reklama

Povery a zázraky.

Prebieha deň , ktorý niektorí ľudia berú až príliš vážne. Piatok trinásteho. Tento deň sa mnohokrát príliš dramatizuje. Či už v médiách, alebo v sociálných zariadeniach má tento dátum istý význam. Týchto povier je veľmi veľa. Vraj existujú tiež zázraky, ktoré sú jedinečné a výnimočné, ktoré majú na svedomí samozrejme nadprirodzení ľudia, ktorí majú podtaktovkou aj samotné povery. Čo je vlastne teda skutočný zázrak?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Na začiatok objasním povery piatka 13. -


Na poslednej večeri Ježiša Krista sa strelo presne 13. ľudí , kt. bol ukrižovaný presne na Veľký Piatok. Alebo aj z nórskej mytológie: Na jednu večeru vo Valhalle, na ktorej bolo presne 12 bohov, vtrhol nepozvaný 13. boh temnoty a zla, Hold, ktorý zasiahol štítom boha Baldura, ktorý mal opačné vlastnosti. Zem bola odsúdená na smútok a temnotu.

Toto je však len jedna z nespočetne mnoho povier.

Známe sú napríklad aj: 

Rozbité zrkadlo = sedem rokov nešťastia

Prechod popod rebrík = smola, nešťastie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

štvorlístok - prináša šťastie ( aká škoda, že som ich mal raz 50 a neprinieslo mi to toľko-násobok šťastia)´


Počas Vianočných sviatkov - Peniaze popod stôl znamenajú peniaze počas celého roka
Med na oblátku: Sladkosť a dobrosrdečnosť, či štedrosť počas celého roka.

Povery idú proti zdravému rozumu. Povera sa volá preto povera, lebo je to len obyčajná viera, ktorá sa prenáša z generácie na generáciou v zmysle zachovať istú postupnosť a tradíciu.


Kto však chápe tých ľudí, ktorí majú panický strach z povier? Kto chápe ľudí, ktorí v piatok trinásteho neprídu do svojho zamestnania len z dôvodu takého, že majú panický strach zo symboliky a povery piatka 13. ? 

Inštitút pre fóbie a panický strach z Asheville zistil, že USA prídu o približne 900 mil. dolárov len preto, lebo ľudia v tento deň neprídu do zamestnania. ( finančná strata ) 

Avšak mnoho ľudí verí v povery. Dokážu sa im dokonale vyhýbať. Názor je aj, že tým nemôžeme nič stratiť, len získať. To však dáva dôvod veriť každej povere, či hlúposti?

Stojí si za to dávať si istú negatívnu udalosť, ktorá nás postretne v podstate počas každého jedného dňa v života, do súvislosti s istým špecifickým dátumom? Určite nie. Mohli by sme rozanalyzovať každý jeden deň v roku a urobiť záver. Vypísali by sme si každý jeden deň veci, ktoré boli pre nás pozitívne a negatívne. Z môjho života viem, že počas piatka trinásteho sa mi vždy udialo niečo pozitívne, i negatívne. Naopak niektorý piatok 13. bol viac negatívny, iný zas pozitívny.
Z tohto vyplýva, že strach človeka hocijaký (resp. povera, či význam povery ) je absolútne neodôvodnený a bez racionálneho základu. Ľudia však veria.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Umelo vytvorená obava

Tieto rôzne druhy povier sú vytvorené v mysli človeka akýmsi stálym opakovaním a presvedčením svojho ja v to, že tá daná povera môže mať reálne kontúry. Človek si týmto stavom sám privodí pocit v podvedomí, ktorý dáva najavo obavami, strachom, či pocitom úzkostí z tohto dňa, či povery. Týchto prípadov je však málo, avšak dá sa to dať do súvislosti s istou nehodou, či menšou koncentráciou, ktorú spôsobuje táto umelo vytvorená obava. Tieto obavy vyprodukovali samí ľudia, ktorí ju aj prenášajú z generáciu na generáciu. Prispievajú k tomu aj média, ktoré pozývajú do svojich relácií plno "odborníkov" z radu veštcov a všemožných šarlatánov a iba zbytočne umelo zvyšujú atraktívnosť a význam, napr. piatka 13.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Veria i zázrakom, ktoré majú spoločný menovateľ taký, aký majú i povery:

Prejav nadprirodzených bytosti, či síl, alebo aj znamenie budúcnosti. V skutočnosti je to však hlavne názor ber racionálneho odôvodnenia, či významu.

Na tému zázraky ( v sekcii zázračné vyliečenie ) ma zaujal prípad spred roka, keď sa počas modlitby páter modlil k Matke Tereze. Počas modlitby mu zmizol močový kameň, ktorý ho dosť dlho obmedzoval. Urológovia však len krútili hlavami nad tým, ako si to vysvetlil miestny páter. Je teda pre pátera dôležitejšia viera v zázrak, ako reálny fakt a posudok urológa?

Aktuálny zázrak je spred dvoch týždňov. Miestní Rómovia na Slovensku videli počas splnu na Mesiaci Ježiša, chcú ísť všetci do neba, od tejto chvíle sa vraj všetci polepšia. Miestni farár ich poslal „do kelu". Sú ľudia až takí hlúpi, alebo majú až chorobne vyvinutú fantáziu, resp. ilúziu?

Niekto považuje za zázrak aj to, že práve on vyhral v lotérií. (pozitívny zázrak). Dotyčný však išiel do lotérie s cieľom vyhrať, čiže v to určite veril a možno aj očakával. To, čo zapríčinilo jeho výhru je však variabilná generovaná náhoda.

Každý človek si vie vytvoriť predstavu, ktorá je pre neho nevysvetliteľná, väčšinou si to dáva do súvislosti s nadprirodzenom. Keď však nemáme o istom jave, udalosti, alebo chvíle dostatočné vedomosti, či si to nevieme sami adekvátne vysvetliť, tak to neznamená, že je to presne tak, ako sme si mysleli. Ľudská myseľ, fantázia vie vyprodukovať veľké množstvo fikcií, fantazijných príbehov a dokáže veriť v naozaj čudné veci. Príde mi neskutočne vtipné a hlúpe, ak si niekto riadi život nejakou poverou, alebo aj týmto konkrétnym trinástym piatkom. Medzi nami však existujú stále ľudia, ktorí považujú za životne dôležité isté povery, rituály, či nepriame „skutočné zázraky". Čudné, nemyslíte?

Jozef Čelestiak

Jozef Čelestiak

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

priamy človek, ktorý sa snaží priamo a pozitívne reagovať :-) Zoznam autorových rubrík:  Šport - tenisSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu