
Datľa je ovocie, ktoré rastie na datľovníku, ktorý vyzerá ako palma. Pri poslednej návšteve Turecka sme ich mali rovno pod oknom. Pozerali sme sa na ne každý deň pri západe slnka. Až posledný deň dovolenky mi táto palma prezradila aké ovocie sa v nej ukrýva (Datľa). Toto ovocie sa konzumuje prevažne vysušené a v niektorých kultúrach sa súčasne verí, že majú afrodiziakálne účinky. Moslimovia dokonca datľovú palmu považujú za strom života. Aktivujú sekréciu spermií. Odporúčajú sa k podpore mužnej sily, pre športujúcich, pre tehotné a dojčiace ženy (podporujú tvorbu mlieka). Ovocný cukor dodáva telu rýchlu energiu a zároveň je to veľmi ľahko a rýchlo stráviteľná časť potravy s vysokým obsahom vláknin, vitamínov a minerálov
Prísady:
125 g špaldových piškót alebo obyčajných
½ konzervy salko
Datle
Koňak alebo rum
Orechy
Datle spolu s koňakom rozmixujeme v mixéry a zmiešame s podrvenými piškótami. Ak je zmes príliš riedka primiešame pomleté orechy tak aby zmes držala pokope a dala sa tvarovať. Z hotovej zmesi tvarujeme v dlaniach guľky, ktoré následne obaľujeme v pomletých orechoch. Keďže tento recept neprechádza tepelnou úpravou odporúčam nešoférovať a nepodávať malým deťom.
