reklama

Island - časť 1. Severoatlantický rift

Island je krajina kde vládnú prírodné živly.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Staroveká filozofia a veda vytvorila teóriu živlov. Podľa nej štyri živly oheň, zem, voda a vzduch tvoria hlavné zložky nášho sveta. Tak vznikol základný kameň pre rozvoj vedeckého poznania prírodných zákonov, ktoré ovládajú svet okolo nás. V dnešnom ponímaní živel znamená mohutnú, neovládateľnú a často ničivú prírodnú silu. Silu z ktorej máme obavy, cítime k nej veľkú pokoru, ale zároveň obdivujeme jej majestátnosť a špecifickú krásu.

Island je krajina, ktorú najviac zo všetkých formujú prírodné živly vo svojich premenlivých kombináciách blížiacich sa esenciálnosti piateho elementu. Pripomína miesto, kde príroda uskutočňuje alchymistické pokusy s cieľom vytvoriť kameň mudrcov. Vedľajším účinkom tohoto márneho úsilia sú nádherné scenérie, ktoré len ťažko nájdete na iných miestach našej planéty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najviac viditeľnou kombináciou živlov na Islande je nesporne oheň a zem. Prejavy vulkanickej činnosti sú viditeľné na väčšine územia ostrova.

Za všetkou vulkanickou aktivitou Islandu je kombinácia dvoch zásadných prírodných fenoménov. Pod ostrovom sa nachádza jedno z tzv. "hotspot", miest kde zemská magma vystupuje do relatívnej blízkosti zemského povrchu. Zároveň ostrovom prechádza Severoatlantický rift, ktorý oddeľuje americký a európsky pevninský blok. Tieto sa od seba vzďaľujú rýchlosťou cca 2,5 cm za rok. Tektonický pohyb vyvoláva zemetrasenia, podzemné aj povrchové trhliny a napomáha magme k jej ceste na povrch. Súbeh uvedených faktorov stál pri vzniku samotného ostrova a naďalej formuje jeho geologickú štruktúru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Severoatlantický rift sa vynára z oceánu v južnej časti polostrova Reykjanes.
Severoatlantický rift sa vynára z oceánu v južnej časti polostrova Reykjanes. (zdroj: Igor Borišek)

  Niet jednoduchšieho spôsobu ako prejsť z Európy do Severnej Ameriky. Žiadna pasová ani colná kontrola.
Niet jednoduchšieho spôsobu ako prejsť z Európy do Severnej Ameriky. Žiadna pasová ani colná kontrola. (zdroj: Igor Borišek)

Tieto dva artefakty neznámeho autora sybolicky zobrazujú vzďalovanie sa amerického a európskeho kontinentu.
Tieto dva artefakty neznámeho autora sybolicky zobrazujú vzďalovanie sa amerického a európskeho kontinentu. (zdroj: Igor Borišek)

Povrchové trhliny riftu postupujú severovýchodným smerom. Vytvárajú oblúk v tvare písmena S a končia opäť na severe ostrova v Grónskom mori pri meste Húsavík. Vyskytujú sa na mnohých miestach a často sú výrazným prvkom v krajine.

Jedno z najznámejších miest je turistická atrakcia  Þingvellir. Vyskytuje sa tu niekoľko paralelných trhlín. Niektoré sú zaplavené vodou. Táto je prístupná pre peších turistov a dosahuje dĺžku cca 3km.
Jedno z najznámejších miest je turistická atrakcia Þingvellir. Vyskytuje sa tu niekoľko paralelných trhlín. Niektoré sú zaplavené vodou. Táto je prístupná pre peších turistov a dosahuje dĺžku cca 3km.  (zdroj: Igor Borišek)

Súčasťou riftu je aj vodopád Öxarárfoss tečuci z amerického kontinentu.
Súčasťou riftu je aj vodopád Öxarárfoss tečuci z amerického kontinentu. (zdroj: Igor Borišek)

Aj vodopád Gullfoss leží na rozhraní kontinentov.
Aj vodopád Gullfoss leží na rozhraní kontinentov. (zdroj: Igor Borišek)
Jeho vody vtekajú do trhliny riftu.
Jeho vody vtekajú do trhliny riftu. (zdroj: Igor Borišek)

Ďalej na severovýchode sa Severoatlantický rift objavuje pri jazere Mývatn.

Pri jazere Mývatn dosahuje riftová trhlina šírku len niekoľko metrov.
Pri jazere Mývatn dosahuje riftová trhlina šírku len niekoľko metrov. (zdroj: Igor Borišek)

Na dne trhliny sa ukrýva malý zafírový poklad - jaskyňa Grjótagjá s termálnym prameňom.
Na dne trhliny sa ukrýva malý zafírový poklad - jaskyňa Grjótagjá s termálnym prameňom. (zdroj: Igor Borišek)

O pár kilometrov ďalej sa  brázda prudko rozširuje a trhá horský hrebeň na dva kusy. Skutočne extrémny prejav prírodných síl.
O pár kilometrov ďalej sa brázda prudko rozširuje a trhá horský hrebeň na dva kusy. Skutočne extrémny prejav prírodných síl. (zdroj: Igor Borišek)

Pozdlž línie riftu sa vyskytujú prakticky všetky vulkanické aktivity na ostrove, vrátane najznámejších islandských vulkánov. O nich nabudúce.

Igor Borišek

Igor Borišek

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  46x

Fotograf na voľnej nohe. Venujem sa najmä abstraktnej a cestovateľsko-reportážnej fotografii. Fotografovanie je moja celoživotná vášeň. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu