Prísady:
Cesto:
120 g špaldová hladká celozrnná múka
80 g ražná celozrnná múka
150 g masla
30 g parmezán
1 žĺtok
1 kávová lyžička prášku do pečiva
soľ, mleté čierne korenie, oregano, bazalka, tymian,
Náplň:
500 g šampiňónov
150 g sušená šunka
4 strúčiky cesnaku
1 dcl smotany na šľahanie
10 g parmezán
soľ, mleté čierne korenie
Na dokončenie:
10 g parmezán
1 žĺtok
½ kávovej lyžičky sušenej koreňovej zeleniny

V miske si zmiešam všetky prísady na cesto a vypracujem jemné cesto, ktoré dám chladiť do chladničky, kým si pripravím plnku. Na rozohriatej panvici opečiem slaninu nakrájanú na kocky, ku ktorej pridám šampiňóny nakrájané na plátky. Pretlačím cesnak, osolím, okorením a nechám dusiť, kým sa odparí prebytočná tekutina. Tesne pred dokončením podlejem smotanou, ktorú nechám odpariť a primiešam parmezán. Náplň musím nechať vychladnúť, nakoľko maslo v ceste by sa rozpustilo. Zapnem rúru na 180 ⁰C. Na papieri na pečenie si vyvaľkám cesto do tvaru kruhu a do stredu navrstvím plnku tak, aby asi 4 cm od okraja zostalo cesto prázdne. Tento okraj poprekladám dookola cez hubovú náplň. Okraje potriem žĺtkom, v ktorom si rozmiešam sušenú koreňovú zeleninu. Na vrch galetky nastrúham parmezán a pečiem približne 25 – 30 minút. Cesto je krehké a príjemne sa rozpúšťa na jazyku.


