
Brownie údajne vznikol v roku 1893 v kuchyni hotela Palmer House v Chicagu, kde ho šéfkuchár vytvoril na žiadosť majiteľky Berthy Palmer. Požiadala ho o dezert, ktorý by bol menší ako bežný koláč, dal by sa priložiť k balenému obedu a dámy by ho mohli ľahko zjesť aj bez vidličky. Šéfkuchár si so žiadosťou poradil tak dobre, že v Palmer House Hotel môžete aj po 120 rokoch ochutnať brownie podľa jeho pôvodného receptu - s vlašskými orechami a marhuľovou polevou.
V Severnej Amerike je tento dezert veľmi obľúbený. Nájdete ho skoro všade - v najlepších reštauráciach, v bežných kaviarňach, vo fast-foodoch, môžete si dokonca kúpiť veľké rodinné balenie v supermarkete. Podľa miesta výroby dostanete rôznu kvalitu - rozdiely sú v konzistencii, poleve, použitých ingredienciách (kakao, prášok do pečiva, kúsky čokolády, orechy,...). Podávať sa môže so šľahačkou, zmrzlinou alebo len tak. Milovníci brownies dokážu o týchto detailoch viesť veľmi dlhé a vyčerpávajúce debaty.
Ktorý brownie je teda najlepší? Určite ten, ktorý si upečieme doma a ochutnáme čerstvý a ešte teplý. Aby sa vydaril, potrebujeme:
125g masla
200g horkej čokolády nalámanej na kúsky
1 čaj. lyž. vanilkového extraktu
3 vajíčka zohriate na izbovú teplotu
300g kryštálového cukru
125g hladkej múky
50g nasekaných vlašských orechov
1/4 čaj. lyž. soli
Menšiu formu na pečenie (cca 20 x 20cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Vo vodnom kúpeli roztopíme a dobre premiešame čokoládu s maslom. Hladkú hmotu prelejeme do väčšej nádoby.

Postupne primiešame vanilkový extrakt, cukor, vajíčka (po jednom), soľ, múku a nakoniec orechy.

Masu vylejeme do formy a rozotrieme. Pečieme 35 - 40 min. v rúre vopred vyhriatej na 180 C. Koláč by aj po dopečení mal zostať vo vnútri vlhký (ak do neho vyskúšame zapichnúť špáradlo, po vybratí by malo byť od čokolády).

Koláč necháme vychladnúť (ale nie úplne), nakrájame ho na štvorce a podávame ešte teplý. Najlepšie so šľahačkou.

Ak nezjeme všetko a časť koláča odložíme do druhého dňa, jeho konzistencia sa zmení. Bude tvrdší, hutnejší a trochu suchší. Nemusí to byť na škodu, lebo chute sa lepšie prepoja a výsledok je ešte o čosi čokoládovejší.
K odstátemu brownie si robievame domácu zmrzlinu (mrazený jogurtový krém), na prípravu ktorej potrebujeme:
2,5 dcl bieleho jogurtu
2 pol. lyžice kryšt. cukru
4 pol. lyžice javorového sirupu (príp. medu)
mrazené jahody - čím viac ovocia použijeme, tým viac to bude pripomínať ovocnú dreň
Do hlbšej nádoby nasypeme jahody, ktoré sme si presne na tento účel v lete zamrazili. Necháme 15 min. postáť, aby sa trošku (ale nie úplne) rozmrazili. Pridáme cukor a javorový sirup (príp. med), trošku premiešame a pridáme jogurt. Ponorným mixérom dobre rozmixujeme. Ak treba, ešte dosladíme. Vložíme do mrazničky, zhruba po 2 hodinách vyberieme a opäť premixujeme. Vrátime do mrazničky a po hodine ešte raz zopakujeme. Necháme zmraziť.

Môžeme podávať.
