reklama

Sobota je pre človeka

Tretia kapitola evanjelia podľa Marka, pokračuje sporom medzi farizejmi a Ježišom, o zachovávaní soboty.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 Konfrontácia medzi farizejmi a Ježišom,pokračuje dvomi konkrétnymi situáciami, ktoré sa udiali v sobotu. Tentodeň bol pre židov posvätným dňom, ktorý mali zasvätiť úcte Hospodinovi, tak akoim to prikázal Mojžiš.
Učeníci s Ježišom prechádzajú obilné pole, pričomtrhajú klasy a vylupujú z nich zrná. Opäť príčina nenávisti farizejov,zase vystriehli niečo, čo sa v sobotu robiť nesmie. Nebola to vedomáprovokácia zo strany učeníkov a Ježiša. Nevideli v tom nič zlé. Ježišneprišiel zákon zrušiť, ale naplniť. /Mt 5, 17/ Neprišiel na tento svet spasiťa zachrániť pár jedincov, či vyvolených. Prišiel kvôli človeku, každémučloveku. A práve a jedine človek, je to najpodstatnejšiev živote cirkvi. Ježiš nikoho neodsúdil, nikoho nevyškrtol zo zoznamu.Farizeji áno. Predhadzovali mu pred oči, že sa stýka s hriešnikmi,neviestkami, vydedencami spoločnosti. S nimi by si farizeji nikdy ničnezačali.
A preto, keď videl trápenie človeka,ktorý mal ochrnutú ruku, neváhal prejaviť svoju moc a uzdravuje mu ju./Lekár lieči, Ježiš uzdravuje!/ Farizeji striehnu, aby ho mohli znovu obviniťz porušovania soboty. Žili v neustálom presvedčení, že to je ichjediná Bohu milá činnosť, ktorá im zabezpečí sympatie a uznanie.
Ježišove nekonal mocné činy, len tak prenič, za nič. Nezvyšoval si nimi svoju popularitu ani prestíž. Lámal mnohékonvencie, nebál sa ukázať prstom na to, čo bolo falošné, pokryteckéa zbabelé. /Lk 6, 41-42/ Nesmieme zabudnúť, že Ježiš bol naplnený BožímDuchom a v tomto Duchu aj konal.
Jednoducho: Láska vie, kedy môže urobiťvýnimku!
Ježišu, nauč nás nanovo vidieť. Nauč násneschovávať sa za nánosom konvencií a klišé.
Pomôž nám spoznať, že Ty si cesta, pravda a život.
    

gabo burdej

gabo burdej

Bloger 
  • Počet článkov:  296
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu