reklama

Ako je to s Čínskym múrom

Istá legenda, ktorú sme už iste všetci počuli, hovorí o tom, že Čínsky múr je viditeľný z vesmíru. Je to naozaj pravda? To záleží od toho, ako sa pozeráme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

S touto legendou prišiel istý Richard Halliburton v roku 1938. Tvrdil, že Čínsky múr je jediným ľudským výtvorom viditeľným z Mesiaca voľným okom. Nevieme ako na to prišiel, keďže ľudia sa na mesiac dostali až v roku 1969. 

V dnešnej dobe je už z vesmíru viditeľné prakticky všetko, čo je na zemskom povrchu. Či už je to moja bytovka alebo niekoho dom, s pomocou digitálnej techniky nie je problém nájsť čokoľvek. Takže ak je pekné počasie, s teleskopmi je jednoduché tento múr zazrieť. 

Tvrdenie pána Halliburtona je samozrejme zlé. Čínsky múr nie je, bez použitia moderných prístrojov, viditeľný. Veď ako by len mohol? Áno, je dlhý 6700 km, ale taká transsibírska magistrála má takmer 9300 km a nikto o jej viditeľnosti z vesmíru nič nehovorí. Je jasné, že v tomto prípadne na dĺžke nezáleží – inak by sme z vesmíru videli tisícky kilometrov rôznych diaľnic či železníc.

Venovali sme sa dĺžke, ale čo šírka? Čínsky múr je široký v rozpätí od 5 do 9 metrov. Navyše, keď si porovnáte jeho farbu (stavaný je z kameňov a hlinených tehál) s okolitým porastom, ako sú stromy a kry, nie je možné, aby ho niekto zazrel z diaľky 384 400 km, čo je priemerná vzdialenosť Mesiaca od Zeme. Je vidieť, že si na tomto mýte pán Halliburton nedal veľmi záležať. 

Ak by ste neverili týmto faktom, môžete sa opýtať aj Yanga Liweia, čínskeho kozmonauta, ktorý tvrdí, že múr pri pozorovaní nezbadal. A to bol pri Zemi o niekoľko tisíc kilometrov bližšie, ako je Mesiac.

Ktorý výtvor človeka je teda viditeľný z vesmíru voľným okom? Na túto otázku vám už neviem odpovedať, keďže som vo vesmíre nikdy nebol. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude nejaké jazero, ktoré vzniklo po stavbe niektorej z obrovských priehrad, možno nejaké prieplavy. Ak sa raz do vesmíru dostanem, napíšem.

Peter Brejčák

Peter Brejčák

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ocením konštruktívnu kritiku. Zoznam autorových rubrík:  názoryfotkyostatné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu