reklama

Gabčíkovo a Ficova najdrahšia volebná kampaň

Kauza Váhostav dnes rezonuje v celej spoločnosti a akoby prekryla všetky ostatné aktuálne udalosti na Slovensku. No Váhostav nie je zďaleka jediná nášľapná mína, ktorú nám tu súčasná vláda zakopala. Médiami minulý týždeň prebehla v celku nenápadne správa o tom, že Slovenské elektrárne (SE), resp. Enel budú požadovať od Slovenska odškodnenie takmer 600 mil eur za prevzatie kontroly nad prevádzkou vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) Vodohospodárskou výstavbou  (VV) v marci tohto roku. Enel zároveň oznámil, že celý spor posúva na medzinárodnú arbitráž do Viedne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď vláda za podivných okolností prevzala na základe rozhodnutia krajského súdu v Bratislave začiatkom marca tohto roku kontrolu nad prevádzkou vodného diela Gabčíkovo, Slovensko jasalo nad navrátením jedného z pilierov národnej hrdosti opäť do rúk štátu. Sebavedomé vyjadrenia Roberta Fica nenechávali nikoho na pochybách, že sa jednalo o premyslený a po právnej stránke dobre koordinovaný krok, ktorý čiastočne odškodnil štát po kritizovanej privatizácii Slovenských elektrární vládou Mikuláša Dzurindu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale už na základnej škole sme sa učili, že každá akcia vyvolá reakciu. A tak, keď opadli vášne radosti nad znovu dobitím strateného územia, reakcia Slovenských elektrární, resp. ENEL-u nenechala na seba dlho čakať. Celá kauza VEG sa postupne vracia do vecnej a právnej roviny tak, ako sa v nej malo postupovať od začiatku.

Hospodárske noviny v piatok informovali o tom, že najväčší výrobca elektriny na Slovensku chce od štátu takmer 590 miliónov eur ako odškodnenie za Gabčíkovo. SE budú spor riešiť cez medzinárodnú arbitráž vo Viedni. Spoločnosť tiež koncom roka podala dve žaloby na štátny podnik VV, v ktorých žiadajú zaplatiť takmer 28,8 milióna eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Už v marci sme informovali o tom, že prevzatie VEG vládou spolu s VV bol právne silno jednostranný akt, ktorý bol založený iba na podivnom rozhodnutí časti kauzy, a ktorý môže v konečnom dôsledku znamenať, že štát bude musieť odškodniť Slovenské elektrárne. Takže úplný opak toho, čo vo „velíne“ VEG vyhlasoval v marci Robert Fico.

Celá kauza sa dala riešiť právne, politicky korektne a na základe bilaterálnych dohôd. Ale z postupov a jednania Roberta Fica sa už dávno vytratila slušnosť a schopnosť hľadať dohodu, a tak teda vďaka 5-tim minútam mediálnej slávy rok pred voľbami visí nad občanmi Slovenska ďalší Damoklov meč, ktorý nám pripravila súčasná vláda v podobe 588 mil. eur, ktoré v prípade neúspechu Slovenska na medzinárodnej arbitráži budeme musieť zaplatiť ENEL-u ako odškodnenie za „Ficovo znárodnenie“. Som presvedčený, že ak to vláda s posilňovaním pozície štátu v SE myslí naozaj vážne, tak za použitia korektného postupu mohlo byť týchto takmer 600 mil. eur, o ktoré nám hrozí že prídeme, pokojne použitých práve pri legitímnom navýšení podielu štátu v SE.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celú kauzu VEG považujem za najdrahšiu volebnú kampaň v histórii Slovenska, ktorá bude navyše hradená z verejných financií!

Ing. Roman Brecely, MBA, Vedúci stálej pracovnej skupiny pre energetiku strany SIEŤ

Roman Brecely

Roman Brecely

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ex-minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a v súčasnosti predseda politickej strany Sieť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu