reklama

Eurozóna prejde reformami, zhodli sa lídri Nemecka a Francúzska

Dlho očakávané stretnutie lídrov Francúzska a Nemecka prinieslo dôležitý progres v otázke reformy eurozóny. Obe krajiny sa zhodli na jednotnom rozpočte a chcú reformovať euroval a ručenie za vklady.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Všetko pritom smeruje k centralizácii, čo sa asi nebude pozdávať politikom menších členov EÚ.

Merkelová rokovala s Macronom hlavne o finančných záležitostiach a mnohé iné problémy zatiaľ odsunuli na neurčito. Stretnutie sa nieslo v duchu „väčšej spolupatričnosti“, a preto sa obe strany dohodli na vytvorení spoločného Európskeho rozpočtu. Európsky stabilizačný mechanizmus (známy pod skratkou ESM, ktorý slúži ako bailout fond na požičiavanie kapitálu štátom alebo bankám v problémoch) by mal dostať nové kompetencie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

EU ale v súčasnosti čelí viacerým politickým problémom ako napr. otázkam imigrácie, ktoré skomplikovali život vládnej koalície v Nemecku, kde dostala Merkelová ultimátum na prísnejšie pravidlá pre prijímanie nových migrantov do Nemecka. V Taliansku to tiež riadne vrie a krajina už nechce viac imigrantov. Aj preto sú súčasné rokovania ohľadom nových reforiem ťažšie a pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Schválenie jednotného rozpočtu pre celú eurozónu je ale veľké politické plus pre Emmanuela Macrona, ktorý na tom postavil svoju predvolebnú kampaň. Spoločný rozpočet by mal začať fungovať od roku 2021.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa politikov by mal tento rozpočet promovať konkurencieschopnosť, konvergenciu a stabilizáciu v eurozóne. Do rozpočtu budú prispievať jednotlivé krajiny, ale kapitál tam môže pritiecť aj z niektorých špeciálnych daní, ktoré uvalila EU napr. na digitálne firmy, ako aj daň z finančných transakcií.

Rozpočet by mal byť využitý na investície do inovácií a ľudského kapitálu – EU totiž plánuje vytvoriť aj fond na stabilizáciu nezamestnanosti. Ďalšie konkrétne detaily však zatiaľ chýbajú.

Aj v otázke stabilizačného fondu ESM zatiaľ chýba jasná štruktúra vedenia – fond síce dostane nové funkcie, ale zatiaľ sa nevie, kto, resp. ktorá krajina môže povoliť prípadné finančné injekcie bankám v problémoch, ani v akej výške.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším bodom rokovaní bol spoločný európsky fond na ochranu vkladov. Tento krok je podľa viacerých krajín aj podľa samotnej ECB dôležitým chýbajúcim článkom do spoločnej bankovej únie. Zatiaľ ani tu nevidíme jednohlasné názory a kritici hovoria, že nie je dôvod aby jedna krajina bola zodpovedná za vklady ľudí v druhej krajine. Takéto aktuálne nastavenie rozhodne neznižuje riziko zodpovednosti bánk, naopak, skôr ho zvyšuje.

Spoločné stretnutie Macrona a Merkelovej síce prinieslo progres v týchto otázkach, ale konkrétne detaily zatiaľ nepoznáme. Všetko však smeruje k tomu, že EU bude ešte viac centralizovaná než doteraz, čo rozhodne bude vadiť politickým stranám a lídrom, ktorí volajú po väčšej slobode a menšej centralizácii.

Peter Bukov

Peter Bukov

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. Koncom roka 2018 sa začal venovať vlastnému vzdelávaciemu projektu s názvom Škola Tradingu, ktorý je zameraný na praktické vzdelávanie ohľadom obchodovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu