reklama

Vyber si: Buď Ježiš alebo homosexualita

Jeden bol unesený pre Krista. Iní si zasa neželali syna geja. Stalo sa. Veriaci rodičia majú zvyčajne najväčší probém akceptovať inakosť svojho dieťaťa. A najväčšími expertmi na homosexualitu sa zdajú byť heterosexuáli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (189)

Sú expertmi na písanie ľavou rukou praváci? Môžu o živote vegetariánov najlepšie hovoriť konzumenti mäsa? Znie to absurdne. Ale na otázku homosexuality sa zdajú mať najväčšiu expertízu práve veriaci (na základe učenia z jednej knihy), prípadne heterosexuáli. Mysila si, že homosexualita sa dá zvoliť na základe náuky v škole. Kedy presne si teda oni zvolili svoju heterosexualitu?

Učenie o rôznorodosti sexuality v školách nám prekáža, ale nad "propagáciou heterosexizmu" v podobe odhalených dám v populárnom denníku, audiotextových reklamách na sex cez telefón v televíziách či gýčových reklamách na bilbordoch so sexuálnym kontextom, sa nepozastavíme. Teda aspoň nie do tej miery, že by nás to zmobilizovalo k petíciám či pochodom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Snaha zapadnúť do spoločnosti môže priviesť rodičov aj gejov k bizardným ale aj tragickým riešeniam..

Unesený pre Krista

Predstavte si, že máte 17. Ráno o šiestej vás doma zobudia dvaja muži. Zviažu vám ruky remeňom a násline odvlečú do auta. Všetko pod dohľadom rodičov, ktorí vám ešte v rýchlosti povedia, že vás ľúbia. Neviete, čo toto všetko má znamenať. Cudzí chlapi vás privedú na letisko – a odtiaľ odchádzate do Dominikánskej republiky. Bez toho, aby ste sa mohli so svojimi kamarátmi či známymi rozlúčiť, aleb im o sebe dať vedieť.

V Dominikánskej republike sa ocitnete v náboženskom rehabilitačnom centre pre problémovú mládež. Aj keď viete, že vy osobne problém nemáte. Skôr naopak. V škole máte veľmi dobré výsledky a rodičia vás takto pripravia o možnosť pripraviť sa na vysokoškolské štúdium. A to všetko z jedného dôvodu: nevedia sa zmieriť s vašou sexuálnou orientáciou a sú ochotní zaplatiť a dočasne „predať vás“ za 72 tisíc dolárov (v tom čase bol poplatok za štúdium na Harvardskej univerzite o 10 tisíc dolárov menej).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V centre nad vami dohliadajú náboženskí poradcovia a ich snahou je vás dať „dokopy“. Stretnete tam rôznych iných adolescentov s rôznymi príbehmi. Centrum funguje na princípe hodnotenia správania. Za nerešpektovanie a nepočúvanie autority (autoritou môže byť mladý muž iba o pár rokov starší od vás), máte mínusové body. Ak sa pokúsite poslať svojim kamarátom list – aby o vás vôbec vedeli – dostanete sa do nižšieho stupňa, v ktorom nebudete môcť s nikým komunikovať.

Za chybičky či neposlúchanie musíte robiť kľuky. Izbu musíte mať vzorne upravenú, veci na vešiakoch zapnuté a pravidelne rozmiestnené. Šnúrky z topánok nesmú visieť, musia byť vsunuté do vnútra topánky. Aj za toto sa vám strhnú body. Ak sa dostanete do najnižšieho stupňa, hrozí vám „samotka“ a je možnosť, že vás v nej zamestnanci aj zbijú. Z neďaľekej sály však budete počúvať ostatných spievajúc "Boh je láska." Tým istým zamestnancom sa však máte aj zdôverovať so svojími problémami. Až keď sa dostanete do štádia, kedy vyjadríte rozčarovanie nad svojím predošlým životom (stupeň 4), máte nádej, že sa dostanete domov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tieto skutočnosti odzrkadľuje dokument „Kidnapped for Christ“ (Unesený pre Krista). 

Iba preto, že dýcha…

Ani v ďaľšom prípade rodičia nemali zlý úmysel. Chceli vychovať svoje dieťa v duchu viery. Osud sa však zvrtol úplne iným smerom... 

Keď mal Ryan dvanásť rokov a zdôveril sa mame, že cíti náklonnosť k osobám rovnakého pohlavia, tá sa ho snažila pochopiť, ale nestotožňovalo sa to s jej náboženským presvedčením. Veď Ryan mal iba dvanásť, bol ešte stále vo vývoji… Napokon navrhla Ryanovi náboženské stretnutia s kňazom so snahou “nápravy” jeho sexuálnej orientácie. Sedenia a modlitby Ryan absolvoval po dobu šiestich rokov. Túžil, aby Ježiš zvíťazil nad jeho sexuálnou orientáciou. V čase formovania osobnosti a psychosociálneho vývoja bol tak vystavený ťažkej skúške. Vybrať si medzi svojou sexualitou a vierou. Dva svety, ktoré sa nezlučovali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rodičia spätne ľutovali, že “nechtiac naučili Rayena nenávidieť jeho sexualitu. A keďže sexualita je súčasťou človeka, naučili ho nenávidieť samého seba.” Najskôr hľadal kompenzáciu v drogách, vzďaľoval sa od rodičov, až napokon o ňom nič nevedeli. Začali meniť svoj postoj a prijali by ho akéhokoľvek, len aby sa vrátil. Po osemnástich mesiacoch prerušeného kontaktu sa ozval. Mamu sa opýtal nasledovné tri otázky /aj vzhľadom k problémom, ktoré počas doby závislosti spôsobil/:

  • Myslíš, že mi ešte vôbec budeš môcť niekedy odpustiť?

  • Myslíš, že ma ešte niekedy budeš vedieť mať rada?

  • Myslíš, že ma budeš vedieť milovať aj s mojím priateľom?

Nasledovalo obdobie desiatich mesiacov odpustenia, pochopenia a znovuspojenia. Rodičia ho už nechceli meniť, vážili si hoc iba to, že dýcha. Počas liečby zo závislosti, tak ako aj v iných prípadoch liečiacich sa závislých, Ryan zrecidoval, keď sa jedného dňa stretol so skupinou ľudí, s ktorými predtým bral drogy… 

Obrázok blogu
(zdroj: Foto: justbecausehebreathes.com)

Telefonicky sa napokon rodičom ozvala sociálna pracovníčka z nemocnice, kde Ryana hospitalizovali kvôli predávkovaniu. V kóme tam pobudol sedemnásť dní, napokon zomrel.

Rodičia si vyčítajú, že si neželali mať syna homosexuála, čo sa im splnilo. Cítia sa spoluzodpovední za jeho smrť. Matka dodáva, “ Je mi ľúto, že môj postoj pred šiestimi rokmi bol sprevádzaný strachom, nie vierou. Ako rada by som sa zúčastnila večere Rayana a jeho priateľa. Teraz mi však ostala iba návšteva cintorína.

Obrázok blogu
(zdroj: foto: justbecausehebreathes.com)

“Je nám to veľmi ľúto. Prosíme Nebesia o milosrdenstvo, láskavosť a spásu - nie o to, aby sme sa mali lepšie, ale aby sme boli lepšími. Dúfame, že náš príbeh pomôže rodičom mať rád svoje deti. Hoc iba preto, že dýchajú.” Viac informácií ponúka blog manželov Robertsonových.

Nie všetci veriaci reagujú s nepochopením

Publicista a autor Dan Savage vo svojej knihe Savage America uvádza, že vyrastal v silne veriacej, no liberálnej rodine a sám pomýšľal nad možnosťou stať sa kňazom. Jeho rodičia po priznaní sa nebrali odlišnú sexuálnu orientáciu ľahko. Mama s rýchlosťou blesku vyhľadala kňaza, známeho, a keď sa plačúc zdôverila, že jej syn je homosexuál, kňaz odpovedal, že aj on je gej. A nechcel, aby jej syn urobil ten istý pohnútok - vybral si kňazstvo ako prijateľný spôsob skrytia jeho sexuálnej orientácie. On (kňaz) sa o to totiž pokúsil, ale nepomohlo to. Nepomohlo ani otupenie pudu alkoholom. Skrývaný homosexuálny kňaz je však aj v našej spoločnosti prijateľnejší ako otvorený mladý gej. Hlavne nech nikto nevytŕča z davu - aby nás tým neprovokoval.

Experti na homosexualitu v Ugande

Najlepších odborníkov na homosexualitu nájdeme v Ugande. Reportér BBC Scott Miller to zažil na vlastnej koži a o svojej skúsenosti vypovedá jeho reportáž. Vašu orientáciu behom jedného sedenia vyrieši miestny odborník s fajkou v ústach. Skôr ako začne, si od vás vypýta peniaze. Potom vás vyzve vyzliecť sa do pol pása, aby vás obtrel kohútom namočeným v istej tekutine. Na záver vás zaručený liečiteľ opľuje nejakým zázračným nápojom. Nevadí, že vám bude okamžite jasné, kto je v tejto situácii normálny. Hlavne, že sa za pár minút zmení vaša sexualita na nepoznanie...

Pohľad odborníkov

Pochopenia sa gejom dostane od klasických terapeutov, pretože ich princípom nie je snaha o "napravenie" človeka, ale porozumenie. Richard Yep z Americkej Terapeutickej Asociácie dodáva, že za reverznými terapiami nie je žiadna vedecká validita a sú proti etickému kódexu.

Uznávaná kanadská psychologička Shefali Tsabary vo svojej knihe ”The Conscious Parent” píše:

Je nesmierne dôležité, aby sme sa, ako rodičia, oslobodili od ilúzie, že je našou úlohou schvaľovať, kým naše deti sú. Kto sme, aby sme ich súdili? Potrebujú vedieť, že jednoducho iba tým, že sú na tejto Zemi, majú právo na uznanie byť tými, kým skutočne sú. My im neudeľujeme toto právo. Len tým, že dýchajú, majú právo hovoriť, čo majú na mysli, vyjadriť svoje pocity, a prejaviť svoju osobnosť. Tieto práva sú im udelené už s rodným listom. Môže to znieť ako prekvapenie, ale nesúhlas a súhlas sú nástrojom kontroly.

... Z hľadiska širšej perspektívy, nie je našou úlohou schvaľovať alebo neschvaľovať či sú naše deti veriace, homosexuálne, materiálom na sobáš, ambiciózne, alebo či sú nositeľmi iných čŕt. Kým správanie dieťaťa je predmetom modifikácie, ktorá prináša dieťa bližšie k jeho esenciálnej bytosti, ich podstata [to, kým sú] musí byť bezpodmienečne oslavovaná (str.26)

Keď si naše deti zvolia iné náboženstvo ako naše, iná povolanie, než o akom sme pre nich snívali, majú homosexuálnu orientáciu, alebo si vezmú príslušníka inej rasy - to, ako budeme reagovať, je ukazovateľom toho, ako vedome žijeme. Sme schopní reagovať na ne s uvedomením, že majú právo prejavovať svoje vnútorné bytie svojím unikátnym spôsobom?

 

Zatiaľčo veriaci a aj ostatní konzervatívni spoluobčania vnímajú homosexualitu ako niečo, čo je potrebné "napraviť", humanitní terapeuti aj liberáli ju akceptujú -- rešpektujú integritu a dôstojnosť každého človeka. Mať určité hodnoty a byť konzervatívny ešte nie je samo o sebe zlé; ak však stratíme ľudskoť, následky môžu byť fatálne.

Radi sa miešame do životov iných, zabúdajúc, že ani my sami nemáme radi, ak nám niekto hovorí, "čo je pre nás najlepšie" - obzvlášť, ak ten druhý neprešiel 2015 km života v našich topánkach...

Boris Balko

Boris Balko

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som mlady muz, ktory sa zamysla nad dianim vo svete a roznymi aktualnymi problemami. Zaujima ma osobnostny rozvoj a pribehy ludi s odlisnou sexualnou orientaciou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu