
Prísady:
500 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
olivový olej
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
5 guľôčok čierneho korenia a 5 nového korenia
500 g mletého mäsa
4 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml červeného vína
soľ, mleté čierne korenie
1l vývaru
300 g čedar
1 plát špaldového chleba LAVÁŠ ( cestovinové lasagne)
V hrnci rozohrejem olivový olej a orestujem nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridám koreňovú zeleninu nastrúhanú na hrubšom strúhadle a prelisovaný cesnak. Vhodím bobkový list a celé guličky korenia. K orestovanej cibuli so zeleninou pridám mleté mäso a dôkladne premiešam. Restujem kým mäso nechytí farbu. Pridám paradajkový pretlak a podlejem červeným vínom. Osolím a povarím, aby sa víno zredukovalo a odparil sa alkohol. Keď je tekutina zredukovaná, podlejem vývarom a za občasného miešania a podlievania dusím omáčku asi 2 hodiny. Zatiaľ si z chlebíka laváš pripravím pláty podľa formy, v ktorej budem lasagne zapekať. Do formy vrstvím zmes, plát laváš (alebo cestovinové lasagne) a zasypem strúhaným čedarom. Takto opakujem kým naplním formu a poslednú vrstvu bohato posypem syrom. Zapekám v rúre rozohriatej na 200 ⁰C asi 10 minút, aby bol syr zapečený. Recept na náplň pochádza od p. Paulusa. Dobrú chuť.



