Kváskový granadír

Ak by ste chceli zažiť „kulinársky boom“ tak Vás sklamem. Tento recept je pre tých, ktorý nepohrdnú domácim jedlom pripraveným s láskou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Granadír mnohí poznajú zo školskej kuchyne ako jedlo, ktoré bolo suché a bez chuti. Ja som však zariskovala a pripravila si fliačiky doma s použitím kvásku. No áno, aj sem som pridala kvások. Síce bol problém so sušením samotného cesta, no kvások sa odvďačil tým, že výsledný granadír bol jemnejší ako keď kvások nepoužívam.

Granadír
Granadír (zdroj: nelkafood)

Prísady:

400 g polohrubej múky

1 vajce

voda podľa potreby

1 polievková lyžica kvásku

štipka soli

kvapka oleja

1 kg zemiakov

cibuľa

mletá červená paprika, drvená rasca, soľ

slanina

0,5dcl vody

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V miske zmiešam múku, vajce, kvások, soľ a prilievam vodu kým nevznikne vláčne cesto a na záver pridám kvapku oleja.

Cesto na granadír
Cesto na granadír (zdroj: nelkafood)

Nechám pri izbovej teplote postáť približne 20 minút. Cesto si rozdelím, rozvaľkám na 3mm, nechám na utierke pri izbovej teplote odstáť ( schnúť) dokým nevyvaľkám postupne všetko cesto.

Odpočívajúce cesto na granadír
Odpočívajúce cesto na granadír (zdroj: nelkafood)

Následne nakrájam na štvorce približne 1,5 x 1,5 cm.

Štvorčeky granadíru
Štvorčeky granadíru (zdroj: nelkafood)

Na oleji si spením nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridám mletú červenú papriku, rascu, soľ, ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky, podlejem 0,5 dcl vody prikryjem a dusím na miernom ohni. Prichystaný granadír varím vo vriacej osolenej vode, kým vypláva na vrch.

SkryťVypnúť reklamu
Granadír vo vare
Granadír vo vare (zdroj: nelkafood)

Uvarený granadír zlejem a vmiešam do zemiakového základu. Dobrú chuť. Tak dúfam, že vám bude chutiť a nezabudnite sa so mnou podeliť o to ako granadír pripravujete doma vy.

Granadír
Granadír (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
INESS

INESS

107 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 19x
  • Prečítané: 981x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 125x
  • Prečítané: 3 197x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 6x
  • Prečítané: 392x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 17x
  • Prečítané: 1 024x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 43x
  • Prečítané: 2 267x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 106x
  • Prečítané: 2 138x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Nie je to nejaká divočina, hovorí šéf DSS Allianz o použití peňazí z II. piliera na výstavbu diaľnic
Ukrajinci ustúpili, Rusi sa blížia. Vojna sa vrátila do ukrajinského pohraničia
Šírenie najsmrteľnejšej choroby sa môže vymknúť z rúk. Prečo sa tuberkulóza vracia?
Ranný brífing: Smer odmenil odsúdenú za podvody, firmy si nepomôžu ani odchodom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu