reklama

Robo Papp: Zažil som aj bitku dievčat o môj autogram

V roku 2000 bol spevák Robo Papp (31) objavom roka vo viacerých anketách, pesničky z jeho prvých dvoch albumov sa hrali dennodenne takmer v každom rádiu. Jeho balón popularity však zmenšoval objem úmerne s dobou. V súčasnosti sa pokúša o comeback s na Slovensku dosiaľ nevídanou koncepciou s názvom Bystrík a Robo Papp projekt.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Zažil som listy, prenasledovanie fanynkami, dokonca na jednej road show aj bitku dvoch dievčat, ktoré čakali na autogram, ale toto už dnes nie je...
Zažil som listy, prenasledovanie fanynkami, dokonca na jednej road show aj bitku dvoch dievčat, ktoré čakali na autogram, ale toto už dnes nie je... (zdroj: Foto: korzar.sk)

Od tvojho posledného albumu Čarovný dom ubehlo už takmer 5 rokov. Nedozrel už čas na nový album?
V dnešnej dobe nevidím žiadny dôvod vydávať album, keďže ľudia si hudbu nekupujú. Stále však robíme single.

Celkovo vzaté, kariéru si odštartoval ako raketa - objav roka a podobné ocenenia, teraz ťa veľmi nie je počuť. Čo sa deje? Tvorivý útlm? Je to tým, že sa viac venuješ rodine?
Nie je to tým, že by som menej robil, hudba je stále moje jediné zamestnanie, ale je iná doba, ľudia o slovenskú hudbu nemajú taký záujem ako kedysi a hrannosť v rádiách je žalostná. Keď som začínal, na Slovensku bolo 24 súkromných rádií a všetky moje single z prvého a druhého albumu hralo minimálne 20 z nich. Dnes je úspech, ak nejakej kapele pesničku hrajú aspoň 2 veľké rádiá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spomínaš si ešte na projekt G8? Poznal si Dodo Dubána?
Bolo to dávno, Doda som osobne nepoznal, ale bol som poctený ponukou, byť jedným z protagonistov pesničky Vráť trochu lásky.

S Bystríkom ste pripravili nový, jedinečný projekt Všetko sa zmení. Je to koncept singla, série fotografií a videoklipu. V koho hlave vznikol tento nápad a čo bližšie by si k tomu vedel povedať?
Všetko sa zmení je názov nášho prvého singla, náš projekt sa volá Bystrík a Robo Papp projekt. Nápad tohto konceptu sa zrodil v hlave našej manažérky Ivety Haulíkovej, ktorá je nielen kreatívna, ale dokáže svoje nápady priviesť k zdarnému výsledku. Ide o sériu 10tich fotiek, ktoré vypovedajú o tom, čo nás s Bystríkom spája a rozdeľuje. Celé stavanie scény a jednotlivé fotenia trvali 3 mesiace, spolupracovali s nami profesionáli, ako Zuzana Gavulová, Peter Frollo, Lukáš Kimlička, Bobo Laššu a mnoho ďalších, takže je to zrejme najnákladnejšie hudobné fotenie, aké tu kedy kto robil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S Bystríkom sa poznáte už niekoľko rokov, toto je váš prvý singel. Prečo až teraz? Aký je Bystrík ako človek a muzikant? Vraj ste totálne rozdielni ľudia, tak ako to funguje?
S Bystríkom sme začali spolupracovať v roku 2008, keď sme spolu boli na vyše 40 koncertovom klubovom turné a odvtedy sme nerozlučná dvojica (smiech)... Dnes môžem povedať, že ho považujem za svojho najlepšieho kamaráta, je to skvelý muzikant a fajn človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Minulý rok sme sa rozhodli, že našu spoluprácu spečatíme týmto projektom a zrejme sme urobili dobre, pretože máme oveľa viac spoločných koncertov, ako každý samostatne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nikdy som nerozmýšľal o tom, akú hudbu chcem robiť, robím to, čo viem a skladám pesničky tak ako ich cítim

O čo vlastne v tomto projekte ide?
Zámerom bolo priniesť výnimočný a netradičný koncept. Koncept, ktorý mnohých ľudí príjemne prekvapí, ale mnohých aj šokuje. Prostredníctvom nového singlu, fotografií a videoklipu sa predstavia naše životné príbehy, povahové črty, názory a postoje, to čo máme radi, to čo nás spája. V každej z piatich fotografií k prvému singlu bude skrytý príbeh a výpoveď obidvoch z nás. Nič na fotkách nie je náhoda, všetko má svoj zmysel a odkaz, aj keď mnohokrát skrytý a bude potrebné zamýšľať sa nad tým, čo sme vlastne chceli prezradiť. S druhým singlom na jar 2013 naopak predstavíme päť fotografií s vecami, na ktoré máme úplne odlišný názor.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú tieto single predzvesťou albumu?
Je pravda, že na prelome apríla a mája vyjdeme von s novým, rýchlejším singlom, ku ktorému vyjde séria fotiek, ktoré budú pre väčšinu ľudí šokujúce (s úsmevom). O albume zatiaľ neuvažujeme, ale máme objednané štúdio na každé tri mesiace, takže pravidelne budeme prinášať nové spoločné pesničky.

Ako si sa dostal k „top“ producentovi Vladovi „Randy“ Gnepovi?
Randyho poznáme už dlho a po tom, ako sme s ním urobili náš prvý singel Všetko sa zmení, sme sa rozhodli, že na celom projekte bude s nami spolupracovať. Páči sa nám jeho štýl práce, je to nesmierne kreatívny a rýchly producent. Okrem toho si vždy na pár dní môžeme urobiť výlet do nášho obľúbeného Prešova.

Robo Papp Bystrík projekt
Robo Papp Bystrík projekt 

Foto: Peter Frollo a Zuzana Gavulová

Ty si už spolupracoval s množstvom známych spevákov (Richardom Müllerom, Tinou, Darou Rolinc, Marcelom Palonderom atď.), ktorú spoluprácu si si zvlášť ceníš?
Všetkých týchto ľudí si vážim, ako hudobníkov, tak aj ľudsky. Najintenzívnejšie som spolupracoval asi s Darou, bola krstná mama môjho albumu, bol som s ňou na turné ako hosť, máme spoločné pesničky a množstvo koncertov v minulosti. Je to naozajstná profesionálka, pracovať s ňou je vždy zážitok. Robiť s Richardom bola veľmi inšpirujúca a poučná skúsenosť, odohral som s ním 30 koncertov. Najradšej zo všetkých mám ale Paľa Hammela, robiť s ním je vždy sranda (smiech)...

Prednedávnom si nahral singel s mladou talentovanou Michaellou Papp? Ako ste sa dali dokopy?
Michaella ma oslovila na jednom z našich koncertov a páčil sa mi jej nápad, duet dvoch Pappovcov.

Vy ste ale len menovci, že?
Áno.

Ako vnímaš iniciatívu niektorých slovenských hudobníkov, ktorí šli do parlamentu apelovať o uzákonenie vydelenia podielu hrannosti domácej produkcie?
Som zástanca tejto iniciatívy. V mnohých vyspelejších krajinách takýto princíp funguje, myslím si, že Slovensko si potrebuje chrániť svoju vlastnú tvorbu.

Ako to je v tvojom súkromí? Stará sa skôr Evka o teba alebo ty o ňu? Sú chvíle, kedy ti manželka vyčíta, že si ešte nedospel...?
Myslím si, že sa stará viac ona o mňa, ja zase viac zarábam (smiech).

Nakoľko ťa ako osobnosť resp. ako hudobníka, umelca zmenila tvoja manželka Evka, dcérka Isabella a rodina ako taká vôbec?
Zmenilo sa to, že odkedy máme dcérku a moja manželka je doma, mám menej času a priestoru na skladanie pesničiek, takže sa moje tvorenie presunulo do hotelových izieb. Ako človek som sa určite naučil zodpovednosti, ale to je určite samozrejmé u každého.

V šoubiznise je najpoužívanejšou mincou euro

Lucie Delarue Mardus povedala: Ak odkladá žena konečné rozhodnutie, neznamená to ešte, že nie je odhodlaná. Chce sa len presvedčiť o vašej odhodlanosti. Kto je vo vašej rodine odhodlanejší?
Myslím, že obidvaja sme odhodlaní, ale každý svojim spôsobom. Ja som typický kozorožec, cieľavedomý, tvrdohlavý, ale zároveň lenivý, ale odhodlanosť mi určite nechýba.

Máš mnoho fanyniek, manželka nežiarli?
Či ich je mnoho, neviem, rozhodne ich bolo viac, keď som mal 18, vyšiel som ako nový mladý slovenský spevák po dlhom čase. Neboli tu žiadne spevácke súťaže, takže nová tvár bola pre ľudí vzácnejšia. Zažil som listy, prenasledovanie fanynkami, dokonca na jednej road show aj bitku dvoch dievčat, ktoré čakali na autogram, ale toto už dnes nie je, takže moja manželka sa vlastne nemá čoho báť (smiech).

Mnohých hudobníkov zlákala vidiny úspešnej kariéry politika. Ako si na tom ty a politika? Nechal by si sa zverbovať na nejakú predvolebnú kampaň?
Spievanie v predvolebnej kampani som absolvoval v roku 2002 a urobil by som to aj dnes. Spievanie pre politickú stranu beriem ako biznis, rovnako ako spievanie pre pečivárne, tabakovú firmu, alebo spievanie na narodeninách bohatého dediča. Ak sú splnené moje podmienky, nezaujímam sa o to, pre koho spievam.

Robo Papp Bystrík projekt
Robo Papp Bystrík projekt 

Foto: Peter Frollo a Zuzana Gavulová

Ako sa dá na Slovensku, berúc do úvahy celkovú ekonomickú krízu a útlm kultúry, uživiť hudbou?
Ja považujem za úspech, že sa od svojej maturity v roku 2000 až doteraz dokážem uživiť hudbou, nikdy som nerobil nič iné. Rozhodne nepatrím medzi milionárov, ale robím to, čo ma baví a zarobím o niečo lepšie, ako je slovenský priemer. Je tu však mnoho príkladov u mojich kolegov, že hudbou sa dajú zarobiť aj veľké peniaze.

Ešte tak pred pár rokmi bol hip-hop a r´n´b na vrchole a na Slovensku znamenal ozajstný boom. Ako vidíš tieto žánre dnes? Nepociťuješ ich ústup? Alebo naopak, myslíš si, že sú ešte ďalej ako predtým?
Myslím si, že dnes sa už tak veľmi nerozlišujú hudobné štýly a existujú rôzne fúzie, ja sám mnohokrát neviem, kam by som nejakú pesničku zaradil. Aj tak, ale na Slovensku vždy bol v popredí pop rock a tak tomu zrejme bude aj naďalej.

Nikdy si nerozmýšľal robiť inú muziku. Čo ja viem rock, muzikál, folk alebo jazz?
Nikdy som nerozmýšľal o tom, akú hudbu chcem robiť, robím to, čo viem a skladám pesničky tak ako ich cítim. Nie je to tak, že by som si jedného dňa ráno povedal, že chcem byť rocker, alebo soulový spevák. Muzikály ma ako žáner vôbec neoslovujú, nebaví ma ich ani sledovať, takže by ma nebavilo v nich ani hrať. Ale hovorí sa, nikdy nehovor nikdy, možno sa raz stane zázrak a niekto ma osloví do projektu, ktorý ma bude baviť (smiech).

Ako často v súčasnosti vystupuješ? Čím je to podmienené?
Každý rok hrám nie menej ako 100 koncertov vrátane firemných večierkov a benefičných akcií. Ak je lepší rok, je ich ešte viac.

Dobrá rada je najpoužívanejšou mincou. Platí to aj v šoubiznise?
V šoubiznise je najpoužívanejšou mincou euro (výbuch smiechu). Dobrá rada v šoubiznise nemusí byť vždy dobrá, aj keď je dobre mienená. Neexistujú tu také jasné pravidlá, ako v iných odvetviach, takže to, čo pomohlo mne, nemusí pomôcť inému spevákovi...

Sleduješ Superstar? Čo si o podobných súťažiach myslíš?
Dnes už považujem tieto talentové súťaže za bežnú súčasť hudobného priemyslu a dokonca možno jedinú možnosť pre začínajúceho umelca, ako preraziť. Tento ročník Superstar nesledujem, lebo už ma to po tých rokoch tak nebaví a nemám na to čas, ale dúfam, že z nej vyjde opäť niekto zaujímavý a talentovaný.

Na scéne šoubiznisu si už nejaký ten piatok. Myslíš si, že žiješ podľa predsavzatia Marka Twaina: Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom tvojho života...?
Rozhodne áno. Ja som pozitívne naladený človek a každý deň si užívam. Mám fantastickú rodinu, krásnu zdravú dcérku, robotu, ktorá ma napĺňa a dobrých priateľov, ktorých mám rád, takže si neviem predstaviť, čo by človek mohol od života chcieť viac...

Keď sa pozrieš do najbližšej budúcnosti, čo tam vidíš?
Vidím tam veľké úspechy(smiech). V najbližšej budúcnosti prídeme s novými pesničkami, na jeseň chystáme turné s Bystríkom, ale hlavne sa teším na horúce leto...

Robert Buček st

Robert Buček st

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  6x

My ľudia sme zvláštni: Obetujeme zdravie, aby sme zarobili peniaze, potom obetujeme peniaze, aby sme zase získali zdravie. Potom sa tak znepokojujeme budúcnosťou, že si neužívame prítomnosť, a tak nežijeme ani v prítomnosti ani v budúcnosti. A žijeme tak, akoby sme nikdy nemali zomrieť, a potom zomrieme bez toho, aby sme predtým žili... Zoznam autorových rubrík:  VintageRozhovoryDemonštráciaOstatné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu