reklama

Aj vám to už lezie na nervy?

Komentovanie futbalových zápasov určite nie je jednoduchá práca. Ale aj napriek tomu sú tu veci, ktorých by sa mal komentátor pridržiavať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Prvou z nich by mala byť nestrannosť. Výnimkou sú zápasy domácej reprezentácie alebo domácich klubov v súťažiach európskeho meradla.

Mnohí z vás určite majú svoj názor na kvalitu komentovania v Slovenskej televízií. Čo si budeme nahovárať, v porovnaní s Českou televíziou je to bieda.

Uvediem príklad. MŠK Žilina hrala zápas play-off Európskej ligy UEFA proti Partizanu Belehrad. Na pravom kraji obrannej línie "šošonov" sa predstavil gruzínsky futbalista Giorgi Tsimakuridze. Zápas mu nevyšiel a po jeho dvoch chybách domáci vicemajster inkasoval góly, ktoré ho stáli účasť v skupinovej fáze druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaže.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zápas vtedy komentoval Róbert Minařík spolu s Milanom Lešickým. Títo dvaja páni doslova zmietli gruzínskeho 5-násobného reprezentanta z povrchu zemského. Namiesto toho, aby povedali niečo v zmysle: "takéto chyby sa stávajú; nič sa nedá robiť, treba sa z toho spamätať a pozerať sa dopredu" použili slová, ktorými kompletne zdehonestovali dotyčného hráča. V divákovi vytvorili pocit, že tento futbalista chybu spravil úmyselne a NECHCEL, aby SLOVENSKÝ tím vyhral.

Iný zápas, iná situácia, ten istý komentátor. Holandský tím FC Twente Enschede hral zápas Európskej ligy na pôde tureckého Galatasarayu Istanbul. V drese hosťujúceho tímu sa predstavil aj slovenský talent Miroslav Stoch. Divák sa nevyhol pocitu, že komentátor preceňuje výkon mladého slovenského reprezentanta a velebí ho pri každej možnej i nemožnej príležitosti. Miňo Stoch je komentátorom niekoľkokrát označený za najlepšieho hráča Twente.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takýchto príkladov by sme určite našli požehnane. Svoje muchy má dokonca aj najlepší futbalový komentátor slovenskej televízie Marcel Merčiak. Keď ako divák sledujem zápas Manchestru United a náhodou fandím jeho protivníkovi, tak sa nemôžem ubrániť pocitu, že komentátor je na strane "Red devils".

A tak sa pýtam: kedy sa to zmení? Kedy si budem užívať zápas vysielaný Slovenskou televíziou a nebudem mať chuť vypnúť zvuk? Kedy radšej nebudem prepínať na iný kanál? Kedy Slovenská televízia prestane púšťať schopných slovenských komentátor (Viktor Blažek, Slavo Jurko) do českých televíií?

Michal Červený

Michal Červený

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu