reklama

Trhy paradoxne privítali novú vlnu obchodnej vojny a neohrozene rastú

Netrvalo to dlho a Čína odpovedala na poslednú vlnu ciel, ktoré uvalili Spojené štáty na dovoz čínskych produktov. Ríša stredu oznámila zavedenie taríf na import amerických výrobkov v hodnote 60 miliárd dolárov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jedná sa pritom o široký rozsah tovarov od potravín až po textílie.

Toto oznámenie prišlo len deň na to, ako Donald Trump oznámil zavedenie nových ciel na čínsky import v hodnote 200 miliárd USD, ktoré začnú platiť k rovnakému dátumu. Úvodná colná sadzba predstavuje 10 %, pričom od Nového roka sa zvýši až na 25 %. Trump zároveň Čínu varoval, že pokiaľ bude odpovedať uvedením nových ciel (čo sa stalo ani nie 24 hodín po jeho kroku), uvalí Amerika clo na ďalšie produkty v objeme 270 miliárd dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čínske clá sú v porovnaní s americkými o dosť nižšie – začínajú na 5 % a končia na 10 % v závislosti od kategórie produktov. Krajina draka navyše komentovala situáciu slovami, že je stále ochotná rokovať o nových obchodných dohodách.

Ak by USA zaviedli aj tretiu vlnu taríf a ciel, efektívne by tak zdanili komplet celý čínsky import, ktorý v minulom roku dosiahol 505 miliárd dolárov. Následne by Trumpovi zostávali v zásobe už len zvyšovania percentuálnej hodnoty cla.

Nové clá a eskalácia obchodnej vojny však prijali trhy napodiv pozitívne. Dôvodom bola „slabá odpoveď“ z Číny, ktorá podľa investorov odpovedala veľmi nedostatočne. Všetky indexy tak po úvodnom prepade išli počas obchodovania v ďalších hodinách nahor o pol percenta. Sentiment bol pozitívny, pretože klesaj aj japonský jen, americké dlhopisy a zlato.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak trhy „veselo rastú“ po oznámení nových ciel, je otázne, čo by akcie robili, keby sa USA a Čína dohodli, že nakoniec žiadne clá nebudú.

Z vplyvných osobností varoval pred obchodnou vojnou napríklad aj Jack Ma, bývalý šéf čínskeho gigantu Alibaba. Ten tvrdí, že obchodná vojna medzi USA a Čínou môže trvať až 20 rokov a bude mať negatívny dopad na globálnu ekonomiku.

Investori však ignorovali aj jeho varovanie a rastový trend pri amerických akciách môže ďalej nerušene pokračovať.

Peter Bukov

Peter Bukov

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. Koncom roka 2018 sa začal venovať vlastnému vzdelávaciemu projektu s názvom Škola Tradingu, ktorý je zameraný na praktické vzdelávanie ohľadom obchodovania. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu