reklama

Happy Mondays - Pills 'n' Thrills and Bellyaches (1990)

Možno sa pamätáte na dobu krátko po zamatovej revolúcii, keď sa na obrazovke vtedy ešte federálnej verejnoprávnej televízie nejakým zázračným omylom objavovala každý týždeň britská singlová hitparáda The Chart Show. Bolo to práve v čase keď sa na manchesterskej scéne diali zaujímavé veci a jedna z kapiel mi už vtedy doslova vyrazila dych.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Happy Mondays patrili aj pred týmto prelomovým albumom k čelným predstaviteľom manchesterskej gitarovej scény. No zatiaľ čo Stone Roses boli odchovaní na šesťdesiatych rokoch a hrali poctivú gitarovú muziku, Happy Mondays sa stále väčšmi inšpirovali raveovou a klubovou vlnou. Výsledkom bola fúzia tradičného manchesterského gitarového soundu s rytmami blízkymi hip-hopovým breakom, tanečným a housovým groovom, či s bohatými perkusiami. K tomu kúsok psychedélie inšpirovanej koncom šesťdesiatych rokov a zároveň bohatými drogovými skúsenosťami. V hre basgitaristu Paula Rydera, brata speváka Shauna, navyše badať funkový pulz inšpirovaný motownovskými soulovými basákmi.

Vznik kapely sa datuje ešte k roku 1984. Povráva sa, že členovia kapely už boli znudení z ničnerobenia a predávania a zháňania drog, tak si založili kapelu. Z prvými singlami dieru do sveta neurobili, k lepším časom im začalo svitať po nahrávke Freaky Dancin’ (1986) v produkcii Bernarda Summera z New Order. Inak vraj aj polovica názvu kapely pochádza z neworderovského hitu Blue Monday. Skutočný prielom do sveta veľkej pop music však prišiel až pred týmto tretím albumom. Jeho predzvesťou bola coververzia Kongosovej klasiky Step On. To už práce na albume Pills 'n' Thrills and Bellyaches vrcholili a výsledkom bola kolekcia desiatich silných skladieb plných melodických nápadov, zaujímavých rytmov, pulzujúcej energie, aj tajomnej psychedélie. Album produkoval Paul Oakenfold (1963), vtedy ešte neveľmi známy, z dnešného pohľadu významná postava tanečnej scény, spolu so Steveom Osbornom , ktorý sa neskôr prezentoval ako vychýrený producent a remixér na rozmedzí rockovej a elektronickej muziky a má na svedomí mnoho remixov a zvukových experimentov dovtedy prevažne gitarových formácií (U2, The Cure, Shamen, Duran Duran, Suede, Placebo, či New Order...).

Happy Mondays prerazili aj za oceánom, kde britské gitarové kapely nemávali vždy na ružiach ustlané. Ocitli sa však v správny čas na správnom mieste a oblkopení správnymi ľuďmi. Refrén z ich najväčšieho hitu Kinky Afro “jupi-jupi ja-ja-ja je-je” sa spieval po celej zemeguli a keď si aj teraz s odstupom jeden a pol desaťročia púšťam tento album, uznávam nadčasovosť tohto diela. Happy Mondays pridávaním elektronických prvkov do gitarovej hudby vyprodukovali podobnú fúziu, k akej neskôr dospeli napríklad Chemical Brothers alebo Prodigy z opačnej strany – pridávaním gitár do elektronickej muziky. Škoda, že Shaun Ryder a spol. sa potom viac zmietali v drogových excesoch ako pokračovaním v nastúpenom trende. Nie príliš podarený album Yes Please! (1992) dal bodku za účinkovaním kapely Happy Mondays a ani nový Ryderov projekt Black Grape na úspechy a posolstvo HM nenadviazal. Bohužiaľ, podobný osud postihol väčšinu formácií, ktoré svoju púť odštartovali v rovnakom čase a zviezli sa na nastupujúcej raveovovej madchesterskej vlne. The Charlatans, Inspiral Carpets, James, Soup Dragons, The Farm, Jesus Jones, či popovejší E.M.F. si užili svoje minúty, dni a mesiace slávy, no snáď s výnimkou The Charlatans ich väčšinou nasledujúce albumy vrátili nazad do zabudnutia. Tvorili však súčasť scény, ktorá pomáhala formovať nielen britskú scénu v deväťdesiatych rokoch, ale aj otvárala dvere dovtedy nepredstaviteľným fúziám.


Skladby:
1. Kinky Afro Happy Mondays 3:59
2. God's Cop Happy Mondays 4:58
3. Donovan Happy Mondays 4:04
4. Grandbag's Funeral Happy Mondays 3:20
5. Loose Fit Happy Mondays 5:07
6. Dennis and Lois Happy Mondays 4:24
7. Bob's Yer Uncle Happy Mondays 5:10
8. Step On Demetriou, Kongos 5:17
9. Holiday Happy Mondays 3:28
10. Harmony Happy Mondays 4:01

Zostava skupiny:
Shaun Ryder - spev, texty
Paul Ryder - basgitara
Mark Day - sólová a doprovodná gitara
Paul Davis - klávesové nástroje a programovanie
Gary Whelan - bicie
Bez - Bez

hostia:
Rowetta - vokály
Tony Castro - perkusie
Simon Machan - programovanie

Producenti: Paul Oakenfold a Steve Osborne
1990 - Factory Communications Ltd.
<div><a href="http://naj.sk/"><img src="http://p1.naj.sk/hit?site=22816;t=lb14;ref=;jss=0" align="right" width="14" height="14" alt="NAJ.sk" style="border:none" /></a></div>

Peter Cagáň

Peter Cagáň

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hudobný publicista a promotér, teraz vyťažený okrem svojej práce v kultúrnom centre hlavne dramaturgiou a ozvučením v hudobnom klube Diwadlo v Prievidzi. Okrem toho sa snažím fušovať do remesla DJom a fotografom. Predtým aj cyklista, duatlonista,dnes otec dvoch dcér. Zoznam autorových rubrík:  Aktuálne albumyNezabudnuteľné albumyHudobné profilyHudba vo fotografiiHudba v éteriHudobné pozvánkyKoncertné reflexieRozhovoryHudobné postrehy a úvahyOsobnostiSvet okolo nás

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu