Jeho príprava bola celkom zábavná, nakoľko naše zlatíčko sa rozhodlo, že sa chce na príprave obedu aktívne podieľať. Takže nakrájanie zeleniny bolo možné len s Matúšom na rukách (viem, že som držala nôž, ale dávala som pozor – prisahám). Snažím sa krájať, miešať, dávam pozor na malého, keby nás niekto videl asi by sa divil. Ale proste klasika mamičky na materskej (sorry rodičovskej) „dovolenke“. Stopnem to a takto som to vlastne pripravovala:
Prísady:
zelenina ( ja som použila tekvicu, hrach, kukuricu, cukinu, zemiak, mrkvu, fenikel, špenát)
paradajkový pretlak
1 dcl smotany
olivový olej
hrsť mandlí
soľ, mleté čierne korenie, mletý zázvor, chilli, kari korenie, mletá rasca, červená paprika
3 strúčiky cesnaku
cibuľa
Na olivovom oleji restujem nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď majú správnu farbu pridám mandle, zázvor, chilli, rascu, soľ a mleté čierne korenie. Vtedy ako koreniny rozvoňajú, pridám paradajkový pretlak, ktorý nechám opiecť. Ak budete mať hustý pretlak, ako ja, tak treba podliať trochou vody tak, aby sa vzniknutá zmes dala rozmixovať. Odložím bokom a na panvici udusím zeleninu nakrájanú na menšie kocky. Teda tú ktorú som krájala s krpcom, teda o kockách sa moc hovoriť nedá. Pridám mletú červenú papriku, ak treba podlejem trochou vody a dusím do zmäknutia. Pridám zmes paradajkového pretlaku s koreninami a nechám prevrieť približne 5 minút. Na záver podlejem smotanou a odstavím. Dochutím soľou a korením a podávam s bielou ryžou. Tento recept je inšpirácia z netu, ale upravila som ju podľa seba resp. v tomto prípade podľa toho čo mi dnes dovolil Matúš.

