Prísady:
Cesto:
200 g hladká špaldová múka
125 g masla
75 g práškový cukor (práškový kokosový cukor)
½ kypriaceho prášku do pečiva
citrónová kôra z polovice citróna
1 polievková lyžica vanilkový cukor
1 žĺtko
štipka soli
Krém:
1 mascarpone
250 ml smotana na šľahanie
200 g nutella (proteinella)
1 balíček stužovač do šľahačky
Zdobenie:
Ovocie ( jahody, maliny, čučoriedky )
Čokoládové bonbóny, sušienky, oriešky v čokoláde ( to čo máte radi)
Tvar dáva koláčiku krehké linecké cesto, ktoré pripravím z uvedených prísad a nechám odpočinúť v chladničke asi 30 minút. Cesto potom vyvaľkám medzi dvomi papiermi na pečenie a vyrežem požadovaný tvar (je treba vždy minimálne dva rovnaké útvary, pričom fantázii sa medze nekladú – už som robila srdiečko, klasický štvorec aj obdĺžnik). Dnes to bude len klasika v tvare obdĺžnika. Pláty upečiem v predhriatej rúre na 180 ⁰C asi 10 minút, nechám vychladnúť a medzitým pripravím krém. Vyšľahám mascarpone spolu s nutellou, šľahačkou a pridám stužovač. Vznikne krém jemnej konzistencie, ale zároveň dosť pevný na to, aby držal svoj tvar. Pomocou cukrárskeho vrecka a ozdobnej špičky tvorím kopčeky na pripravený linecký plát. Prekryjem druhým plátom a navrstvím opäť krém. Na vrch už len naaranžujem ovocie, sušienky, oriešky .... tak, aby to lahodilo oku. Nechám odležať cez noc v chladničke, aby pláty zmäkli. Odporúčam pripraviť si viac plátov a krému, pretože tento zákusok mizne z taniera rýchlosťou blesku.


