Manuál indickej kuchyne - 1. časť

Ak máte chute, ktoré nie je len tak ľahké uspokojiť obyčajným jedlo, určite musíte zakúsiť indickú kuchyňu. Nie je to však také jednoduché - rozhodnúť sa a len tak ísť do toho. Indická kuchyňa je odlišná od všetkého, čo ste doteraz poznali. Takže by to bol skok do neznáma. Preto je potrebné, aby na vás pri vašej indickej skúsenosti dozeral pravý Ind, originál narodený v Indii. Ja som mala veľké šťastie, keďže ako au pair žijem v USA v rodine, ktorá sa narodila v Indii. Takto mám zabezpečených celoročných sprievodcov indickou kuchyňou a moje cenné chuťové skúsenosti môžem preto odovzdať aj vám.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
jedoduché domáce jedlo: indická ryža a daal zo žltého hrachu
jedoduché domáce jedlo: indická ryža a daal zo žltého hrachu 

Na úvod je potrebné podotknúť, že každý jeden štát Indie má odlišný štýl kuchyne. Moja host family pochádza zo štátu Tamil Nadu, ktorý sa nachádza celkom na juhu Indie. Taktiež je veľký rozdiel ak uvažujeme o indickej domácej strave a o stravovaní v indickej reštaurácii, či dokonca hinduistickom chráme...

Pozrime sa teda na to, ako vyzerá domáca kuchyňa južných Indov. Ich stravovanie znie na prvý pohľad jednoducho. A to z toho dôvodu, že každé domáce jedlo obsahuje ryžu, chapati (placky) a daal (polievka zo žltého hrachu). Ibaže indická ryža sa mierne odlišuje od tej našej. Jej zrná sú dlhšie a zároveň sa varí špeciálnym spôsobom. Do parného hrnca s píšťalkou sa naleje voda a do tej sa vloží nádobka s ryžou. Celý proces varenia je nepríjemný vďaka píšťalke, ktorá zapíska 10krát a to je znamenie, že je ryža hotová. Takáto ryža má zaručene prírodnú chuť, keďže do nej nebola pridaná žiadna soľ, či olej. Preto určite nemôžte jesť túto ryžu osamote. Na to slúži daal, ktorý Indovia s ryžou zmiešajú. A zmiešavajú ju netypickým spôsobom - s prstami! Pôvodne totiž Indovia jedli výlučne s prstami a v niektorých štátoch Indie je to tak doteraz. Keď 8-ročný synovec mojej host mum zbadal ako jem daal a ryžu s lyžičkou, začudovane a pobavene sa ma spýtal: ,,Však si si ty nikdy necvičila ako jesť s prstami?" Z toho badať, že i keď Ind žije v USA, snaží sa zachovať tradície a učiť aj svoje deti jesť s prstami. Avšak, samozrejme, každý americký Ind dokáže jesť i s príborom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tretia základná surovina - chapati, je vlastne obyčajná placka z múky, vody a soli. Tá má však tiež zvláštny spôsob prípravy. Babička mojej host mum je veľmi tradičná, a preto z Indie priniesla železný dierkovaný držiak, ktorý sa umiestni nad sporák. Každé jedno chapati sa nafúkne do bubliny, pridrží sa chvíľu vareškou a následne sa bublina spľasne. Takéto chapati sa trhá a je s daalom, či rôznymi chutney. Dal môže mať rôzne verzie. Môže sa zmiešať s rajčinami, cibuľou, zemiakmi, základom môže byť šošovica, či iný druh hrachu.

Čo sa týka korenia, to nachádzame hlavne v chutney. Či už je to kokosové alebo rajčinové chutney, väčšinou obsahuje zelené alebo červené chili, cesnak a zázvor. Majú skvelú osviežujúcu chuť, hoci si na ich pikantnosť treba najskôr zvyknúť. Kokosové chutney je perfektnou prílohou pre tzv. indické palacinky - idli. Príprava sa podobá našim pareným buchtám. Avšak konečný tvar a veľkosť idli by som skôr prirovnala k našim dolkám.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Indovia tiež obľubujú pridávať do jedál istú rastlinu, ktorá tvarom pripomína ďatelinu. V hindi má táto rastlina názov methi, čo je v slovenčine senovka grécka. Kým my ju používame ako korenie, či doplnok výživy, Indovia ju používajú čerstvú do placiek thepla, či červených zemiakov.

Zvyčajná zelenina ako karfiol, rajčiny, zemiaky, hrášok a iné sa zmiešavajú s jemným korením kurkuma. Varia a pražia sa na troške olivového oleja a horčičných semienok.

Obrázok blogu

Nezabudnime však na dôležitý fenomén - väčšina indických jedál je vegetariánskych. Toto odopieranie mäsitých jedál spočíva v hinduistickej filozofii. Posvätnosť kravy je predsa všeobecne známa. Čo však už nie je veľmi známe, je fakt, že existuje množstvo mäsitých indických jedál. Tie sú konzumované len v niektorých štátoch Indie. Avšak mäso sa stáva stravou aj pre Indov, ktorí žijú v USA a držia sa pravidla, že americké kravy posvätné nie sú. To by sme mali stručné nahliadnutie do domácej kuchyne južných Indov. Ako to však vyzerá v reštauráciách? (por. Manuál indickej kuchyne - 2. časť)

Kristína Bisahová

Kristína Bisahová

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zažiť život. Cestovať a vidieť. Pocítiť a dotknúť sa. Ovoňať a pohladiť. Ochutnať a počuť. Naučiť sa a vycibriť. Poučiť sa a polepšiť. Všetko naživo! Zoznam autorových rubrík:  Indické pochutinySvedectvo americkej au pairMilujem ťa svet!Nábožne i bezbožneSvetové nezmyslyUčíme saSúkromné

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu