reklama

Čítanie v instantných časoch

Naozaj sa postupne vytráca schopnosť porozumieť textu? Čítame menej?

Čítanie v instantných časoch
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Sú knihy pre naše deti zaujímavé aj v časoch sociálnych sietí, podcastov či videí?

Čítanie ako zručnosť i spôsob života

Európska komisia vyhlásila rok 2023 za Európsky rok zručností, aby ľudia mohli držať krok s meniacim sa pracovným trhom. Preto o čítaní ako základnej zručnosti hovorili v Café Európa tí, ktorí čítaním žijú: generáciám čitateľov známy básnik Daniel Hevier, spisovateľ Pavol Rankov, víťaz ceny Európskej únie za literatúru a majiteľka vydavateľstva INAQUE i prekladateľka Aňa Ostrihoňová. Moderátorka Hana Zavřelová, sama vášnivá čitateľka, sa pýtala za všetkých milovníkov literatúry na to, ako nás v čítaní ovplyvňujú časy, v ktorých žijeme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nečítame menej, ale inak

Hostia sa zhodli na tom, že nečítame menej ako v minulosti, je to len spomienkový mýtus. Daniel Hevier vníma čítanie ako spôsob prijímania reality. Podľa najnovších poznatkov neurologické zmeny počas čítania menia mozog k lepšiemu a kvalitnejšiemu vnímaniu. Pavol Rankov doplnil, že našu civilizáciu zmenilo práve písmo. Národy, ktoré ho nemajú, chápu veci úplne inak. Pôžitok z čítania je neopakovateľný, myslí si A. Ostrihoňová, a chápe, že čítanie v týchto časoch trpí ako každá pasívna zručnosť. Čítanie s porozumením nie je o kontrolných otázkach na konci úryvku textu v čítanke. Je o tom, aby sme knihe dali priestor nás osloviť a z beletrie vieme vyťažiť veľa dobrého aj bez toho, aby sme rozumeli textu do posledných detailov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako dnes čítame

V súčasnosti sme veľmi kritickí, ovplyvnení marketingom knihy, anotáciou či kritikmi. Problematický je predovšetkým náš nedostatok trpezlivosti a rozštiepená pozornosť. Inklinujeme ku krátkym textom a zhutnenému obsahu. Zážitok z beletrie alebo vedecká práca si pritom vyžadujú sústredené, hlboké čítanie s porozumením. Rodina zohráva kľúčovú úlohu v budovaní lásky dieťaťa ku knihám. Treba si uvedomiť, že deti a tínedžeri čítajú nielen knihy, ale aj indície, kódy, signály, internet či realitu. Nevedia sa však dobre sústrediť, pretože sú zvyknutí na rýchle čítanie a skrolovanie a v hlave im neustále beží komunikácia z virtuálneho sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je povinné čítanie prežitok?

Tak, ako je na Slovensku nastavené, určite áno. „My deťom akoby potrebuje nastaviť zlatý fond, čo by mal každý človek čítať, aké obrazy vidieť, ale to je dnes neudržateľné“, myslí si Daniel Hevier. Stredoškolák by mal podľa neho možno prečítať 20 kníh, ale podľa vlastného výberu. Pavol Rankov vníma negatívne, že by sme mali všetci oceňovať rovnaké diela. Treba dať čitateľovi slobodu, kniha sa mu môže aj nepáčiť, ale to neznamená, že je hlúpy alebo zlý čitateľ. Pripomenul, že jeho ocenenú prózu „Stalo sa 1. septembra (alebo inokedy)“ vnímali Slováci, ktorých sa dotýka a cudzinci veľmi odlišne. Aj Dostojevského, Tolstého, či Kafku, čítame a chápeme inak v rôznom veku i etape života.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Knihy nás nemenia, menia len náš postoj k životu

Čítanie je dôležité aj preto, lebo to, čo zažijeme zajtra alebo popozajtra, sa už odohralo v nejakej knihe. Aj v dielach ruských klasikov desaťročia tleli myšlienky o ruskej expanzii. Diskutujúci dospeli k názoru, že podobne ako literatúra je dôležitá aj história.

V súčasnosti už umelá inteligencia vytvára knihy, ktoré sú podľa milovníkov čítania príliš chudobné. Neprekáža im však, ak sa menia a digitalizujú nosiče literatúry. Základom zostáva vydávať knihy, ktoré kultivujú. Medzi ne, ako inšpiráciu na žiadosť publika, zaradili diskutujúci knihy od Gabriela Garcíu Márqueza, Johna Updika, Jacka Kerouaca, či Virginie Woolf,.

Celý záznam nájdete tu.

Napísala: Iveta Bieliková   Miesto: Bratislava    Napísané: 24. marec 2023

Článok vznikol  z obsahu diskusie v Café Európa: Čo nám prináša čítanie v dnešných časoch a ako nám pomáha po jazykovej a kognitívnej stránke? Európska komisia vyhlásila rok 2023 za Európsky rok zručností v snahe zdôrazniť dôležitosť nepretržitého nadobúdania zručností, aby ľudia mohli držať krok s neustále meniacim sa pracovným trhom. Diskutujúcimi boli Daniel Hevier, básnik, dramatik, scenárista a autor literatúry pre deti a mládež,  Pavol Rankov, spisovateľ, víťaz ceny Európskej únie za literatúru (2009) a Aňa Ostrihoňová, majiteľka vydavateľstva INAQUE a prekladateľka. Tento formát vznikol v spolupráci s RTVS, Denníkom SME a Rádiom FM v bratislavskej predajni Vydavateľstva Artforum.

Café Európa

Café Európa

Bloger 
  • Počet článkov:  119
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Debaty Café Európa sú určené pre širokú verejnosť a ich cieľom je zvýšiť povedomie a podporiť spoločenskú diskusiu na vybrané otázky týkajúce sa EÚ a jej členských štátov. Publikum má možnosť vypočuť si argumenty odborníkov, zapojiť sa do diskusie, klásť otázky a nakoniec si na základe prezentovaných informácií vytvoriť na tému vlastný názor ... to všetko v príjemnej neformálnej atmosfére kaviarne. Zákusok s kávou, prípadne čajom je na nás! Formát diskusií vznikol pod patronátom Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku v roku 2010. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu