reklama

Mesto Paríž - cesta tam a späť #02

Sobota 7:00 a spolubývajúci ma budí. Bol svieži ako rybka, čo sa o mne nedalo povedať. Veď ako by som aj mohol, keď som celú noc počúval jeho rezanie motorovej píle. Neostávalo mi však nič iné ako urobiť to, na čo som do Paríža prišiel.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Stanica metra, cesta nevľúdnym metrom, vystupujem. Stúpam po schodoch a na chvíľu zmeraviem. Môj pohľad mi vyrazil dych. Ako to opísať ? Čítate o nej, myslíte na ňu, občas sa o nej aj s niekym rozprávate. Ale prídete v okamihu, keď to najmenej čakáte.

Stúpal som krok za krokom po schodoch na čerstvý ranný vzduch. Zaneprázdnení ľudia prechádzali okolo a nevenovali mi pozornosť. Ale ona sa nikam neponáhľala. Bola tam - Eifellovka. Na ten pohľad nikdy nezabudnem. Všetko čo som doteraz v Paríží zažil mi pripadalo, len akoby to bolo oproti v susedstve. Ale pohľad na Eifellovku, ktorá bola tak neuveriteľne blízko vo mne prebudil tú časť mozgu, ktorá hovorí "Toto sa nedeje každý deň v tvojom živote!!!". Bolo to akoby ste sa prechádzali po sídlisku a len tak mimochodom vám za blokom stál 300 metrový vysielač.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všade na svete je to Parlament. Len vo Francúzku je to Nationale Assamble. Práve tu sa konala konferencia na ktorú som bol pozvaný. Som však sklamaný, pretože pre zlé počasie nad Európou som prišiel o jeden deň neskôr a veľa veci som nestihol.

Obrázok blogu

Ale aj tak som získal neuveriteľné cenné skúsenosti. Celá komunikácia prebiehala len v Anglickom jazyku, čo ku koncu dňa viedlo k miernej bolesti hlavy. Nepovedal by som, že počúvať a rozprávať 8 hodín po anglicky je niečo ťažké. Len by človek nemal vhupnúť do toho hneď naraz. Zvykať si postupne.

Obrázok blogu

Keď bol koniec konferencie so všetkými som sa rozlúčil v nádeji, že sa ešte niekedy v budúcnosti stretneme. A potom už len fijú užiť si večer v Paríži. Môj sprievodca mal dobré skúsenosti s ulicami Paríža. Myslím, že bez neho by som bol stratený.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vystúpili sme z metra na ulicu a zamier k Eifellovke. Problém bol, že som sa vôbec nevedel orientovať. A opäť mi Eifellovka vyrazila dych. Vystúpila spoza rohu budovy s neuveriteľnou grandióznosťou a pompéznosťou. Bola nádherná, vysvietená tisíckami malých žiaroviek, ktorých obraz sa odrážal od zamrznutých fontán Trocadera.

Obrázok blogu

V Paríži bol nádherný zimný večer. Vzduch bol svieži a kedže som netúžil po romantickom výstupe na Eifellovku, alebo po romantickej plavbe po Seine s mojim sprievodcom, rozhodol som sa prejsť po nábreží Debbili ( :)) ).

Obrázok blogu

Neuveriteľne vyčerpávajúci deň plný noviniek a skúsenosti, historie a romantiky som skončil na Šanzelizé. Potom len chytiť metro a stratiť sa v temných tuneloch Metropolitu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spolubývajúci bol túto noc zhovievavejší. Namiesto lesného porastu sa rozhodol píliť len menšie kríčky.

Nedeľa

Nádherné sú Parížske rána. Svieži vzduch, pohľad do susedovej kúpeľne oproti cez ulicu alebo hádajúci sa Indovia z vedľajšej izby robia život v Paríži od prvého prebudenia tak rozmanitým.

Obrázok blogu

Len si tak sadnúť a vychutnávať atmosféru. K tomu nejaký ten rohlík s označením MADE IN SLOVAKIA s dátumom spotreby 4 dni dozadu a kávička v cestovnom balení od Neskaféé na zábradlí francúzkeho okna. To sú veci, čo si za peniaze nekúpite. Ale získate ich len dávkou trpezlivosti. (Pozri článok Mesto Paríž - cesta tam a späť #01)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Keď som sa rozprával so spolubývajúcim, zistili sme pár dôvodov prečo môže byť v Paríži aj nuda. Hlavne 3 dôvody sú : 1. je tu veľa holubov, 2. neviete francúštinu a preto si nemôžete prečítať noviny, počuvať rádio alebo pozerať TV, 3. tam nie ste s niekym koho máte rád (hmhm, viete ako to myslím).

Aby sa môj spolubývajúci rozptýlil, zabával sa pozorovaním cudzieho chlapa v kúpeľni. (Všimnite si jeho úsmev.)

Obrázok blogu

V denníku SME som kedysi čítal , že Američania majú veľké psychické problémy keď sa vrátia z Paríža. Vraj si ho predstavovali pekným a romantickým. Avšak trochu som podcenil ich nadutosť a márnotratnosť. Mesto tisícich lámp, mesto módy a lásky vôbec nie je tak úžasne a neuveriteľne pekné ako si ho predstavujeme. Je to len obyčajné mesto so škaredim metrom.

Nedeľa bola vyhradená len na pamiatky.

Obrázok blogu

Vnútorné námestie Lúvru. Ak sa pozriete na fotografiu možno sa vám zdá, že vidíte priečelie jednej budovy. Ono to aj budova aj je, ale len polovica z jednej strany štvorca, ktorý vytvára vnútorné námestie. Fotka je urobená zo stredu námestia. Je to jednoducho jeden veľmi veľký dvor.

Obrázok blogu


Tak, trochu umeleckej fotografie. Pozeráte sa na sklenenú pyramídu Lúvru. Skutočné impozantná stavba. Väčšia ako som si predstavoval. (ak niekto chce, mám aj iné "umelecké" foto)

Obrázok blogu

Lúvr bol postavený Napoleónom aby zhromažďoval umelecké predmety z celého sveta. Môj spolubývajúci by sa tam určite hodil. V pozadí môžete vidieť už spomínanú sklenenú pyramidú, v ktorej základní by podľa Dona Browna mala byť pochovaná Mária Magdaléne. Hmmm, mať tak viac času, aj by sme to so spolubývajúcim checkli.

Obrázok blogu

Tak toto je Paríž. Ostrov, na ktorom leží mesto už viac ako 2500 rokov. Z malej rímskej dedinky uprostred rieky sa dnes vypracovalo na mesto s 10 000 000 obyvateľov.

Obrázok blogu

So spolubývajúcim sme prechádzali pamätihodnosti a nemohli sme obísť ten najkrajší v Paríži - Chrám Matky Božej.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Všetci Francúzi sú podľa mňa veľkí nacionalisti. Obrázok dole je divadlo postavené na mieste, kde kedysi stála Bastila. Hrozné väzenie francúskych kráľov, z ktorého sa vraj nikomu nikdy nepodarilo újsť. (S čím musím nesúhasiť, lebo v Belmondových filmoch to trvá približne 3 minúty.) Parížania sa jedného dňa naštvali a jednoducho ju strhli. (Veľmi nechápem ako je možne sfúknuť kamennú pevnosť ako domček z karát.) Potom začala Francúzka revolúcia a masové popravy na štýl " tam je gilotína, ďalší prosím ".

Obrázok blogu

Tak toto bol Paríž. Chvíľa sem, chvíľka tam a môj víkend v Paríži je na konci. V nedeľu popoludní naskočím na lietadlo na letisku Charles de Gaul a večer o 11 som doma.

Obrázok blogu
Andrej Buday

Andrej Buday

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

PHP developer. Zoznam autorových rubrík:  Cestujeme

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu