reklama

Parkovanie v 500 bytoch ako pokus - omyl

Ružinovské parkovanie v štvrti 500 bytov je regulované systémom pokus - omyl. Dopravný prieskum zóny neexituje, počty absentujú. Do ostrej prevádzky však ide už 1. 12. 2019.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Dňa 17. 10. 2019 sa konala prezentácia základných téz budúceho parkovania v tejto zóne. Bez sumarizácie projektu dopravného značenia. Bez konkrétnych čísel, bez počtov, bez tvrdých dát.

Jedna z najdôležitejších informácií však odznela hneď na začiatku. Rezidenčná karta neznamená, že vodič má nárok na voľné parkovacie miesto. Taktiež bolo prízvukované, že ak vodič v takto vymedzenej zóne, označenej dopravnou značkou začiatok resp. koniec zóny, zaparkuje mimo stojiska, porušuje cestný zákon. Ak teda nie je parkovacie miesto riadne označené horizontálnym a vertikálnym značením (biele čiary na zemi aj dopravná značka), ale je (hoci aj bezkonfliktne) využívané na parkovanie auta, budú môcť byť tieto vozidlá príslušnými orgánmi v zmysle zákona pokutované.
 
Atypickým pokusom o participatívne plánovanie bola na tejto udalosti možnosť hlasovať, či prítomní preferujú časové zvýhodnenie domácich od 8 do 16 alebo od 9 do 17. Emócie lokál patriotov z publika však hlásali nonstop 24/7. Subjektívnych názorov však bolo cítiť ešte viac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mestská časť Bratislava-Ružinov dňa 30.10.2019 zverejnila na svojich stránkach ďalšie detaily na tému parkovanie 500 bytov. Do praxe vstupuje od 1. decembra časová regulácia päť dní v týždni. Od pondelka 13:00 do piatku 11:00 parkujú len rezidenti. Čísla naďalej absentujú. Argumentačná báza formulovaných riešení ostáva vágna.

Trend regulovania parkovania je síce správny krok, ale bezpochyby nepopulárny.

A práve preto sa treba pri rozhodovaní opierať o exaktné dáta.

Najväčším problémom ostáva, že v 500 bytoch neexituje aktuálny dopravný prieskum. Nie je spočítané, koľko áut je v zóne zaparkovaných počas pracovného dňa, koľko v nočných hodinách a ani koľko počas víkendu. Taktiež nie je zverejnené, koľko parkovacích stojísk bude po zrealizovaní dopravného značenia k dispozícii pre rezidentov a koľko pre návštevníkov? A keby sa táto pokusná zóna nevolala 500 bytov, nevedeli by sme z publikovaných informácií ani koľko bytov sa vo vymedzenej zóne nachádza? Pretože ak je deklarované, že na jeden byt je možné vydať tri parkovacie karty, pri základnom predpoklade 500 bytov pôjde o 1 500 rezidenčných kariet. Nehovoriac o nebytových priestoroch. Bude vôbec toľkoto riadne označených parkovacích miest? Ak má MČ v rukách projekt dopravného značenia, mala by vedieť nato aj exaktne odpovedať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak bilancie týchto tvrdých dát jednoducho nevychádzajú, je potreba zvážiť pozastavenie vydávania druhej alebo aspoň tretej karty na byt, až po vyhodnotení určitej skúšobnej doby. Alebo ak nie je k dispozícii sčítanie statickej dopravy, ktoré by nám tieto fakty zodpovedalo, nemôže sa systém maximalizovať hneď od začiatku. Lebo ozaj nie je zrejmé, koľko záujemcov o rezidenčné karty bude dnes, keď sú vydávané zadarmo a koľko ich bude od celomestského spoplatnenia v roku 2021. Potom bude prvé auto zaberať verejný priestor za 39 EUR na rok, druhé auto za 150 EUR a tretie 500 EUR.

Otázkou tiež ostáva, prečo majitelia garáží majú nárok na rezidenčnú parkovaciu kartu a tí, ktorí majú vyhradené stojisko na konkrétne EČV, už nemajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes je predčasné tvrdiť, či sú nastolené riešenia dobré či zlé. Nie je sa totiž o čo oprieť. Čísla absentujú. Škoda. Prax ukáže. Pokus - omyl.

Autor je členom riešiteľského kolektívu koncepcie rozvoja statickej dopravy krajského mesta Trnava.

Matúš Bizoň

Matúš Bizoň

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  28x

Autor pôsobí v ateliéri pre výskumnú a projektovú činnosť v oblasti architektúry, územného rozvoja, ekológie a informatiky geografických informačných systémov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu