Makrónky

Makrónky milovať, či nenávidieť? Mnohí ich milujú pre ich delikátnu a lahodnú chuť. A naopak mnohí ich zatracujú pre ich zdĺhavú prípravu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Nikdy som nechápala, čo každý vidí na tomto dezerte. No po tom, čo som ho ochutnala som ho musela pripraviť aj doma. Ešte minulý rok mi Ježiško priniesol silikónovú formu na makrónky a knihu Nie som žiadna bábovka od Miriam Šmahel Kalisovej, kde je podrobný popis aj s obrázkami. No keďže som v tej dobe mala 3- mesačné dieťa tak si tieto pomôcky odležali rok v šuplíku. Preto som tento rok podstúpila výzvu a recept prvý krát skúsila. Musím povedať, že nad moje očakávanie sa mi podarili na prvý raz.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Prísady:

Mandľová pasta:

200 g pomletých mandlí

200 g práškového cukru

64 g bielkov (zhruba dva bielky)

Sneh:

200 g krupicového cukru

50 g vody

60 g bielkov + štipka soli

Citrónová šťava na odmastenie misky

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Najprv som si pripravila mandľovú pastu a to tak, že do „mixíka‟ som si dala mandle a práškový cukor. Mixovanie môže trvať dlho, pretože treba obsah dobre rozmixovať. Dávame pozor aby sa nevytvorila pasta potrebujeme mať sypkú zmes, ktorú následne preosejem cez sitko. Ak nám v sitku ostanú väčšie kúsky vrátime ich do mixéra a celý postup opakujeme.

Z mandlí a cukru musí vzniknúť sypká a hladká múka. Toto je veľmi dôležité, aby výsledné makrónky neboli hrudkové. Do preosiatej vzniknutej zmesi pridáme odvážené bielka a spolu zmiešame, až kým sa suroviny nespoja. Sneh si pripravím zmiešaním cukru a vody v malom kastróliku a zohrievam na sporáku dokým nevznikne sirup.

SkryťVypnúť reklamu

Zatiaľ si misku od robota vytriem citrónovou šťavou a dosucha ju poutieram papierovou utierkou. Do misky od robota vložím odvážené bielka a začnem mixovať. Ak už mám sirup na sporáku zovretý a taký stuhnutý ( udáva sa, že teplota by mala byť okolo 114 ⁰C, no ja doma teplomer nemám) začneme sirup pomaličky tenkým prúdom vlievať do šľahajúcich sa bielok.

Ak už je celý sirup vmiešaný do bielok nechám mixér stále pustený aby sa zmes ochladila. Vzniknúť by mal krásny hustý a lesklý sneh. Tento sneh by si mal krásne držať svoj tvar. Teraz prichádza na rad zmiešanie snehu a mandľovej pasty. Najprv si trošku povolím mandľovú pastu tým, že do nej postupne zamiešam sneh. Miešame tak ako bublaninu aby zostalo cesto nadýchane. Nesmie byť husté ani príliš riedke. Cesto ma pekne stekať z varešky , malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto môžeme prifarbiť gélovými farbami. Vzniknuté cesto dáme do cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou a nanášam na silikónovú formu rovnomerne guľaté bochníky. Teraz treba s plechom pár krát udrieť o stôl, aby sa z pripravených bochníkov uvoľnili prebytočné bublinky. Takto nanesené cesto nechám zaschnúť, tým myslím odpočívať aj dve hodiny, aby povrch bochníkov zaschol. Na dotyk musia byť z vrchu suché. 

Rúru zapínam a to na 150 ⁰C. Pečú sa zhruba 10 – 12 minút. Nechávam chladnúť na plechu a následne plním plnkou. Plnila som plnkou z mliečnej belgickej čokolády a to 200g som rozpustila v smotane na šľahanie asi 100 g a 1 polievkovej lyžici masla. Po vychladnutí som dala do chladničky stuhnúť a postupne som plnila pripravené makrónky. Najlepšie sú na druhý deň, keď sa plnka vsaje.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu