Rizoto s kuracím mäsom a cukinou

Tento recept vznikol po tom, čo som navštívila jednu reštauráciu so zdravou stravou, kde ponúkajú krupoto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Krupoto je vlastne také rizoto z krúp. Je pravda, že si tento recept často doprajem doma aj z krúp, pretože sú veľmi prospešné nášmu zdraviu no mojej rodine viac chutí z ryže. A keď je sezóna, že nevieme čo s cukinou máme ho doma snáď každý týždeň.

Obrázok blogu

Prísady:

100 g ryže na rizoto (alebo obyčajnej)

60 g syra parmezán

1 cibuľa

Olivový olej

150 g kuracieho prsia

Soľ

Mleté čierne korenie

1 menšia cukina

100 ml bieleho vína

Asi 1 liter kuracieho vývaru

2 lyžice masla

Šťava z ½ citróna

Petržlenová vňať

Cibulu nasekáme nadrobno. Do rozohriatej panvice pridáme olivový olej a cibuľu udusíme do sklovita. Prisypeme neumytú ryžu a dôkladne premiešame. Potom podlejeme bielim vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola celá ryža zaliata. Za občasného miešania varíme na miernom ohni a podlievame kuracím vývarom, tak aby bola ryža vždy zaliata. Na druhej panvici si zatiaľ orestujeme kuracie prsia nakrájane na kocky a keď chytia farbu pridáme na kúsky nakrájanú cukinu. Podusíme spolu tak aby cukina zostala mierne chrumkavá. Podľa potreby ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keď ryža zmäkne pridáme do nej kuracie mäso s cukinou, maslo, šťavu z ½ citróna, 50g nastrúhaného syra parmezán a petržlenovú vňať. Stiahneme z ohňa, dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo. TIP rizoto je najlepšie keď ho po dovarení necháte asi 5 minút pod pokrievkou dôjsť a medzitým si nalejete pohár bieleho vína, ktoré ste použili do rizota. Správne biele víno by sa malo podávať pri teplote 10 až 13 ⁰C. Ja najradšej používam biele víno Rizling. Skvele sa hodí k ryži a kuraciemu mäsu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

312 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu