reklama

Dovidenia, Labouristi!

Minulý týždeň Veľká Británia konečne spoznala aká je podpora vládnucej strany Labouristov. Lokálne voľby sa nepovažujú za strategické, ale sú najlepším prieskumom verejnej mienky. Očakávalo sa, že Labouristi stratia podporu, ale výsledky odhalili dokonca väčšie prekvapenia. Vládnuca strana Spojeného kráľovstva skončila v lokálnych voľbách najhoršie za posledných štyridsať rokov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Protest proti vojne v Iraku - najväešiemu fiasku Labouristickej vlády od roku 1997 - pred budovou Westminsterského parlamentu v Londýne
Protest proti vojne v Iraku - najväešiemu fiasku Labouristickej vlády od roku 1997 - pred budovou Westminsterského parlamentu v Londýne 

Premiér Brown bol z tohoto výsledku znepokojený, avšak zdá sa, že okrem celej Labouristickej strany je Británia s výsledkami nadmieru spokojná. Veď, napokon, keď sa pozrieme na škandály, ktoré Labouristi od roku 1997 spôsobili, tak nám nestačia palce na oboch rukách a nohách. Je síce pravdou, že po obrovskom fiasku - vojne v Iraku - vystriedal Gordon Brown Tonyho Blaira, zdá sa však, že verejnosti to nestačí a chce nové parlamentné voľby. Taktiež je pravdepodobné, že čím ďalej ich Mr. Brown bude odkladať, tým menej bude mať u voličov podpory. Brown navyše nie je charizmatický typ osobnosti, akým bol Blair, čo je strane akurát ešte viac na škodu. V prejave pre BBC, ktorý bol odvysielaný hneď na druhý deň po lokálnych voľbách, navyše pôsobil vystrašene a nervózne. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane strana Konzervatívcov si stále prilepšuje. Líder David Cameron prišiel s novými nápadmi na zmeny a pravdepodobne sa už nevie dočkať drtivého víťazstva svojej strany v najbližších parlamentných voľbách. Pozitívnym znakom je hlavne víťazstvo Borisa Johnsona za Konzervatívnu stranu na poste starostu Londýna, ktorý porazil v boji o toto kreslo dlhoročného Kena Livingstona z labouristických lavíc. 

Nad britskou ľavicou sa teda zmráka. Labouristi strácaju voličov zatiaľčo Liberálni demokrati sú na víťazstvo stále prikrátkí. Atmosféra v Británii napovedá tomu, že je už skutočne čas na zmenu. Tak teda, dovidenia Mr. Brown, dovidenia Labouristi. 

Branislav Pel'ak

Branislav Pel'ak

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSkúmanie anglickej mentalityProblémySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu