Foie gras (po francúzsky “tučná pečienka”) sa pripravuje z neprirodzene zväčšených pečení gunárov a káčerov.
Vtáky sú “chované” v maličkých drôtených klietkach
a 3 krát denne im robotníci do hrdiel strčia plechové lieviky, ktorými do nich naštopú až 1 kg potravy. (Pre ilustráciu si predstavte, že by vám niekto do brucha napchal cca. 7 kilo špagiet)
Mnohým zvieratám pri tomto zákroku prepichnú krk a veľa z nich vykrváca
Mnohé vtáky okrem ochcorenia pečene a prasknutého žalúdka trpia na infekcie nôh, nekrózu obličiek, tumory v krku a dalšie. (jedna kačka mala v krku zapálenú ranu veľkú tak, že keď pila, voda krkom vytekala von.) Smrť ala Jimi Hendrix – len bez tej švandy predtým
a mnohé zahynú v priebehu mučenia na prasknutý žalúdok (podľa výskumov PETA v Hudson Valley NY takýmto spôsobom zahynie toľko vtákov, že robotníci, ktorí zabijú menej ako 50 kusov mesačne, dostanú bonus).
Vtáky, ktoré prežijú toto zaobchádzanie, ochorejú na hepatickú lipidózu – pečeň napuchne na 10-násobok svojej normálnej veľkosti. Z tohto chorého orgánu, neschopného vykonávať svoju primárnu funkciu – filtrovanie toxínov – sa vyrába sadistická delikatesa foie gras.
Krutosť tohto rozsahu neostala bez povšimnutia a foie gras je v súčasnosti zakázaná vo Veľkej Británii, Nemecku, v Čechách (!), Fínsku, Luxembursku, Nórsku, Poľsku, Švédsku, Švajčiarsku, Dánsku a Izraeli. Výrobu foie gras oficiálne odsúdila aj katolícka cirkev.
Nejedzte foie gras. Iba bezcitný sadista pokračuje v jedení foie gras aj po tom, čo sa dozvedel, v akej bezbrehej agónii pre potešenie jeho mlsného jazýčka zvieratá trpia a umierajú. Súcitný človek by foie gras naopak odmietol po zistení, koľko bolesti si kačky a husi kvôli neschopnosti väčšiny zaujať etický postoj vytrpia.
Prebraté z http://www.goveg.com/feat/foie/