reklama

Kolibríky - drahokamy, ktoré vedia lietať

Pri ceste na Jamajku sme sa tešili na veľa vecí. Jednou z nich boli kolibríky. Nepredpokladali sme však, že odfotiť týchto malých operencov môže byť až taký veľký problém. Na pár sekúnd sa zjavia odnikiaľ, potom opäť rýchlo zmiznú. Väčšinou sme boli radi, ak sme si ich vôbec stihli všimnúť. Počas predvianočného výletu do hôr nad Kingstonom sa nakoniec dva z nich rozhodli urobiť nám radosť a niekoľko krát sa vrátili na rovnaké miesto. Vďaka tomu sa nám podarilo vytiahnuť fotoaparát a urobiť zopár záberov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Doctor Bird (Trochilus polytmus) je jedným z jamajských národných symbolov. Spieva sa o ňom v mnohých národných piesňach a spomína sa v mnohých porekadlách. Podľa miestnych vyznávačov obeah (afro-karibská mágia, viera podobná woodoo), sa do týchto kolibríkov môžu prevteliť duchovia.

Samčeky sú krásne sfarbené, majú dve predĺžené chvostové pierka, ktoré za nimi počas letu ladne povievajú.

Doctor bird
Doctor bird 

Tento samček sa niekoľko krát vrátil na rovnaké miesto, pár sekúnd pil vždy z iného kvetu a potom odletel. Vôbec sa pri tom nenechal rušiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Doctor bird
Doctor bird 


Pri odchode domov sme prechádzali okolo rozkvitnutého kríku. Chvíľu sme si mysleli, že okolo neho poletuje veľký čmeliak. Vykľula sa z neho samička kolibríka. Zbadali sme len malé, rýchlo sa pohybujúce telíčko. Pohyb krídel sa voľným okom pozorovať nedá.

Doctor bird
Doctor bird 


Zopár miestnym sme pripravili výbornú zábavu - dvaja belosi híkajúci od nadšenia, pobiehajúci okolo kríka a pokrikujúci na seba: "Kde je? Kde je? Už ju nevidím!" A z druhej strany: "Tu je, rýchlo poď na túto stranu. Už nie, stoj, už je pri tebe! Nie, nie, už je zase pri mne! Rýchlo, foť, foť, foť...! Máš ju?"

Doctor Bird
Doctor Bird 


Bol to zážitok pre všetkých... :)

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu