reklama

ROZPRÁVKA III.

Keďže ide o rozprávky pre moje tri deti, je potrebné vysvetliť, čo to je zábava. Predovšetkým Agátke, pretože tá z toho ešte nemá rozum. Aby sa mala na čo tešiť. Nuž počúvaj, Agátka. Slovíčko zábava má, tak ako všetky zaujímavé slová, niekoľko významov. Zábava znamená napríklad činnosť, prostredníctvom ktorej niekto niekomu, alebo aj sám sebe spôsobuje dobrú náladu, rozveseľuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Alebo znamená, že niekoho niekde zdržíme, aby sa niekto iný mohol zabávať. „Zabavil som rodičov, aby moja sestra mohla vyskočiť z okna." Takúto vetu som napísal raz na domácu úlohu a pani učiteľka mi povedala, aby som nežartoval. Ja som nežartoval. Môžete si to overiť. Naozaj už nemám nijakú sestru. 
Zábava, na ktorú išli Paľko s Pavlínkou a ich sused so svojou sestrou, je však iná zábava. Je to podujatie s hudbou a tancom, ktoré slúži tiež na spôsobovanie dobrej nálady. Ale sú ľudia, ktorým spôsobí dobrú náladu to, že na takúto zábavu nemusia ísť. Nuž a kedysi dávno za mojich, a pravdaže aj Paľkových a susedových, mladých čias sa na zábavy chodilo aj kvôli ženíchom a nevestám. Napokon bál, na ktorom si zohnala ženícha Popoluška, patril tiež k takýmto druhom zábavy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Paľko a Pavlínka prišli na zábavu o dvanásť sekúnd neskôr, pretože Pavlínka si neskôr zlomila nohu a neskôr si ju aj vyliečila. Susedka padala iba z višne, kým Pavlínka z neba a ešte k tomu spomalene. Bola to však smutná zábava, pretože neprišli muzikanti. Keď zatelefonovali kapelníkovi, prečo nie je na zábave a nehrá, povedal iba: „Ja nič, ja muzikant." Naši milí hľadači by sa už aj boli našli, lebo mali takú veľkú chuť tancovať, že už do kultúrneho domu kráčali tanečným krokom. Napokon museli zábavu zachrániť práve oni štyria, pretože v dedine nikto okrem kapelníka nevedel hrať na elektrickej gitare. Paľko sa teda podujal, že zahrá, aby dedina v hanbe nezostala. Lenže len čo chytil gitaru, aby ju naladil, tá vystrelila ako motyka a trafila jedinú nevypálenú žiarovku v kultúrnom dome. Nastala tma. Je pravda, že tma je na hľadanie ženícha príhodnejšia než svetlo, ale na druhej strane všetci veľmi dobre vieme, že pod lampou je najväčšia tma. A to bola v tej chvíli pravda pravdúca. Lenže čo čert nechcel, Paľko si našiel suseda a Pavlínka susedku, taká tam bola tma. Ani v rohu taká tma nebola. O tom by som musel niečo vedieť, lebo ja som bol jeden z muzikantov, ktorí na tej zábave mali hrať. Ale zabudol som si vtedy doma svoj lesný roh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď vyšli na ulicu takto popárení, veľmi sa na tom zabávali, takže sa zábava napokon predsa len vydarila.

Jarko Broz

Jarko Broz

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Odkedy som sa naučil čítať a písať, čítam a píšem. Občas si namýšľam, že by si to mohol prečítať aj niekto iný... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu