reklama

Ako sa človek stáva kresťanom? (podľa cirkvi)

Ako asi? Po narodení je pre kresťanských rodičov samozrejmosť dať svoje dieťa pokrstiť, ako by aj nie, nechcú, aby skončilo v pekle. Zdá sa to nelogické? Nielen, že zdá, je to celé nelogické, celý krst. Novorodenec sa narodí, najprv spoznáva svet, ma len slabé, počiatočne názory na svet, ktoré samozrejmú nemôžu riešiť nejakú problematiku, nejakého Boha.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (289)

Ako sa stáva človek kresťanom?

 No už v týchto prvých mesiacoch je mladé bábätko kresťanom, ani o tom nevie, že prečo a načo je to dobre, ale je. Nemá jednoznačný názor, presvedčenie, no už verí, verí v Boha. Čiže z racionálneho hľadiska, tolerantného je celý krst protinázorový, netolerantný a nezmyselný. Vyjadruje len presvedčenie rodiča, nie presvedčenie dieťaťa( ktorý ma pred sebou svoj vlastný život a má si pestovať svoje vlastné názory, mal by byť objektívne presvedčovaný o svete).Ako môže vstúpiť novorodenec do kresťanstva v takom veku, keď nemá žiadny názor, ja by som povedal, že človek v tom veku je absolútny agnostik, no nie je a ani o tom nevie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čiže Krst je len vôľa rodičov, nie vôľa jedinca. Pre mňa nemá význam - je to len ničneriešajúca hlúposť, v ktorej by sme logiku hľadali asi len márne.

  • - Krstiť by sa mal človek ( vstúpiť do kresťanstva, veriť vBoha) vo vyššom veku, aspoň 18 rokov, keĎ už má svoj ucelený názor, presvedčenie, hodnoty vypestované a jednoznačné.

  • - Čiže je to veľmi neobjektívne, neracionálne, jednonázorové a hlavne Zavádzajúce.

Potom nasleduje nejaké príjímanie, ktoré samozrejme dieťa tiež nechápe, no ale ako môže ono odporovať rodičom, teda odporovať ani nie, ale klásť otázky a načo je to dobré? Potom Birmovka - Odpovede dostávam typu - ,,aspoň dostanem peniaze"

 - Birmovanie je už vo vyššom veku, čiže je to vlastne dieťaťu jedno, hlavne nech spravia radosť svojím rodičom. Samozrejme záleží na Rodičoch, ako svoje dieťa vedú, ako tlačia na pílku, keď tlačú svojím deťom nejaké kaleráby do hlavy. Niektorí rodičia sú pohoršení svojím dieťaťom, čo ak len pochybuje nad zmysluplnosťou kresťanstva, hlavne BOHA, či existuje ani nehovorím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo rodičia ovplyvňujete svoje deti natoľko a v takejto otázke až tak, že nemajú v podstate na výber a veria všelijakým peklám, nebom a tak ďalej?. Môj názor je taký, že rodičia by mali svoje dieťa viac vychovavať tak, aby splňalo všetky etické hodnoty,morálne, aby bolo dieťa od začiatku vyrovnané, poznalo nástrahy života a vedelo rozdávať radosť a pochopenie a nie ako mu vtlkať svoje idey. V takýchto otázkach je neprípustné (pre mňa) aby to robili len pre radosť svojim rodičom, prarodičom a neviem komu. Tých rovesníkov, čo poznám, tak väčšinou neveria v boha, vlastne robia len svojím rodičom radosť, tzv .platonická radosť. Zväčša sú pubertiaci neveriaci, lebo žijeme v dobe, keď veriť je fakt niekedy nezmyselné( pritom kresťanstvo má aj pozitíva), je to však každého osobná vec, mne sa však nepáči, ak má kresťanstvo zaužívaný takýto systém, vstupu do svojho kráľovstva. Je to na Rodičoch, ako vedia svoje deti, pre mňa osobne je však nepochopiteľné, ak niektorí rodičia nebudú mať svoje deti rady, len preto, lebo Neverí v boha, alebo neuznáva kresťanstvo. Čítal som o takých prípadoch, šokovalo ma to, poznám aj takých, ktorých by rodičia za to ukameňovali a tak radšej idú do kostola, aby urobili svojím rodičom „ozajstnú" radosť. Zmysel a racionálnosť v tomto ovplyvňovaní absolútne nevidím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

------------------------------------------------------------------------

Ako príklad ukazujem Jednu Slečnu, ktorá sa chce vydávať, no nie je jej partner veriaci a nechce sa dať pokrstiť.

,,Ahojte redemmptoristi. Som Katka a mám problém so svojím chlapcom.Problém sa nazýva VIERA. Marián nieje pokrstený a ani sa nechce dať pokrstiť.

Viem,že ho do toho nútiť nemôžem,no rada by som keby to pre mňa urobil,no hlavne s plamienkom v srdiečku ktorý by zapálil v ňom sám BOH.Ako to mám urobiť? Do kostola so mnou občas chodí ale len preto , lebo tam chcem isť ja. Chcem poprosiť o modlitbu pre neho, pre seba a pre tento problém.Ešte jednu otázku: Ako dlho trvá príprava nakrst, a ako je to so sobášom neveriaceho s katolíčkou.(ak by nechcel povoliť,čo dúfam sa nestane.)PROSÍM ODPÍŠTE."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odpoveď dostala takúto -

Ďakujeme za dôveru a veľmi radi odpíšeme. Je to určite vážny problém, pretože ak už myslíš na svatbu, myslíš na celý svoj budúci život, na to s kým, ako a v znamení akých hodnôt ho chceš prežiť. A to sú veľmi dôležité otázky. Možno by bolo dobré, aby si sa zamyslela, čo je pre Teba prvoradé. Jeho krst? Svatba v kostole? Tak povediac, formálna stránka Vášho vzťahu? Alebo túžiš po skutčnom, plnohodnotnom vzťahu s Bohom a s Tvojím budúcim manželom, kde budete môcť zdieľať rovnaké základné hodnoty, spoločnú modlitbu, sviatosti a pomáhať si na ceste k Bohu? Už to, že Ťa tento problém trápi, naznačuje, že asi to druhé. Preto bude dôležitý Tvoj vlastný postoj k Bohu, život s Ním a osobný vzťah k Nemu. Tvoja modlitba, uprimnosť k Marianovi i Bohu zároveň. Ja osobne som ženatý a sám som kedysi neveril v Boha a zažil som aj opačnú pozíciu vo vzťahu ako Ty teraz. Ja som neveril a ona verila. Už vtedy, keď som bol čestný a úprimný vo svojich vlastných pocitoch ako neveriaci som zažíval veľký problém v tom, že sa s mojou priateľkou nemôžem zhodnuť v takýchto dôležitćy otázkach. A aj teraz je pre mňa veľmi ťažké si predstaviť život, v ktorom by som nemohol zdieľať svoju vieru s najbližším človekom vedľa mňa. Nie je to nemožné, existujú také páry. Ale určite je to veľmi ťažké. My sa za Vás pomodlíme, no asi to najdôležitejšie je TVOJ vlastný vzťah k Bohu. Martin

Príprava na krst (katechumenát) v súčastnosti trvá zvyčajne 2 roky a zosobášiť sa budete môcť aj v prípade, že on nebude pokrstený pod podmienkou, že sa zaviažete vychovávať deti v kresťanskej (katolíckej) viere.

-vypadá, že jej viac záleží na tom, či sa on pokrstí, či budú mať svatbu v kostole, ako na tom, že spolu žijú v poriadku, šťastne, že sú zamilovaní.

- Mne osobne sa zdá odpoveď pána kňaza vydieraním, že sa síce nemusí dať pokrstiť, no musia byť všetky deti kresťanmi a uznavať ich princípy.

 zdroj: http://www.redemptoristi.sk/modules.php?name=News&file=article&thold=-1&mode=flat&order=0&sid=13

Jozef Čelestiak

Jozef Čelestiak

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

priamy človek, ktorý sa snaží priamo a pozitívne reagovať :-) Zoznam autorových rubrík:  Šport - tenisSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu