reklama

Rozpočet a zdravotníctvo

V utorok začalo posledné rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky v tomto roku. Je pravidlom, že na tejto schôdzi je hlavným bodom programu jeden z najdôležitejších zákonov roka, a to zákon o štátnom rozpočte na rok 2017.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rokovanie o rozpočte je vždy náročné, pretože musí dôjsť ku kompromisu s cieľom napĺňať program vlády. Napriek tomu sme spoločne s predsedom výboru pre zdravotníctvo Štefanom Zelníkom ešte iniciovali rokovanie s ministrami financií a zdravotníctva, aby sme pre zdravotníctvo získali potrebnú finančnú rezervu. Samotné rokovanie bolo na úrovni premiéra a predsedu parlamentu, ktorí náš návrh akceptovali a parlament ho dnes schválil. 

Konkrétne išlo o to, aby v rámci rozpočtových výdavkov kapitoly Všeobecná pokladničná správa v roku 2017 vyčlenila finančné prostriedky v objeme 50 mil. eur na krytie potencionálnych negatívnych vplyvov v sektore zdravotníctva. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento návrh má za cieľ vytvoriť podmienky, ktoré by v prípade negatívneho vývoja v zdravotníctve mohli byť sanované práve z tejto rezervy. Uvedená rezerva môže byť použitá napr. aj na kapitálové výdavky, lebo v mnohých prípadoch v nemocniciach čelia práve riaditelia mnohým havarijným situáciám a na tie je potrebné okamžite reagovať. 

Uvedomujem si, že zdravotníctvo je náročná agenda a naprávať chybné rozhodnutia (odštátnenie ziskových oddelení, zisky súkromných poisťovní atď...) z minulosti je náročné a veľmi komplikované a vyžiada si čas. Napriek tomu je potrebné v tom pokračovať a pevne verím, že aj tento rozpočet tomu napomôže.

Juraj Blanár

Juraj Blanár

Bloger 
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec NR SR za stranu SMER-SD Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu