reklama

R ako referendum

Už len 5 týždňov a bude tu. Tak často spomínané referendum.  Pozn. Nechcem nikoho navádzať ako hlasovať, každý má svoj rozum. Je to len môj pohľad. Chcem sa však opierať o fakty, preto na konci blogu vložím všetky zdroje odkiaľ som čerpal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (55)

Takže poďme pekne postupne.

Prezident A. Kiska referendum vyhlásil až po tom, čo Ústavný súd potvrdil, že otázky sú v súlade s ústavou. Teda sú, okrem jednej:
"Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z pohľadu podporovateľa Aliancie za rodinu - zle položená otázka. Slová ako ochrana, práva, povinnosti len niekomu, nevyznievajú najlepšie. Čo tak sa na rovinu spýtať, či súhlasíme s registrovanými partnerstvami? ÁNO/NIE
Z pohľadu Ústavného súdu - ozývali sa hlasy, prečo táto otázka nie je ústavná. Čl. 93 hovorí, že
,,Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet.´´
Vo vete, kde sa práva spomínajú a ide sa rozhodovať, že komu sa prisúdia ...
Špekulácia - ak je raz manželstvo v ústave zadefinované ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy ako tieto práva možno prisúdiť niekomu inému, kto podľa vyššie spomínaného v manželstve nie je? To je ako keby sme detské právo na hru, dali dospelému. Samozrejme aj dospelí majú nárok na hru, ale aby sa dospelí vyhovárali na to, že neprišli do práce lebo oni majú právo na hru ....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvyšné otázky sú podľa ústavného súdu ,,OK´´
"Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?"
"Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" 
"Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

Ide o veľmi závažné otázky.
Preto je potrebná účasť každého. Každý len nadáva aký bordel je na Slovensku, ale keď je možnosť vyjadriť sa, akosi cúvame. Zo 7 referend bolo platné len jedno. Teda, či sme takého, alebo takého názoru nebojme sa to vyjadriť, hlasovanie je tajné. Príď. Nepozeraj na to, čo ti hovoria politici, veď predsa referendum je o tom, aby si ty ukázal politikom čo si myslíš.
Reči o tom, že bude neplatné, že toľko ľudí nepríde, majú len odradiť od účasti, každý si povie, ale veď to aj tak nebude platné, ale prečo to nebude platné, lebo to povedal ten alebo ten politik?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No a nakoniec ma dorazil pán Sulík. Z jeho pohľadu ide totiž o šesť miliónov eur vyhodených do vetra.
Keď v roku 2010 vyhlasovala referendum jeho strana, tak si to určite hradila sama, že pán Sulík?
"Ale keby bolo úspešné, stalo by sa to, že by sme nemali 150 ale 100 poslancov, ministri by mali lacnejšie autá, boli by voľby cez internet. Teda množstvo reálnych zmien. Aliancia za rodinu ale koná bez zjavnej núdze, bez zjavného dôvodu," odkázal Sulík.
No jasné, otázky referenda 2015 sú intergalaktické, nereálne ...

A nakoniec zoznam sľúbených webstránok, z ktorých som čerpal:
http://bit.ly/1xwvX52

http://bit.ly/14qJnUY

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://bit.ly/1AhVTTX

http://bit.ly/14qJsYI

http://bit.ly/17eeog6

http://bit.ly/1IhSPGS

http://bit.ly/1xwxgkk

http://bit.ly/1xLRjNB

Dominik Cenkner

Dominik Cenkner

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mám 20 rokov a momentálne študujem na Prešovskej univerzite, FF masmediálne štúdia. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSpoločnosť a športKultúra

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu