Domáci vývar

Keď som mala 18-násť, myslela som si, že urobiť kvalitný vývar je fuška. A veru, že aj je. Čo si budeme hovoriť, prvé pokusy boli čistá katastrofa. Vývar bol kalný a bez chuti. Tak som sa na to vykašľala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ako dieťa som nikdy nechápala, čo všetci vidia na polievkach, veď je to iba teplá voda so zeleninou. Naučila som sa ho variť v mojej prvej práci. Nie, nebola som kuchárka, a ani ňou nie som. Čapovala som pivo. Žena môjho šéfa varievala pre neho vývar, a vtedy som pochopila princíp. Čím pomalšie a dlhšie sa vývar varí, tým je silnejší, číry a chutnejší. Odvtedy som dobrému vývaru podľahla.

 Dnes vývar pripravujem bežne, nakoľko je základom veľkej časti mojich receptov. Jeden z prvých krokov sú kvalitné suroviny. Najčastejšie pripravujem kurací, alebo hovädzí vývar. Kurací vývar varím z kostí, ktoré mi zostanú po rozobratí kurčaťa. Hovädzí vývar z kostí špikových alebo z hrude s kúskom mäsa. Nedeliteľnou súčasťou vývaru je koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, cibuľa....). Na dochutenie používam soľ, nové korenie, celé čierne korenie a bobkový list.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Hovädzí vývar
Hovädzí vývar (zdroj: nelkafood)
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso (zdroj: nelkafood)
Koreňová zelenina
Koreňová zelenina (zdroj: nelkafood)

 A teraz už samotný postup. Umyté mäso vložím do veľkého hrnca a zalejem studenou vodou. Toto je pri kvalitnom vývare dôležité, pretože, ak by som mäso vložila do vriacej vody, stiahlo by sa, a neuvoľnila by sa jeho chuť do vývaru. Vložím očistenú koreňovú zeleninu a privediem do varu. Akonáhle vývar dosiahne bod varu, stiahnem teplotu na minimum, a nechám ho na miernom ohni pomaly variť /prebublávať/. Na povrchu vývaru sa začne tvoriť pena, ktorú je potrebné zbierať, aby som predišla zakaleniu výsledného vývaru. Až teraz pridám koreniny, pretože sa mi stávalo, že som pri zberaní peny sitkom pozbierala aj väčšinu korenín. Pri miernom a veľmi slabom prebublávaní nechám vývar variť niekoľko hodín. Z vývaru následne vyberieme všetku zeleninu, kosti, mäso a scedím. Takto dosiahnem čistý vývar, ktorý použijem či už ako polievku, alebo ako základnú surovinu pre ďalšie recepty.

SkryťVypnúť reklamu
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso (zdroj: nelkafood)
Vývar
Vývar (zdroj: nelkafood)
Vývar
Vývar (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 19x
  • Prečítané: 939x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 121x
  • Prečítané: 3 089x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 384x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 1 017x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 254x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 106x
  • Prečítané: 2 127x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Zlodeji sa zamerali aj na národného dopravcu. Rozkradnuté vlaky ohrozujú grafikon
Tvrdia, že oživili vyhynutého pravlka. Kráčame po tenkom ľade, hovoria výskumníci
Juraj Králik zvíťazil aj druhýkrát. Bude šéfovať Národnej galérii

Michal Dudoň

Juraj Králik zvíťazil aj druhýkrát. Bude šéfovať Národnej galérii

Pre Králikov koncept sa umelci aj potomkovia boja o osud zbierok.

  • 2h
Zbalím sa a založím si firmu v Česku, hromžia firmy pre transakčnú daň. Nie je to jednoduché
reklama
SkryťZatvoriť reklamu