Pri svojich návštevách Turecka som sa zamilovala nie len do tejto krajiny ale aj do jedla ktoré ponúka. Keď sa prejdete uličkami starého Istanbulu na každom rohu sa na Vás usmieva stánok z jedlom. Vyskúšala som od sladkého po slané no najviac ma zaujal kebab ktorý ponúkajú snáď na tisíc spôsobov. Po návrate som sa zamýšľal či sa dá doma pripraviť niečo na tento štýl a tak som skúšala a hľadala. Nakoniec som našla mnoho receptov a tento ma najviac zaujal. Musela som však trošku upraviť gramáže aby sa to dalo pripraviť zo špaldovej múky. A tak aspoň trošku zapadlo do zdravšej stravy. Pita sa dá pripraviť na viac spôsobov. Buď ako placky ktoré sú v stredu duté a dajú sa plniť mäsom a zeleninou, alebo keď ich upečiete ako hrubšie žemličky môžete ich prekrojiť a naplniť na čo Vám príde chuť. Ja ich mám rada aj ako prílohu k polievkam.

Prísady:
550 g hladkej špaldovej múky
7 g sušeného droždia
400 – 450 ml vlažnej vody
1 lyžička cukor
1 lyžička soľ
2 lyžice olivového oleja
Zo všetkých surovín si vymiešame vláčne cesto a vo vymastenej miske olivovým olejom necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu. Cesto rozdelíme na približne 8 častí a z každej vytvarujeme na pomúčenej doske guľky, ktoré ešte necháme chvíľu vykysnúť. Rúru si medzi tým rozohrejeme na najvyššiu možnú teplotu s plechom, ktorý umiestnime na najnižšiu mriežku rúry. Guľky rozvaľkáme do tvaru placky. Teraz musíme pracovať rýchlo. Rozvaľkanú placku dáme na plech a rýchlo zavrieme dvierka rúry. Placky pečieme 3-4 minúty prevrátime a dopečieme ďalšie asi 2 minúty. Placky sa krásne nafúknu. Hneď ich balíme do utierky aby zostali vláčne a jemné. Po vychladnutí vložíme do igelitového vrecka a zakryjeme utierkou. TIP keď ich rozkrájame na trojuholníky a opečieme ako chips, tak je to super príloha k dipu no môžeme použiť aj na posypanie šalátu ak pripravený chips rozdrvíme.

