reklama

List do Ruska z Donecka

Pôvodne som chcel napísať pár slov k posledným udalostiam na ukrajinskom východe. Ale nestalo sa . Radšej sa podelím s niečím, čo som našiel mimochodom, ale dodať k tomu už nie je čo. Čítajte ďalej...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

V dnešnej ukrajinskej Pravde som našiel tento článok. Je po rusky, môžete si ho prečítať sami, pokiaľ teda rozumiete jazyku. Píše ho ukrajinský bloger, pán Denis Kazaňskij, ukrajinský rus . V liste sa obracia k obyvateľom Ruska . Mali by ste si ho prečítať, je oveľa bližšie k pravde o tom čo sa tam deje, než všetky tie zmontované a zaujaté videá so šialenými komentármi, ktoré tu podsúvajú niektorí čitatelia vo svojich komentároch.

Malá úloha pre "internetových antifašistov" : vysvetlite mi prosím, ako môže "kyjevská junta" trpieť ruský text na web stránke najčítanejšieho ukrajinského denníka. Okrem iného aj celá stránka má svoju ruskú verziu - stačí kliknúť vpravo hore na písmenká RU ... Za vaše konštruktívne komentáre vopred ďakujem. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre tých, ktorí si bez prekladu neporadia, tu je voľný amatérsky preklad. Za gramatické chyby sa všetkým ospravedlňujem : 

List do Ruska z Donecka

Nejak tak to vyšlo, že som rodený Donečan. Nie je sa veľmi čím pýšiť, ale je to fakt. A pokiaľ by hŕstke psychicky chorých fanatikov za podpory Ruska nenapadlo začať vojnu v mojom rodnom meste a doviezť tam ruských žoldnierov, žil by som doma dodnes.

Je to hrôza čo sa tam deje teraz. Ale o tom vy viete. Je to práve to, čo vám celými dňami aj s odpornými podrobnosťami ukazujú v televízoroch. Poďme si radšej pohovoriť o tom, čo vám neukazujú.

Ešte pred 7 rokmi som rozmýšľal presne tak ako väčšina rusov. Ako typický soviet. Ak berieme do úvahy, že som sa narodil na Donbase, tak v tom nie je nič prekvapujúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napriek tomu, že som študoval po vyhlásení nezávislosti, dosiahol som typické rusko-sovietske vzdelanie. Vyrástol som na ruských filmoch, na ruskej hudbe, na ruských knihách, dlho som Rusko považoval za priateľskú zem, za rodnú zem, ale teraz je už všetko toto minulosťou.

Teraz už ani ja, ani moji blízky, ani milióny po rusky hovoriacich a ruských ľudí Ukrajiny vás už nikdy viac nenazve bratským národom.

Teraz sme my, vaše mentálne dvojičky, čo sme vyrástli spolu s vami na tých istých knihách a kreslených filmoch, došli až k tomu, že sa chceme od vás ohradiť trojmetrovou stenou, ako Izrael od Palestíny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozeráme na čiarový kód v supermarkete, aby sme nekupovali to, čo vyrábate vy a nesponzorovali vojnu.

Prvýkrát v histórii krajiny chce väčšina ukrajincov vstúpiť do NATO, pretože chápu, že to je jediná reálna záchrana od nerozumného "brata", ktorý sa rozhodol poslať na nás vojsko.

Vám, samozrejme, bude ťažké pochopiť miery tohoto faktu. Vám ukazujú v televízore mapu, kde je Ukrajina rozdelená na dve polovice a hovoria, že polovica našej krajiny to nie je Ukrajina, ale niečo iné. Že tam nežijú ukrajinci, ale rusi.

Vy veríte, že je to tak a nerozumiete, prečo tam do dnes nedošlo k povstaniu. Súdiac podľa ruských správ, ono by už-už malo vypuknúť, ale v skutočnosti dochádza k presnému opaku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za gregoriánsku stužku môžu teraz v Dnepropetrovsku, Záporoží, Chersone dať po papuli. Nie banderovci – ale ruskí ľudia, ktorí sa v detstve učili Puškina a Bloka. / pozn.prekl: gregoriánska stužka je oranžovo-čierna stužka, pôvodne v cárskom Rusku vysoko cenené vyznamenanie za bojové zásluhy, sovieti ho prevzali pri odmeňovaní za zásluhy v boji proti fašizmu počas Veľkej vlasteneckej a dodnes je v ruskojazyčnom svete veľmi dôležitým symbolom. Tento symbol si prisvojili separatisti na Kryme aj na Donbase, čím ho žiaľ hodne zdiskreditovali. /

Je zvykom vyjadrovať sa politicky korektne a hovoriť, že nenávidíme iba Putina, ale rusi – to je niečo úplne iné. Odíde Putin a znova bude mier a porozumenie. Znova bude všetko v poriadku.

Ale to nie je pravda. Nebude.

Pretože Putin, to je podstata ruskej mentality, vaša materializovaná národná idea, v tej podobe ako dnes existuje.

Máte radi Putina za to, čo urobil s Ukrajinou. My už vás preto nikdy nebudeme môcť mať radi.

Putin narobil s Ruskom veľké zlo. Tak šikovne spálil mosty medzi nami, ako by to neurobil nikto iný na svete. Žiadnemu američanovi, židovi či poliakovi by sa to nepodarilo tak dobre, ako jemu.

Celú hrôzu toho, čo natvoril, pochopíte niekedy potom, ale teraz ste slepí.

Putin vás magickým spôsobom donútil uveriť, že deň vášho mravného pádu je dňom vášho veľkého víťazstva.

Presvedčil vás, že taká banálna podlosť , akou je zákerná okupácia časti územia priateľskej krajiny, je veľké víťazstvo, na ktoré môžete byť hrdí.

Vybudil vlastenecké pocity tým, čo malo vybudíť hanbu a odpor.

A my za to opovrhujeme nielen Putinom. Opovrhujeme Ruskom, i tými 90 percentami jej obyvateľov, ktorí s vypučenými očami kričia "Krym je náš!"

Niekedy si myslím, že Putin je diabol. Profesionálne sa vie dovolávať ľudských chýb. Núti vás ukazovať svoje temné stránky, šikovne vybudiť vo vás podlosť, meniac vás v rozľútostené hovädá, túžiace po krvi.

Niežeby práve rusi boli takí zlí a všetci ostatní svätí. Taký je charakter človeka. Boli sme svedkami toho, ako v rôznych dobách budili podlosť v nemcoch, talianoch, chorvátoch, srboch atď.

A Putin vybudil vo vás. Donútil vás dusiť sa od nenávisti na fórumoch, želať si vojnu, tešiť sa z okupácie cudzieho územia a smrti ľudí, ktorých ste dakedy nazývali bratským národom.

Vybudil vás primitívnym populizmom, ukázal vás v najškaredšom svetle, vo chvíli dočasného pomätenia rozumu , a my si vás zapamätáme práve takými, a nie ako národ Sacharova a Dostojevského.

Možno ani nie ste na vine. Veď existuje akýsi algorytmus rozpaľovania tejto masovej hystérie – jednoducho tlačíš na potrebné tlačítka, ukazuješ v televízore hrôzostrašné historky o ukrižovaní detí a je to, ďalej sa spoločnosť správa úplne predvídateľne. Ten, komu je toto potrebné, len jednoducho vykoná potrebné úkony v potrebný čas.

Možno by sme sa k vám mali správať ako k obetiam sociálneho experimentu, a raz sa budete strašne hanbiť za to, že ste sa toho všetci zúčastnili. Možno je potrebné sa pokúsiť porozumieť vám. Ale prepáčiť a prekonať svoje pohŕdanie už nedokážeme. Ani keď sa budete raz kajať.

Áno, nie je prečo skrývať, Putin vybudil podlosť aj v nás. Aj my sa tiež tešíme, keď hranicu pretína ďalší náklad 200 / = chlaďák s mŕtvolami – pozn.prekl./ a ide do Rostovskej oblasti , alebo keď sa niekoľko desiatok vašich mení na rešeto. Je to strašné, ale je to pravda.

Dôvod našej radosti je čisto pragmatický – pretože každý mŕtvy kolorad už nebude môcť zabiť niekoho z našich / kolorad znamená separatista, označenie vzniklo na základe podobnosti farieb gregoriánskej stužky s farbami chrobáka mandelinky, ktorého po rusky volajú koloradskyj žuk – pozn.prekl./ Pretože vy ste teraz vrahovia a okupanti, ktorí prišli na cudziu zem, odobrali u nás Krym a prichádzate nás na Donbase zabíjať.

Je to strašné, že vy tým, že ste napadli na nás, prinútili ste nás byť takými, že až nám býva samým od seba protivne. A toto je ešte jeden ďaľší dôvod na to, aby sme sa od vás dištancovali.

Vliezli ste do vnútorných záležitostí nezávislej krajiny. Strieľate občanov Ukrajiny na ich zemi zo svojich zbraní a ešte to odobrujete vo svojich televízoroch. A nech už budete akokoľvek klamať sami seba, že to všetko je proti fašistom, že to všetko je odôvodnené a spravodlivé – v očiach celého sveta ste agresori.

Navždy zmizla krajina osloboditeľ, krajina, ktorá zvíťazila nad fašizmom. Toto všetko je už minulosťou. Teraz ste trestajúci okupanti, vinou ktorých hynú nevinní ľudia, padajú rakety na mestá, ktoré žili v mieri, kým ste neprišli vy.

Vaše pochody na 9.mája, všetok ten pátos, vojnové piesne, večné ohne – toto všetko už viac nemá žiadnu hodnotu. Je to lož.

Mali sme silné putá vo forme spoločných sviatkov, spoločných porážok, spoločných tradícií, ale teraz to už stratilo svoj význam. Odtrhli ste región s dvomi miliónmi obyvateľov, ďalším 3-4 miliónam ste vymyli mozgy "ukrižovanými chlapčekmi", ale 40 miliónov ukrajincov, obrovskú masu ľudí, ste si navždy oddelili priepasťou.

Stratou najväčšieho priateľského národa ste zaplatili za to, že ste si urvali kúsok zeme. Žiaden Brzezinsky nemohol pred pár rokmi ani len snívať o takej geopolitickej porážke Ruska.

Zbytočne obviňujete zo zákernosti Ameriku, Britániu a Izrael. Verte mi, ako ruskému dončanovi, nikto neurobil pre našu vzájomnú nenávisť viac, ako choromyseľný propagandisti Glazjev, Kurgiňan a Dugin, ktorý vyzývali k tomu, aby boli zabíjaní ukrajinci a Ukrajina utopená v krvi , alebo Putin, ktorí poslal do našej krajiny svojich "zdvorilých ľudí ". / vojakov, ktorí sa bez poznávacích znakov a v plnej zbroji odnikadiaľ objavili na konci februára na Kryme, volajú v ruskojazyčnom svete "vežlivyje ljudi", teda zdvorilí ľudia. Len stáli na uliciach v plnej zbroji, nerobili nič viac - všetku špinavú prácu za nich robila tzv.miestna domobrana a kozáci – pozn.prekl /.

My sme to všetko videli, všetko sme si zapamätali a neodpustíme.

Áno, určite, Rusko je najväčšia krajina na svete, oproti ktorej je Ukrajina iba bodkou na mape. Vy máte jadrové rakety, a my nie.

Ak je pre vás hrdinstvom zaútočiť na toho, kto je viditeľne slabší, kto nečakal od vás zákerný úder od chrbta a nechystal sa k vojne s vami , prosím, je to vaša voľba. Ale nečakajte od nás viac ani úcty ani súcitu. Pre nás je Rusko odteraz opovrhovaná "banánová republika zla".

Vaše masmédiá vám toto samozrejme neukážu. Oni vytvárajú zdanie obrovského rozdelenia Ukrajiny na ukrajinských fašistov a rusov, ktoré v skutočnosti neexistuje .

Je zopár miliónov marginálov – komunisti, stalinisti, čiernosotníci, pravoslávny fundamentalisti – ktorí vždy nenávideli Ukrajinu a dnes v konflikte účinkujú v roli kolaborantov. A je 39-40 miliónov ukrajincov, ktorí s nimi nesúhlasia.

Putin nás postavil pred radikálne rozhodnutie – za, alebo proti Ukrajine. A my sme sa museli rozhodnúť.

Stalo sa to, čo vy ešte nechápete – ruskú agresiu podporili tí, ktorí aj tak boli vždy za vás, ale 40 miliónov, ktorí boli k vám vždy loajálni alebo neutrálni, sa vďaka tejto agresii zmenili na vašich nepriateľov.

Štyridsať miliónov ukrajincov sa z donútenia stalo "banderovcami" vo vašom chápaní tohto slova. Toto je najväčší Putinov úspech.

Existujú nepriateľské vlády. S nimi je možné byť v konflikte. Možno na nich uvaliť sankcie. Ale nie je možné ponižovať národy, pretože vlády sa menia, ale národy zostávajú.

Porošenko aj Turčinov odídu. A najskôr asi veľmi rýchlo. A zákerné obsadenie Krymu, vaša podlá agresia, vaše tanky a raketové systémy na Donbase – toto už neprejde. My jednoducho už nedokážeme v učebniciach vysvetliť našim deťom, prečo ste sa k nám takto zachovali.

Juhovýchod, ktorý považujete za svoj, ste iba naladili proti sebe. Pretože, predstavte si, u "ukropov"a "chochlov " /urážlivé označenie ukrajincov zo strany rusov-pozn.prekl/ je tiež svoja hrdosť. Keď sa v záchvatoch radostne bijete po hrudi kvôli tomu, že "Krym je váš", pre nás to znamená jedno, že Krym nie je náš.

Vy ste ho rovnako zobrali u "banderovcov" ako u "ruskojazyčných spoluobčanov". Vzali ste Krym Jarošovi, no práve tak ste ho zobrali aj obyvateľom Charkova, Poltavy, Odessy. Vám vlastným, tupým a opovržlivým spôsobom ste pľuvli na všetkých bez rozdielu, nehľadiac na jeho reč a vierovyznanie.

To predtým ste hovorili : bratia slovania, a my sme súhlasili. Teraz hovoríte – "slaninožrúty", "ukri" a toto uráža všetkých, kto má ukrajinské priezvisko, kto má ukrajinský pas, a to bez rozdielu či je za EU alebo za Colnú úniu.

Ponižujúc nás všetkých zaradom nám nenechávate možnosť výberu.

Tejto jari ruskí "turisti" strhávali v Donecku ukrajinské vlajky, šľapali po nich a vešali miesto nich svoje. Týmto sa odlišujete od európanov – oni nikdy nešliapali po našich symboloch.

Tí, ktorí sú za Európsku úniu, vešajú svoju vlajku spolu s ukrajinskou, ale nie miesto nej. Preto sme si vybrali Európu, a teraz už neustúpime. V dnešnej situácii je to jediná cesta, lebo integrovať sa s vami už teraz môže iba úplný psychopat alebo samovrah.

Ak ešte stále veríte, že na Donbase je vojna medzi dobrovoľníkmi a juntou, tak vám rýchlo pokazím náladu – nie je tomu tak. Vojna, ktorá je vedená u nás, je od začiatku až do konca spôsobená vami.

Mne môžete neveriť, ale spýtajte sa sami seba – prečo na čele "Doneckej republiky" sú rusi? Prečo v mojom rodnom Donecku teraz velia moskviči /=obyvateľ Moskvy, pozn.prekl./ Girkin /Strelkov/ a Borodaj?

Som pôvodom z Donecka, ale ich som nepoznal ani nevolal. Ja som za nich nehlasoval. Ak toto nie je okupácia Donbasu Ruskom, tak prečo sú tu? A v čom sú odlišní od nemeckých gauleiterov ? Je ťažké nájsť desať rozdielov ? /gauleiter= vrchný predstaviteľ bývalej hitlerovej fašistickej strany NSDAP-pozn.prekl./

Ak súcitite s "dobrovoľníkmi" kvôli tomu, že sú to rusi, tak vás uisťujem, existujú stovky tisíc rusov, ktorí s nimi nesúhlasi a sami kvôli nim trpia.

Preukážte radšej súcit s nimi. S tými, ktorým odoberajú autá, ktorých na základe hlúpych ovinení zatvárajú do pivníc, s tými za ktorých sa schováva váš Igor Strelkov, ktorý sa správa v meste ako Šamiľ Basajev v Budennovske.

Ak je vám ľúto obyvateľov juhovýchodu, preukážte radšej súcit 38 vojakom z Dnepropetrovska, ktorí zahynuli v lietadle zostrelom vašou raketou zem-vzduch. Prejavte súcit vojakom z Nikolajeva, ktorí za živa zhoreli v obrnenom vozidle. Čo si myslíte, ich rodičia, príbuzní, kamaráti budú mať radi Rusko ?

Ak chcete vedieť pravdu o tom, čím vskutku je tzv. "Donecká republika" , skúste vypnúť televízor, zavrieť oči a predstavte si na minútu, že niekto ozbrojil všetkých narkomanov a kriminálnikov vášho mesta. Neobmedzenú moc so zbraňou v ruke zrazu dostali choromyseľní veteráni čečenských vojen, odvrhnutí na alkohole závislí fízli, recidivisti s dopichanými predlaktiami, ohromní gorilovití bodyguardi, pomätení kozáci, tolkienisti, limonovci, skinheady.

Predstavili ste si ? Ak áno, tak vám už netreba nič viac vysvetľovať. Je pomerne ľahké vytvoriť takú republiku kdekoľvek, kde na to príde. Jednoducho si odmyslite názov "donecká" a zameňte za "Saratovská", "Čeljabinská", "Rostovská".

Myslíte si, že ohováram "dobrovoľníkov"? Tak si vymodelujte situáciu – neexistuje milícia, neexistuje mestská správa, k zbraniam je voľný dostup. Čo sa stane vo vašom meste? No úprimne, priznajte si to sami .

Je pomerne ľahké destabilizovať situáciu, zorganizovať nezmyselné a neodôvodnené povstanie v sociálne slabom regióne, kde je vysoká kriminalita a plno nezamestnaných. Borodajci, strelkovci, babajci, motorolci, len podržali zápalku a ono sa to rozhorelo, ako v časoch Občianskej vojny.

"Za republiku", "Kradni nakradnuté", "Vybudujeme nový raj – Novorosiju".

Stačí povedať len toľko, že represívny orgán teroristov v Lugansku sa volá KGB Smerš. A to nie je žart. Položte si ruku na srdce a priznajte si – je toto normálne a chceli by ste, aby v susedstve s vami pracovala taká inštitúcia ?

Za posledné dva mesiace sa každodenným javom stali krádeže, únosy ľudí, lúpeže. Prečítajte si miestne donecké noviny. Len počas týždňa od 16 do 23 júna bolo ukradnutých alebo zabraných 47 vozidiel a 1 motocykel, z toho 42 vozidiel bolo u vodiča odobraných ozbrojenými ľuďmi priamo na ulici. Neznámi uniesli 14 ľudí. Toto je oficiálna informácia od starostu.

A tu je fotografia supermarketu METRO, fotografie ktorého videl celý svet. Ten tiež vykradli "nešťastní dobrovoľníci".

Dá sa dlho pokračovať, ale či to má zmysel? Euforické stavy majú niečo špecifické. Subjekt, ktorý ich prežíva, nech to bude hoc aj celý národ, zle reaguje na vonkajšie vplyvy. "Krymnaš" je ako droga, ako zaľúbenosť, zatemňuje vaše vedomie.

Chce to čas, aby ste sa spamätali, a pochopili, že nič sa nezmenilo. Že Krym sa nepriblížil, nie je o nič lacnejší ani čistejší, ani tam nie je príjemnejšie oddychovať.

A vy sami, celý národ, najväčšia krajina na svete, ste sa zašpinili biľagom hanby za agresiu a na svoje deti zanechali jarmo potomkov okupantov a gauleiterov Girkina a Borodaja. Sad, but true . Smutné, ale pravdivé.

Veľa šťastia. 

Roman Bodon

Roman Bodon

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Úvahy o tom, čo sa deje v nás a okolo nás, u nás ale aj vo svete . A trocha komentárov k tomu, čo sa deje za našou východnou hranicou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu