reklama

Zasvätený život - Súčasnosť III.

Vyjadrením túžby po spoločenstve, priateľstve, spoločne zdieľaných ideách, nie sú len komunity ako také, ale aj spoločenstvá, ktorých členovia sa stretávajú pravidelne na modlitbách. Zamýšľajú sa nad slovami Písma, zdieľajú svoje starosti aj radosti. Delia sa o svoje zážitky. Zamýšľajú sa nad realizáciou biblického posolstva, nad aktuálnosťou žitia viery.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Takéto spoločenstvá vznikali od polovice 20. storočia.V našom geografickom priestore, sa stali miestom pevného zakoreneniatisícov kresťanov. V ťažkých totalitných časoch, znamenali pre nichpevný bod a oporu v prežívaní života viery, uprostred neprajného systému.
„Spoločenstvo jezákladom ľudskej spoločnosti, vrcholom vzájomnej závislosti, najrýchlejšoucestou k jednote, cieľom nášho putovania.“ /VANIER, J.: Komunita miestoodpúšťania a sviatkov I. diel, s. 13. Všetci potrebujeme takétospoločenstvá. Túžime po láske, pomoci, porozumení. Potrebujeme byť vypočutí, užitoční.Potrebujeme ľudí, s ktorými môžeme zdieľať rovnaké, alebo aspoň veľmiblízke ideály, idey, túžby a predstavy.
V dávnejších dobách boli kmenea rody, prirodzeným spoločenstvom s tradíciou, spoločným životom,autoritou. Spolupráca v tomto prirodzenom spoločenstve bola nevyhnutná.Dnešná spoločnosť už stojí na inej báze. Už nie je tvorená homogénnymiskupinami. Dochádza k miešaniu kultúr, filozofií a vyznaní. Učíme sažiť v pluralite. Na jednej strane, je tu túžba po spoločenstve. Vychádzaz kolektívneho podvedo­mia. Na druhej strane, sú sociálne a ekonomickéistoty a výhody zaručované individualizmom. Aj popri individualizme, snahepo autonómii, človek potrebuje spoločenstvo, okruh priateľov. Cíti potrebunebyť sám. Výrazom tejto potreby a túžby, je aj rozmach siekt. /Porov.JARAB, J., VRABLEC, J., STANČEK, Ľ.: Choďte aj vy do mojej vinice I., s.390./

gabo burdej

gabo burdej

Bloger 
  • Počet článkov:  296
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu