reklama

Jean-Claude Juncker má vážny problém

V týchto dňoch sa na pôde Európskeho parlamentu diskutuje o osobe predsedu Európskej komisie. Existujú vážne podozrenia, že v minulosti (keď bol predsedom vlády Luxemburského veľkovojvodstva) konal proti záujmom Európskej únie. Nová Európska komisia sa pritom kormidla ujala len nedávno. S podporou ľudovcov (EPP-ED) a socialistov (S&D).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Luxembursko je významné svetové finančné centrum, ktoré je atraktívne predovšetkým pre svoje bankové tajomstvo a alternatívne daňové sadzby. Nedávno vydaná smernica EÚ toto privilégium (našťastie) ruší. Nové pravidlá majú zabrániť daňovým únikom, ktoré sa v Európe pohybujú na úrovni až 1 bilióna eur ročne!

Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ) po viac ako polročnom pátraní zverejnilo tisíce stránok dokumentov, ktoré vypovedajú o tom, že viac ako 340 nadnárodných spoločností v rokoch 2002 až 2010 optimalizovalo svoje dane po tajnej dohode s luxemburskými úradmi. Predseda vlády Luxemburského veľkovojvodstva bol vtedy samotný pán Juncker.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Luxembursko ako daňový raj pre korporácie

Dnešný predseda Európskej komisie je jednoznačne zodpovedný za "tax rulings” (daňové pravidlá). Teda za nastavenie a pravidlá daňového systému, ktoré umožňovali daňovému úradu priamo rozhodnúť o postupe zdaňovania (ad hoc). Medzinárodné korporácie takto mohli vopred zistiť, aký bude voči nim postup daňových orgánov (najmä výška sadzby dane) a mohli sa takto vyhnúť vysokým daniam vo svojich materských krajinách. Priamo povedané, firmy optimalizovali svoje dane po tajnej dohode s luxemburskými úradmi. Pre korupciu lepší systém si ani neviem predstaviť.

Junckerova zodpovednosť

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predseda Európskej komisie Juncker musí dnes zo svojej novej pozície (paradoxne!) bojovať proti daňovým únikom v Európskej únii. Tie patria medzi priority určené Európskou radou (teda členskými štátmi) ako jeden z nástrojov európskeho oživenia a predpoklad pre lepšiu hospodársku politiku. Ako mu môžeme veriť, že to myslí s bojom proti daňovým podvodom vážne?

V dobe, kedy na jednej strane platí občan stále vyššie dane, na druhej strane bohatí a vplyvní si zvykli (a bolo im to v Luxembursku umožnené!) daňové povinnosti obchádzať. Je to nesolidárne a mimoriadne nespravodlivé. Neviem si však predstaviť, čo je v dnešnej dobe väčším oslabením pre politickú úniu, než daňové úniky a ich podpora v rámci spoločenstva Európskej únie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chýbajúca osobná integrita

Pán Juncker presadzuje silnú Európu. Sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa v Európskej únii ujala rovnaká korporátna daň pre všetky členské štáty (s týmto ja samozrejme nikdy nebudem súhlasiť, pretože je to nevýhodné pre Slovensko). Predseda Európskej komisie hovorí, že chce budovať silnejšiu Európu, no svojim konaním ju v minulosti oslaboval! Daňové raje a miliardové úniky sú víťazstvo súkromných záujmov nad pravidlami a silou štátov či nadnárodného celku Európskej únie.

Myslím si, že človek, ktorý koná v rozpore s tým, čo deklaruj, by nemal zastávať tak významnú pozíciu akou je predseda Európskej komisie. Pokiaľ sa slová a činy predsedu Európskej komisie rozchádzajú, považujem to za zlý signál pre všetkých Európanov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som zvedavý na socialistov, ja mám vo veciach jasno!

A poznámka na záver. Som zvedavý, ako budú kolegovia zo socialistickej frakcie vysvetľovať svojim voličom, že jednu zo svojich hlavných priorít - boj proti daňovým rajom presadzujú spoločne s pánom Junckerom, ktorý v praxi ukázal svoj postoj počas svojho pôsobenia na čele luxemburskej vlády.

Môjmu postoju bude zodpovedať i dnešné hlasovanie v pléne Európskeho parlamentu v tejto otázke. Pán predseda moju podporu nemá!

http://vybrali.sme.sk/submit.php?url=http://branislavskripek.blog.sme.sk/c/369948/jean-claude-juncker-ma-vazny-problem.html

Foto: © European Union 2014 - European Parliament

Chcete odoberať môj newsletter? Je zadarmo a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Branislav Škripek

Branislav Škripek

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec Európskeho parlamentu za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Evanjelizátor, tlmočník. Ženatý, tri deti. www.branislavskripek.skChcete odoberať Škripekov NEWSLETTER? Kliknite sem Zoznam autorových rubrík:  Paliatívna starostlivosťPolitickéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu