Manuál indickej kuchyne - 2.časť

Na americké Vďakyvzdanie sme sa rozhodli navštíviť jednu z najlepších indických reštaurácii, priamo v New Yorku. Jej kvality spočívajú v tom, že jedlo, ktoré sa tam podáva je veľmi autentické a moji host parents zhodnotili, že chutí nefalšovane indicky. O väčšine indických reštaurácii sa to povedať nedá. Napríklad, v mieste nášho bydliska, neďaleko Washingtonu, DC, nie je ani jedna indická reštaurácia, ktorá by vyhovovala očakávaniam moji host parents. Chýba im totiž autentickosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
sprava doľava: bahtura; zemiaky s arašidmi a chily (príloha k bhature); mix zeleniny s korením; mix fazule, zemiakov a čierneho cíceru (náplň pani puri)
sprava doľava: bahtura; zemiaky s arašidmi a chily (príloha k bhature); mix zeleniny s korením; mix fazule, zemiakov a čierneho cíceru (náplň pani puri) (zdroj: Kristína Bisahová)

A preto v rade pred touto v New Yorku, trpezlivo stoja zákazníci, z ktorých 99% je indického pôvodu. To jedno percento som zapríčinila ja a 2 zmätené, no odhodlané Američanky, ktoré sa museli pri jedálničku pýtať okolo sediacich, čo je to vlastne dosa a papadam. Keďže ja som v tom čase bývala u mojej host family nejaký ten polrok, vedela som veľmi dobre, čo sa pod týmito názvami skrýva.

Dosa je mimoriadna v tom, že má obrovské rozmery. Existuje veľké množstvo rôznych druhov dosa, ale v reštaurácii je najobľúbenejšou papierová dosa. Je to obrovská chrumkavá placka vyrobená z ryže a šošovice, zvinutá do rolky. Jej veľkosť zvyčajne zaberie polovicu stola (ak nie celý) a tanier nikdy nie je dostatočne veľký. Táto dosa sa obyčajne podáva s 3 druhmi chutney: kokosovou so zeleným chili, kokosovou bez chili a rajčinovou chutney. K dose sa pridáva i malá miska so sambar. Je to polievka uvarená z veľkého množstva rôznej zeleniny, z ktorej spomeniem môj obľúbený baklažán, tekvicu, reďkovku, či ibištek jedlý, ktorý dodáva i iným indickým jedlám olejnatú a zároveň horkastú chuť. Papierová dosa môže byť prázdna, ale aj plnená zemiakovou plnkou s cibuľou, či špeciálnejším pikantným paneerom (indickým syrom). Vtedy má už iný tvar - je to obrovský prekladaný obdĺžnik a obsahuje iný druh šošovice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Druhým jedlom, ktorému holduje môj host dad je ryžový papadam. Je to tiež placka, ktorá sa vypráža na oleji a chutí takmer ako naše biele zemiakové lupienky. Papadam sa servíruje na zvláštnom tanieri. Nachádza sa takmer v strede tohto taniera a pod ním je mix z vypukanej ryže (naše burizony), zeleniny a korenia. Okolo neho sú menšie priehradky s rôznym druhom jedla. Z ľava doprava bývajú umiestnené: zmes zemiakov a špeciálnej indickej fazule s korením, jogurt so zeleninou na upokojenie pálenia v hrdle, cvikla s korením, kaša na opätovné upokojenie pikantnosti, už spomínaný sambar a nakoniec dezert oranžovej farby. Tento dezert pripomína sladkú kašu obohatenú o korenie kardamon, ktoré mu dodáva špeciálnu sviežu a aromatickú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A aby sme neostali len pri reštauráciách, treba doložiť skutočnosť, že Indovia majú aj svoje vlastné fast foody, či po slovensky rýchle občerstvenia. Takisto majú i vlastné cukrárne. Sú natoľko jedinečné, že ich vybudovali i v jednom indickom mestečku v New Jersey. Iselin je takou zmenšeninou tradičného indického mesta. Nájdete tu množstvo predajní odevov so sárí (väčšinou v svadobnom podaní), indické klenotníctvo, indické kino (kde sa v prevahe premietajú indické filmy), indické potraviny (so všetkými surovinami, ktoré nie sú dostupné v amerických predajniach), indické cukrárne, indické fast foody, či bistrá orientované na dosy.

