Krupoto je vlastne také rizoto z krúp. Je pravda, že si tento recept často doprajem doma aj z krúp, pretože sú veľmi prospešné nášmu zdraviu no mojej rodine viac chutí z ryže. A keď je sezóna, že nevieme čo s cukinou máme ho doma snáď každý týždeň.

Prísady:
100 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej)
60 g syra parmezán
1 cibuľa
Olivový olej
150 g kuracieho prsia
Soľ
Mleté čierne korenie
1 menšia cukina
100 ml bieleho vína
Asi 1 liter kuracieho vývaru
2 lyžice masla
Šťava z ½ citróna
Petržlenová vňať
Cibulu nasekáme nadrobno. Do rozohriatej panvice pridáme olivový olej a cibuľu udusíme do sklovita. Prisypeme neumytú ryžu a dôkladne premiešame. Potom podlejeme bielim vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola celá ryža zaliata. Za občasného miešania varíme na miernom ohni a podlievame kuracím vývarom, tak aby bola ryža vždy zaliata. Na druhej panvici si zatiaľ orestujeme kuracie prsia nakrájane na kocky a keď chytia farbu pridáme na kúsky nakrájanú cukinu. Podusíme spolu tak aby cukina zostala mierne chrumkavá. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keď ryža zmäkne pridáme do nej kuracie mäso s cukinou, maslo, šťavu z ½ citróna, 50g nastrúhaného syra parmezán a petržlenovú vňať. Stiahneme z ohňa, dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo. TIP rizoto je najlepšie keď ho po dovarení necháte asi 5 minút pod pokrievkou dôjsť a medzitým si nalejete pohár bieleho vína, ktoré ste použili do rizota. Správne biele víno by sa malo podávať pri teplote 10 až 13 ⁰C. Ja najradšej používam biele víno Rizling. Skvele sa hodí k ryži a kuraciemu mäsu.
