reklama

Rozhodujme o Slovensku triezvo

Som presvedčený, že my poslanci nie sme viac ako obyčajní ľudia a máme voči občanom obrovskú zodpovednosť, za rozhodnutia, ktoré prijímame. Včera sme absolvovali v Národnej rade Slovenskej republiky diskusiu k môjmu návrhu, podľa ktorého mal byť z rokovania vylúčený poslanec pod vplyvom alkoholu. Od momentu jeho predloženia som sa stretával s dvoma typmi reakcií a v tomto príspevku sa chcem o ne podeliť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Jedna bola nesúhlasná a odmietavá a to od mnohých kolegov poslancov a poslankýň.

Tvrdili, že to žiaden problém nie je, že môj návrh znamená znevažovanie poslancov a zákonodarného zboru, a že je nedopracovaný. Údajne v zmysle Ústavy SR parlament zasadá nepretržite, takže by môj návrh musel zakázať pitie poslancom absolútne. Tvrdili že sa dá návrh zneužívať na to, aby šikanoval vybraného poslanca. Prišlo mi to také zvláštne. Akoby sa silou mocou hľadali dôvody ako tento jednoduchý návrh odhaľujúci pravdivú skutočnosť zmiesť zo stola. Pravda je niekedy veru nepríjemná, ako som mal možnosť na tvárach niektorých kolegov poslancov vidieť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane som dostal množstvo reakcií od obyčajných ľudí.

Urobil som si malý prieskum a parlament dostal nelichotivé vysvedčenie. Môj návrh bol o princípe a nie o niektorých konkrétnych menách, ako sa viacerí z poslancov chceli domnievať. Žiadni jednotlivci! Ale princíp! K môjmu návrhu sa z 865 ľudí vyjadrilo 94 % pozitívne, teda že sa tento problém má riešiť takouto formou. Až 97% pritom bolo týmto javom (niektorí poslanci pod vplyvom alkoholu) pohoršených a len 3% to bolo jedno. Z toho vyplýva, že to slovenských občanov trápi a mojim cieľom nebolo nikoho dehonestovať.

Prečo by poslanci mali byť iní? Prečo máme byť viac ako obyčajní ľudia?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mojim cieľom bolo zrovnoprávniť 2,2 milióna ľudí, na ktorých sa vzťahujú ustanovenia zákonníka práce a prax, kedy za akékoľvek promile alkoholu, ktorý sa preukáže dostávajú okamžité prepustenie z pracovného pomeru. Zaiste chápem, že nemožno podľa našej ústavy poslanca pred skončením volebného obdobia vylúčiť z NRSR, ale mal by byť sankcionovaný, ak je zjavné, že je pod vplyvom. Prečo by poslanci mali byť iní? Prečo máme byť viac ako obyčajní ľudia? Na túto otázku som žiaľ vo včerajšej rozprave odpoveď nedostal!

Mnohí lekári, ktorí operujú, piloti riadiaci lietadlo, učiteľky učiace a vychovávajúce naše deti, technici, či robotníci a ďalšie profesie s akoukoľvek mierou zodpovednosti. Tí všetci musia mať a majú pri svojej práci triezvu hlavu. Poslanci a poslankyne prijímať rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú chod a celú spoločnosť s triezvou hlavou nemusia?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povesť parlamentu aj kvôli alkoholickým excesom niektorých poslancov z minulosti vôbec nie je dobrá a doposiaľ trvá. Čo ma však pri odmietnutí môjho návrhu zarazilo, je nepochopenie, že je úlohou poslancov našej Národnej rady túto povesť napraviť.

Je mi to ľúto, ale týmto sme sa bežnému človeku poriadne vzdialili !

Branislav Škripek

Branislav Škripek

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec Európskeho parlamentu za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Evanjelizátor, tlmočník. Ženatý, tri deti. www.branislavskripek.skChcete odoberať Škripekov NEWSLETTER? Kliknite sem Zoznam autorových rubrík:  Paliatívna starostlivosťPolitickéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu