Potrebujeme 60 dg jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť.
Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dg chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dg sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk.
Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca.
Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dg. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš.
Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.
Takže, všetci pivári: Pivu Zdar!