SkryťVypnúť reklamu

Prizrime sa krátko k indickému fast foodu. Pani puri - malé vyprážané duté loptičky vyrobené z hrachu. Na tomto jedle ma absolútne uchvátil spôsob, akým sa konzumuje. Loptičku totiž musíte prepichnúť. Vytvoríte väčšiu dieru a do tej nasypete už vopred pripravené malé kocky zemiakov, čierny cícer, a zelené fazuľky. Toto všetko zalejete najprv zeleným mätovým chutney s chili a na záver červeným sladkým chutney z ďatlí. Takúto neobyčajnú loptičku si jedným šmahom vhodíte do úst. A v ústach vám jednoducho nastane nevídaný výbuch chutí. Chrumkavosť loptičky vystrieda známa chuť zemiakov, so zvláštnou príchuťou cíceru a náznakom neznámych fazuliek. No a v pozadí toho všetkého vás najskôr ohromí pikantnosť mätového chutney, ale hneď vzápätí všetko urovná chutney ďatlové. Existuje aj veľká verzia týchto loptičiek, avšak tie sa jednoducho trhajú a zajedajú zemiakovou kašou s arašidmi a chili.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ak sa chcete stravovať posvätne, jedlo sa podáva i v hinduistických chrámoch, dokonca sú v nich ich akési jedálne. Spomínam to kvôli zemiakovej kaši s arašidmi. Pretože v hinduistickom chráme sa tradične podáva žltá a čierna ryža s arašidmi, ktorá je jednoducho znamenitá a ja osobne nemám potrebu zajedať ju s ničím iným. Ostatné jedlo z chrámu býva na moje pomery veľmi pikantné.

Na záver nahliadnime do indickej cukrárne, kde nenájdete ani koláčik podobný tomu slovenskému. Všetky sa totiž skvejú farbami a rozkošnými malými rozmermi. Malé sú preto, lebo ich sladkosť je veľmi silná, takže vám skutočne stačí jeden koláčik denne. V súvislosti so surovinami, tie sa samozrejme líšia. Ale ak by sme mohli zhrnúť, tak je väčšina z kokosu, mlieka, cukru, pistácii, mandlí, kešu, ale aj cíceru, šošovice, či dokonca mrkvy. Takmer vždy sú dochutené kardamónom, ktorý im dodáva jedinečnú indickú príchuť.

Obrázok blogu

Na cukrárni v Iseline, NJ bolo okrem ich koláčikov i čosi iné mimoriadne. Predávali tu totiž pravý trstinový džús! Moja host family vie celkovo len o dvoch v USA. Keď boli ešte malé deti, v Indii, trstinový džús popíjali každodenne popri svojich hrách. Takže pre nich mala návšteva tejto cukrárne sentimentálnu hodnotu. Trstinový džús robí originálnym jeho príprava a prístroj, do ktorého sa cukrová trstina vloží. Je to akýsi lis, ktorý v tejto cukrárni obsluhoval už starší Ind, čo dodávalo celej výrobe džúsu istú vážnosť. Cukrovú trstinu pomlel v lise a šťava vytiekla do pohára.

Obrázok blogu

Následne dochutil túto šťavu zázvorom a limetkou. Prekvapilo ma, že sa k tomu ešte tento nápoj osolí. Avšak celkový dojem z tohto nektáru ma absolútne ohúril a musím povedať, že kvôli tomuto džúsu by som skutočne pricestovala aj z Californie.

Ak sa teda chystáte do USA, či dokonca Indie, nezabudnite sa zastaviť v indickej reštaurácii. A na to, aby ste získali úplnú a jasnú predstavu o indickej kuchyni, spomeňte si aj na indický fast food a cukráreň. Na tých odvážnejších čaká hinduistický chrám a ich ryža s arašidmi, či extrémne pikantné jedlo, ktoré možno vám bude predsa len po chuti. V prípade, že by vám chýbal nefalšovaný indický sprievodca, skúste načerpať trochu múdrostí z tohto článku a možno sa vám nakoniec zíde ako manuál indickej kuchyne.

Kristína Bisahová

Kristína Bisahová

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zažiť život. Cestovať a vidieť. Pocítiť a dotknúť sa. Ovoňať a pohladiť. Ochutnať a počuť. Naučiť sa a vycibriť. Poučiť sa a polepšiť. Všetko naživo! Zoznam autorových rubrík:  Indické pochutinySvedectvo americkej au pairMilujem ťa svet!Nábožne i bezbožneSvetové nezmyslyUčíme saSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu