reklama

Budatínsky hrad je tu opäť pre vás

Do kalendára vašich letných výletov by ste mali zaradiť návštevu Žilinského kraja, to je jasné. A ak sa chystáte priamo do Žiliny, nenechajte si ujsť unikátny zážitok z hradu, v ktorom vraj zamurovali Katarínu Suňogovú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už je to týždeň od otvorenia nášho župného Budatínskeho hradu. Po desiatich rokoch sa nám podarilo pre návštevníkov znovu otvoriť jeho vnútorné priestory a zároveň aj zrekonštruovať nádhernú hradnú kaplnku. Otvorenie bolo veľkolepé, počasie nám prialo a ja som rád, že môžem povedať, že v poslednú júlovú nedeľu navštívilo náš župný hrad, nachádzajúci sa priamo v hlavnom meste Žilinského kraja, takmer päťtisíc ľudí. Všetci boli na tento klenot Horného Považia zvedaví a ja verím, že sme naplnili ich očakávania. Jedinečný priestor, ktorý vznikol pre všetkých milovníkov histórie, sa nám podarilo sprístupniť vďaka 1,5 milióna eur, ktoré boli investované na tom správnom mieste. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mimoriadne očakávaná bola expozícia drotárstva, ktorú uvidíte ako prvú po presune historickým schodiskom z hlavného foyer. Ďalej vás čaká napríklad kabinet kuriozít, bližšie zoznámenie sa s posledným pánom Budatína – grófom Gejzom Čákym a mnoho zaujímavých miestností a exponátov. Nahliadnuť môžete aj do novej barokovej kaplnky z roku 1745 a stále je otvorená tiež veža a obľúbený Budatínsky park, ktoré boli spolu s hradom vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

Samozrejme, namiesto čítania je vždy lepšie to všetko vidieť na vlastné oči. Preto vás srdečne do novootvoreného Budatínskeho hradu pozývam. Ako inšpiráciu si môžete pozrieť naše video, ktoré s nami natočili samotní návštevníci. Možno sa tam nájdete aj vy, priatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A ak si chcete pozrieť fotky zo slávnostného otvorenia, prikladám odkaz i na ne na našom župnom Facebooku alebo webe Považského múzea v Žiline.

Prajem vám krásne prázdninové dni a leto plné zážitkov aj v našom Žilinskom kraji.

Juraj Blanár

Juraj Blanár

Bloger 
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec NR SR za stranu SMER-SD Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu