reklama

A predsa možno Sokol pôjde sedieť

V kauze okolo arcibiskupa Sokola už prevzal vyšetrovanie na podnet policajného prezidenta Úrad boja proti korupcii. Veľavravné. Roky je verejným tajomstvom, že milóny z predaja cirkevných pozemkoch sa niekde uliali a Sokol zatiaľ svoje meno nedokázal očistiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vyšetrovateľ už mal začať trestné stíhanie kvôli prieťahom vo financiách diecézy. Cirkevné peniaze mali v rokoch 2002 až 2008 prúdiť na niekoľko účtov, z ktorých mnohé ani neboli evidované pre potreby diecézy. Jednoducho povedané, peniaze odtekali neoficiálne na bočné účty a niekomu do vrecka. To sa momentálne snaží dokázať aj vyšetrovateľ. Že to s financovaním diecézy nebolo všetko s kostolným poriadkom, vedel aj Sokolov nástupca Bezák a vie to aj Vatikán. Ak sú ale problémy neustále len v trnavskej diecéze a nedokázal ich dať dokopy ani Bezák, ani Sokol, kto stojí v pozadí celej kauzy?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to Štefan Náhlik? Osoba spomínaná v liste z roku 1999, kde mu adresuje výčitky vtedajší pomocný biskup. Náhlik ako osoba, ktorá nemala čo robiť na biskupskom úrade, mal pod palcom všetky finančné transakcie. A že nešlo o fazuľky, potvrdil pred časom pred súdom aj František Mikloško. Z predaja cirkevných pozemkov v Bratislave malo ísť o sumu okolo pol miliardy korún.

Ponúka sa iba jedna, možno čudná a možno pravdivá domnienka. Náhlik bol agentom ŠTB a Sokol figuruje v zoznamoch ŠTB tiež. Možno je Sokol naozaj vinný a možno je nevinný a nikdy sa to ani nedozvieme, nakoľko môže byť vydieraný Náhlikom pre jeho spojitosť s ŠTB. Možno sa Sokol ocitol v zoznamoch ŠTB len náhodne alebo jednoducho padol niekam, odkiaľ sa bolo ťažké vyhrabať. To, už vie len samotný Sokol, no pravda je taká, že nie je schopný skutočnými dôkazmi zbaviť sa podozrenia z finančných machinácii. Asi len Sokol a Náhlik vedia, kde skončili cirkvené peniaze. V ich vreckách alebo niekde inde alebo boli len čistými sprostredkovateľmi?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Božie mlyny snáď čoskoro pomelú aj Sokola a dozvieme sa pravdu.

Tomáš Bosák

Tomáš Bosák

Bloger 
  • Počet článkov:  391
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodený na východe, ale žijúci ako inak na západe. Vyštudovaný historik, ale pracujúci v štátnej správe. Milujem futbal, ale zmeškal som prvé tréningy. Život plný zvratov. Zoznam autorových rubrík:  ŠportPolitikaHistóriaKultúraNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu