A to iné by mohli byť doma pripravené gnocchi, ktoré som dnes pripravila aj za pomoci kvásku (veď viete teraz kváskujem, tak sa s ním občas aj rozprávam, teda hovorili mi to moji chalani).
Prísady:
1 batát cca 500 g
100 g špaldová múka hladká
1 PL kvásku ( môžeme vynechať)
soľ
Ako prvé uvarím na kocky nakrájaný batát. Po vychladnutí ho roztlačím na kašu, osolím a primiešam polievkovú lyžicu kvásku ( môžeme vynechať). Na pracovnej doske si postupne k tejto zmesi primiešavam múku, tak aby vzniklo mäkké cesto. Toto dám do misky, prikryjem fóliou a nechám odpočívať (pri izbovej teplote cca 3-4 hodiny alebo v chladničke do druhého dňa, aby kvások spracoval múku). Odpočinuté cesto rozdelím tak, aby som vedela vytvarovať štangle hrubé ako palec. Nakrájam na rovnaké kúsky a vidličkou vytvarujem tak, aby boli gnochi pekne vrúbkované. Varím v osolenej vode kým gnocchi vypláva na povrch a hneď vyberiem. Takto pripravené gnocchi môžeme podávať z rôznymi omáčkami, no ja mám najradšej tieto cestoviny opečené na masle s kvalitnou sušenou šunkou a zeleninou čo dom dal. Na záver posypané nastrúhaným syrom parmezán. Dobrú chuť.






