No nielen zeleninou je človek živý, a vie to každá maminka, ktorá sa stará o rodinu, a nakoľko mám doma tri hladné mužské krky, tak ich predstava o jedle sa väčšinou spája s mäsom. Takže baklažán do nich viem dostať ako zdravé jedlo, len za predpokladu, že ho naplním mäsom.

Prísady:
300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
Červená a žltá paprika
Olivový olej
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
Bobkový list
500 g mletého hovädzieho mäsa
4 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml červeného vína
Soľ, mleté čierne korenie
1l hovädzieho vývaru
Syr parmezán
Niva

Baklažán vždy najskôr umyjem a rozrežem pozdĺžne na vaničky. Aby som mohla vaničky naplniť ich stred vydlabem a dužinu nakrájam na kocky. V hrnci rozohrejem olivový olej a orestujem nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridám koreňovú zeleninu nastrúhanú na hrubšom strúhadle, prelisovaný cesnak, na kocky nakrájaný baklažán a papriky. Vhodím bobkový list. K orestovanej cibuli so zeleninou pridám mleté hovädzie mäso a dôkladne premiešam. Restujem kým mäso nechytí farbu. Pridám paradajkový pretlak a podlejem červeným vínom. Osolíme a povarím, aby sa víno zredukovalo a odparil sa alkohol. Keď je tekutina zredukovaná podlejem pripravenou častou horúceho vývaru a za občasného miešania a podlievania dusím omáčku asi 1 hodinu. Omáčku naplním do pripravených baklažánových lodičiek na vrch nastrúham parmezán a nivu. Do rozohriatej rúry vložím zapekaciu misku a zapečieme v rúre asi 50 minút. TIP k tomuto jedlu sa skvele hodí pohár červeného vína ktorý sme použili v omáčke. Veľmi podobne pripravujem aj bolonskú omáčku, ktorú som si osvojila od jedného úžasného šéfkuchára a doma ju často pripravujem.



