť niečo okolo 30 000 000 eur, vyplatiť ich veriteľom a následne tieto peniaze vymáhať od Váhostavu. Ako je možné, že sme dospeli do stavu, keď niekto dostane za 100% odvedenej práce len 15% a potom z dlhodobého hľadiska 100% (neviem, kto tomuto môže uveriť) alebo len 50%? Kam zmizli tie peniaze, ktoré boli Váhostavu vyplatené? Snáď nechce Váhostav povedať, že cena bola podhodnotená o 85% a zostalo im len 15% na vyplatenie. Peniaze pravdepodobne zmizli na Cyprus a možno neaký ten miliónik uletel aj na Bahamy. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naspäť k riešeniam, ponúkaným vládou. Hovoríme o percentách, ktoré vláda „odkúpi“ a potom bude od Váhostavu vymáhať. Prečo by však mala vláda skupovať percentá z dlžnej sumy od súkromníka? Nikto z tvorcov tohto geniálneho nápadu však nehovorí, že táto suma sa bude vymáhať zo zisku Váhostavu. Každý šikovný manažér dokáže predsa udržať Váhostav na nule, bez zisku, a v tom prípade tieto percentá zaplatíme my, danovníci a ľudia spojení s Váhostavom sa budú len smiať, že nemusia zaplatiť ani tých 15%. Dostali 100% zaplatených od štátu na začiatku a ešte k tomu im štát odkúpi percentá z ich dlhu voči veriteľom. Perfektný obchod. Prečo však ľudia nedostanú 100% priamo od Váhostavu? Túto otázku by v tomto momente bolo vhodné smerovať na Smer, poprípade prokuratúru alebo orgány činné v trestnom konaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avšak dnes už Váhostav nevyrieši žiadny zákon. Možno predkladať zákony preventívne do budúcna, avšak Váhostav vyrieši len potrestanie tých ktorí sa hrajú na neúspešných podnikateľov a stavajú vily na Bahamách. Najlepším a ideálnym riešením by bolo to, keby prokuratúra robila svoju prácu poriadne, a čo najskôr našla vinníka. Ak si naozaj bol Váhostav dopredu vedomý toho, že nevyplatí malých a stredných podnikateľov a živnostníkov, spáchal podvod.

Prečo sa však rieši len táto kauza? Prečo sa nerieši aj tých daľších 560 Ficom spomínaných reštrukturalizácií, kde taktiež majitelia spoločností majú obrovské majetky a veritelia v niektorých prípadoch stále nedostali ani tých 15%? Odpoveď je jednoduchá, politika sa dostala nad dobro ľudí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som sa pred pár dňami zúčastnil rozpravy o Váhostave, ostal vo mne len jeden dojem. Mal sa tu vyriešiť Váhostav, ale riešili sa tu len malicherné spory medzi vládou a opozíciou. Každy rozprával o tom, ako to tí druhí spravili zle. Osočovali sa navzájom, pretože sa majú osočovať za čo. Vláde je úplne ukradnuté, čo predkladá opozícia a naopak. Presne z tohto dôvodu je treba priniesť do NRSR novú krv, krv, ktorá nie je zaťažená žiadnou politickou kauzou. Cieľom politikov by nemalo byť súperenie, ale spolupráca, preto sme si ich zvolili a preto dostávajú toľko peňazí z našich daní. Kým budú v politike stále tie isté tváre, nikdy sa nedostaneme k skutočnému riešeniu problémov, ale budeme sledovať ako vláda s opozíciou navzájom na seba vyťahujú staré kauzy. Nemôžeme žiť donekonečna z minulosti, a hriechy minulosti nenapravia nikdy tí ktorí ich v minulosti spáchali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dávid Birkuš (MNSK)

Dávid Birkuš

Dávid Birkuš

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mladý človek, ktorý si uvedomuje dôležitosť mladých ľudí v politike. Nebaví ma len sedieť za počítačom a prizerať sa tomu ako sa rozkráda naša krásna krajina. Ľudia sa majú stále horšie a politici stále lepšie, aj keď práve oni by mali slúžiť ľudom a snažiť sa im pomôcť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu