
My si doma zvyčajne pripravujeme dva druhy patties - hovädzie a bezmäsité fazuľové. V oboch prípadoch sú postup aj ingrediencie rovnaké, len vo vegetariánskych mletú hovädzinu nahrádzam do mäkka uvarenou a trošku roztlačenou fazuľou (výborne poslúži červená - ľadvinová). Ak navyše v bezmäsitej verzii nahradíme maslo rastlinným olejom, dostaneme výborné jedlo vhodné aj pre vegánov.
Na prípravu cesta potrebujeme:
400 g hladkej múky
1 čaj. lyžičku kari
1/2 čaj. lyžičky mletého nového korenia
1 čaj. lyžičku kurkumy pre farbu (nemusí byť)
1/2 čaj. lyžičky soli
125 g roztopeného masla
150 ml vody

Na prípravu náplne:
500 g mletej hovädziny (pre vegetariánov 500 g uvarenej a trochu roztlačenej fazule)
2 menšie cibule
4 strúčiky cesnaku
2 čaj. lyžičky mletej červenej papriky
1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
4 čaj. lyžičky čerstvého tymianu
1 bez semienok nadrobno nakrájanú pálivú papričku (Scotch Bonnet)
1 čaj. lyžičku soli
150 ml vody
3 pol. lyžice strúhanky
olej

Postup:
Do múky vmiešame kari, nové korenie, kurkumu a soľ. Potom pridáme maslo a dobre premiešame, aby vznikla jemná mrvenička. Dolejeme vodu a vymiesime. Dostaneme tuhšie, pružné, nelepivé cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu oddychovať.

Na oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak, pálivú papričku, červenú papriku, čierne korenie, tymian, soľ a dobre premiešame. Pridáme mäso (vo vegetariánskej verzii fazuľu) a cca 15 min. opekáme a premiešavame. Ak treba, trošku podlejeme. Nakoniec pridáme vodu, nasypeme strúhanku a ďalej miešajúc varíme, kým sa zmes nespojí do hustej kaše. Ak je masa príliš riedka, varíme, kým sa nadbytočná voda neodparí. Pred plnením necháme trochu vychladnúť.

Cesto rozvaľkáme natenko (cca 3 mm) a vykrajujeme kruhy s priemerom 10 - 12 cm. Podľa hrúbky cesta by nám malo vyjsť 15 - 20 kusov. Ak pracujeme len s časťou cesta, zvyšok necháme zabalený vo fólii, kým ho nebudeme potrebovať.

Na jednu polovicu kruhu dáme plnku, po obvode ho potrieme vodou, preložíme na polovicu a okraje pozatláčame vidličkou, aby sa spojili.

Šatôčky poukladáme na plech a pečieme 15-20 min. v rúre vopred vyhriatej na 200 C. Necháme trochu vychladnúť a podávame.


Alternatívou k pečeniu je vyprážanie (cca 2-3 min z každej strany), ktoré veľa jamajčanov uprednostňuje. Podľa nášho názoru je však pečenie zdravšie a rozdiel v chuti minimálny.